Suroviny
- vepřová panenka 750 g
- sušená rajčata 4
- prosciutto crudo 100 g
- olivový olej
- bylinky (šalvěj, tymián)
- sůl
- pepř
Postup přípravy
Vepřová panenka
- Vepřovou panenku osolíme, opepříme, posypeme nasekanými čerstvými bylinkami a zakápneme trochou olivového oleje. Část panenky prošpikujeme sušenými rajčaty a omotáme sušenou šunkou.
- Maso necháme odležet v lednici minimálně dvě hodiny. Poté rozehřejeme pánev, zprudka osmahneme z každé strany na oleji dvě minuty, přendáme do zapékací mísy a vložíme na sedm minut do trouby rozehřáté na 180°C
Gratinované brambory
- Brambory oškrábeme a nakrájíme na tenká kolečka. V hrnci rozehřejeme smetanu, přidáme nasekaný rozmarýn, rozmačkaný česnek a pořádně osolíme. Poté vložíme brambory a vaříme, než se smetana zredukuje.
- Vše přendáme do zapékací mísy a dáme do rozehřáté trouby zapéct na 35 minut.
Autor receptu: Kateřina Staňková