Suroviny
- vepřový bůček 500 g
- kachní játra 500 g
- špek 50 g
- cibule 1
- muškátový oříšek
- tymián
- rozmarýn
- bobkový list
- drcený hřebíček
- portské víno 100 ml
- vejce 2
- žloutek 2
- smetana 75 ml
- sůl
- pepř
Hummus
- cizrna (namočená) 500 g
- tahini pasta 3 ML
- česnek 2 stroužky
- citronová šťáva
- koriandr
Focaccia
- hladká mouka 520 g
- instantní droždí 8 g
- voda 455 g
- olivový olej
- sůl 10 g
- bylinky
Postup
- Nakrájíme bůček na kostky, očistíme játra a nakrájíme na menší kousky. Na pánvičce osmahneme špek, cibulku a česnek. Přidáme bůček a všechno koření.
- Přidáme játra, lehce osmahneme, aby uvnitř zůstala růžová, zalijeme portským vínem a chvíli povaříme. Necháme zchladnout, vyndáme bobkový list a rozmixujeme.
- Vidličkou prošleháme vejce, žloutky, smetanu a přidáme do směsi. Do pekáče dáme trochu vody, paštiku naplníme do misek, zakryjeme aluminiovou fólii, misky vložíme do vodní lázně a vložíme do trouby.
- V troubě pečeme na 90 °C 50 minut. Po vytažení dáme paštiku zchladit.
Hummus
- Namočenou cizrnu povaříme do měkka a dáme do mixéru i s trochou vody. Zbylou vodu nevyléváme, ponecháme si ji na případné naředění hummusu. K cizrně přidáme tahini pastu, česnek, citrónovou šťávu, sůl, pepř a olivový olej.
- Vše rozmixujeme a případně dochutíme. Podáváme v misce ozdobené koriandrem, olivovým olejem se zeleninou nebo pečivem.
Focaccia
- Těsto si nachystáme 2 dny dopředu. Vše smícháme a dáme přikryté do lednice na 2 dny. Těsto z lednice vytáhneme 1–2 hodiny dopředu. Vyklopíme na plech a pokapeme olivovým olejem.
- Po dvou hodinách těsto polejeme olivovým olejem, prsty ho pořádně promačkáme, ať v něm zůstanou ďolíčky po prstech, a tím ho i roztáhneme přes celý plech. Posolíme a ozdobíme italskou bylinkou. Dáme péct na 210 °C na 20–25 minut.
Autor receptu: Štěpán Polanský
Všechny recepty najdete také v aplikaci Prima Zone v sekci Prostřeno! A to dříve než na webu!