Suroviny
- losos 5 filetů
- olivový olej 2,5 PL
- česnek 3 stroužky
- citrony 1 a 1/2
- rozmarýn (najemno nasekaný) 1 a 1/4 PL
- tymián (najemno nasekaný) 1 a 1/4 PL
- petrželka (najemno nasekaná) 1 a 1/4 PL
- sůl
- čerstvě namletý pepř
- máslo 1,5 PL
- citrony (klíny na ozdobu)
- libovolné čerstvé bylinky
- brambory 1 kg
Koprová omáčka se smetanou a máslem
- máslo 5 PL
- hladká mouka 5 PL
- smetana ke šlehání 625 ml
- zeleninový vývar 625 ml
- bílý vinný ocet 5 PL
- cukr 5 PL
- kopr 2 a 1/2 velkých svazků
- sůl
- čerstvě namletý pepř
- hořčice 1 a 1/4 ML
- citronová šťáva
Postup
- Filety z lososa osušíme papírovými utěrkami. Lehce je osolíme a opepříme z obou stran. V malé misce smícháme olivový olej, nasekaný česnek, rozmarýn, tymián, a šťávu z jednoho citronu. Tuto směs rovnoměrně rozetřeme na filety z lososa. Necháme marinovat alespoň 15–20 minut.
- Rozpálíme pánev na středně vysokou teplotu. Přidáme máslo a necháme ho roztavit. Jakmile je pánev horká, vložíme na ni filety z lososa kůží dolů. Smažíme je přibližně 3–5 minut, dokud kůže nebude křupavá a zlatavá. Opatrně otočíme filety a restujeme další 2–3 minuty, dokud není losos propečen dle chuti.
- Měl by být stále mírně růžový a šťavnatý uvnitř. Do pánve přidáme plátky citronu a necháme je chvíli prohřát, aby se uvolnila šťáva. Na závěr můžeme na filety vymačkat trochu čerstvé citronové šťávy.
- Brambory omyjeme, očistíme a ve slupce dáme vařit na 20 minut do osolené vody.
- Lososa přendáme z pánve na talíře. Dozdobíme citronovými klíny a čerstvými bylinkami. Přidáme vařené brambůrky ve slupce.
Koprová omáčka se smetanou a máslem
- V hrnci rozpustíme máslo na střední teplotě. Jakmile je máslo úplně rozpuštěné a začne jemně bublat, přidáme hladkou mouku. Mícháme směs másla a mouky (jíška) po dobu přibližně 2 minut, dokud nezačne získávat světle zlatavou barvu a mouka není plně vstřebána. Postupně přiléváme vývar a smetanu, neustále mícháme, aby se netvořily hrudky.
- Vaříme na střední teplotě, dokud směs nezačne houstnout. Přidáme bílý vinný ocet a cukr. Dále přidáme hořčici, pokud ji používáme. Mícháme, dokud se všechny ingredience dobře nespojí. Přidáme nasekaný kopr do omáčky a dobře promícháme.
- Omáčku ochutíme solí a čerstvě mletým černým pepřem podle chuti. Pokud chcete omáčku více osvěžit, přidejte trochu citronové šťávy. Necháme vařit ještě 1–2 minuty, aby se všechny chutě dobře propojily.
- Grilovaného lososa položíme na talíř a přelijeme koprovou omáčkou. Ozdobíme čerstvým koprem a citronovým klínem. Podáváme s vařenými brambory ve slupce.
Autor receptu: Lucia Sosna
Všechny recepty najdete také v aplikaci Prima Zone v sekci Prostřeno! A to dříve než na webu!