Zdeněk Pohlreich

Slaná granola

Moje hodnocení
5x

Možná překvapivě většina lidí nestartuje den sladkým jídlem a těch, co si dají koblihu, makovku nebo třeba zdravější verzi v podobě ovesné kaše s ovocem a medem, smoothie či právě granoly, je menšina. Pokud patříte do slaného tábora, zkuste místo chleba se sýrem nebo vajíček alternativu v podobě křupavé granoly, kterou můžete jíst s bílým jogurtem nebo ovesnou kaší s neutrální chutí. Je to skvělá a zdravá snídaně, na kterou si rychle zvyknete.

10 porcí
10 minut

Suroviny

  • olivový olej 1 lžička
  • ovesné vločky 200 g
  • sezamová semínka 3 lžíce
  • slunečnicová semínka 3 lžíce
  • dýňová semínka 3 lžíce
  • pekanové ořechy 50 g
  • semínka koriandru 1 lžička
  • římský kmín 1 lžička
  • mletá paprika 1 lžíce
  • sůl 1/2 lžičky
  • sušená rajčata 5 ks
  • bílý jogurt k podávání
  • zeleninový salát k podávání

Postup přípravy

  1. V pánvi rozehřejte olej a opečte vločky dokřupava, zhruba 2–3 minuty. Přesypte je do misky a nechte zchladnout.
  2. Ve volné pánvi opražte postupně jednotlivá semínka, ořechy a koření dozlatova nebo až se rozvoní, trvá to zhruba 1–2 minuty. Nechte zchladnout a promíchejte se solí a vločkami. Rajčata nakrájejte nadrobno a promíchejte s granolou. Ve vzduchotěsné nádobě vydrží směs až 2 měsíce.
  3. Slaná granola se jí s bílým jogurtem nebo ji můžete nasypat na zeleninový salát.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Zdeněk Pohlreich

Taková normální kuchařka Zdeněk Pohlreich

Každá správná grilovací párty je neodmyslitelně spojená hlavně s masem a i v této knize ho najdete hojně. Nabízí ale i recepty, které reflektují probíhající změnu životního stylu. Není totiž pochyb o tom, že lidé začínají jíst jídla lehčí a lépe stravitelná. A pestrost a rovnováha v jídle jsou stejně důležité a zábavné jako pestrost a rovnováha v komplexním životě. Zahrada je v létě navíc plná lákavých čerstvých surovin a nabízí spoustu inspirace.

Kuchařka navazuje na předešlé knihy Zdeňka Pohlreicha z posledních let, kdy kuchařské ego hodně ustoupilo potřebám obyčejného člověka a recepty jsou tvořené z běžně dostupných produktů a postupy jsou jednoduché, takže si s nimi poradí úplně každý.

Vydalo nakladatelství Sevruga.


Přečtěte si také

Recepty