Bulky
- plnotučné mléko 250 ml
- vejce (na pomazání)
- máslo (na pomazání)
- sůl 1 PL
- droždí 30 g
- cukr 1 PL
- hladká mouka 750 g
- vejce 2
- rozpuštěné máslo 100 g
Krůtí burger
- krůtí prsa 700 g
- majonéza
- salát
- rajče 2-3
Postup
Bulky
- Do misky dáme trochu mléka, cukr a ohřejeme v mikrovlnné troubě, aby bylo mléko vlažné, přidáme rozdrobené droždí, zamícháme a počkáme, než vzejde kvásek. Mezitím zamícháme mouku se solí, přidáme vejce, zbytek mléka, rozpuštěné máslo, vzešlý kvásek a zaděláme těsto. Zpočátku bude lepit, ale postupně by mělo vzniknout hladké těsto.
- Pokud těsto dlouho lepí, přidáme trochu mouky. Těsto dáme na teplé místo a necháme hodinu kynout. Poté si těsto rozdělíme na stejně velké díly, které vytvarujeme do kuliček, dáme na plech vyložený pečicím papírem, pomažeme trochou másla a vajíčkem a dáme péct přibližně na 20–30 minut do trouby na 185 °C. Do trouby před pečením přidáme nádobu s vodou.
Bazalkové pesto
- Všechny ingredience dáme do mixéru a vymixujeme pesto.
- Olivový olej přiléváme do pesta dle potřeby.
Krůtí burger
- Krůtí prsa si nakrájíme na plátky a okrájíme, aby byly plátky o trochu větší než bulky. Maso osolíme, opepříme a opečeme na rozpálené pánvi.
- Burgrové bulky opečeme, pomažeme na jedné straně pestem, na druhé majonézou. Na spodní stranu dáme salát, maso, rajčata a přiklopíme. Podáváme s Coleslawem.
Coleslaw
- Zelí i mrkev si nastrouháme nahrubo na struhadle. Osolíme a necháme odležet. Ze zeleniny vymačkáme šťávu, kterou vylejeme.
- Přidáme majonézu, smetanu, pepř a podle chuti dosolíme. Necháme proležet v lednici.
Autor receptu: Jakub Moulis