Odpalované těsto
- voda 125 ml
- máslo 50 g
- hladká mouka 75 g
- vejce 2
- sůl špetka
Pistáciový krém
- plnotučné mléko 250 ml
- cukr 50 g
- kukuřičný škrob 25 g
- žloutek 3
- pistáciová pasta 50 g
- smetana ke šlehání 100 ml
Malinová náplň
- maliny 150 g
- cukr 30 g
- kukuřičný škrob 1 ML
- voda 1 PL
Poleva
- moučkový cukr 100 g
- malinová šťáva 2 PL
- pistácie (nasekané, na ozdobu)
Postup
Odpalované těsto
- Do hrnce dáme vodu, máslo a špetku soli. Zahříváme, dokud se máslo nerozpustí, a přivedeme k varu. Najednou přisypeme mouku a mícháme, dokud se těsto nezačne odlepovat od stěn hrnce.
- Necháme chvíli vychladnout. Postupně přidáváme vejce a mícháme, dokud nevznikne hladké a lesklé těsto. Pomocí cukrářského sáčku vytvoříme na plech s pečicím papírem malé větrníky.
- Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C asi 20–25 minut. Troubu během pečení neotvíráme! Poté necháme korpusy vychladnout.
Pistáciový krém
- V míse smícháme žloutky, cukr a kukuřičný škrob. Mléko zahříváme, dokud nezačne lehce vřít, a poté ho postupně přiléváme k vaječné směsi (za stálého míchání, aby se žloutky nesrazily).
- Směs vrátíme do hrnce a za stálého míchání vaříme, dokud nezhoustne. Odstavíme a přimícháme pistáciovou pastu. Necháme vychladnout. Ušleháme smetanu ke šlehání a jemně ji vmícháme do vychladlého pistáciového krému.
- Maliny dáme do menšího hrnce spolu s cukrem a zahříváme, dokud nepustí šťávu. Smícháme kukuřičný škrob s vodou a přidáme k malinám. Povaříme, dokud směs nezhoustne. Necháme vychladnout.
- Cukr moučka smícháme s malinovou šťávou, dokud nevznikne hladká poleva.
Dokončení
- Vychladlé větrníky rozřízneme napůl. Spodní část naplníme pistáciovým krémem a na něj přidáme malinovou náplň a čerstvé maliny.
- Přiklopíme vrchní částí větrníku a potřeme ji pistáciovou polevou. Ozdobíme nasekanými pistáciemi.
Autor receptu: Martin Hesoun
Všechny recepty najdete také v aplikaci Prima Zone v sekci Prostřeno! A to dříve než na webu!