Suroviny
- olivový olej 2 PL
- slanina 175 g
- hovězí hrudí 1,5 kg
- mrkev 2
- cibule 1 velká
- česnek 7 stroužků
- hladká mouka 2 PL
- červené víno 750 ml
- hovězí vývar 500 ml
- rajský protlak 2 PL
- hovězí bujón 1 kostka
- bobkový list 3
- tymián (lístky) 1 PL
- petrželka 2 PL
- máslo 2 PL
- sůl
- pepř
Postup
- Nejprve si připravíme všechny ingredience, se kterými budeme pracovat. Hovězí maso si nakrájíme na větší kousky (cca 5 cm široké), slaninu nahrubo. Připravíme si také nakrájenou mrkev, cibuli a stroužky česneku.
- Ve velkém hrnci si nejprve orestujeme dokřupava slaninu a dáme stranou. Na stejném základu pak po částech orestujeme kousky masa tak, aby byly opečeny ze všech stran dozlatova. Maso dáme stranou. Do hrnce přidáme olivový olej (pokud je třeba) a přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a mrkev.
- Restujeme cca 4–5 minut, než cibule zesklovatí a mrkev trochu změkne. Poté přidáme pět prolisovaných stroužků česneku a restujeme další minutu. Vrátíme maso a slaninu zpět do hrnce a vše zasypeme dvěma lžícemi hladké mouky, osolíme a opepříme.
- Dohromady restujeme 5 minut. Do hrnce nyní přidáme červené víno a hovězí vývar tak, aby tekutina pokryla veškeré maso. Přidáme také rajčatový protlak, bobkový list a ostatní bylinky. Přivedeme k varu, poté přikryjeme hrnec poklicí, snížíme plamen a vaříme takto na mírném ohni cca 2–2,5 hodiny, až se maso bude rozpadat.
- Občas promícháme. Pokud budeme toto vařit v papiňáku, tak na mírný plamen vaříme cca 35–40 minut. Podáváme s bramborovou kaší.
Autor receptu: Andrea Slabyhoudová