návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Slaná granola

10 porcí
do 10 minut
Slaná granola
Slaná granola Autor: Marek Bartoš / Kulinárium
Možná překvapivě většina lidí nestartuje den sladkým jídlem a těch, co si dají koblihu, makovku nebo třeba zdravější verzi v podobě ovesné kaše s ovocem a medem, smoothie či právě granoly, je menšina. Pokud patříte do slaného tábora, zkuste místo chleba se sýrem nebo vajíček alternativu v podobě křupavé granoly, kterou můžete jíst s bílým jogurtem nebo ovesnou kaší s neutrální chutí. Je to skvělá a zdravá snídaně, na kterou si rychle zvyknete.

Postup

  1. V pánvi rozehřejte olej a opečte vločky dokřupava, zhruba 2–3 minuty.  Přesypte je do misky a nechte zchladnout.
  2. Ve volné pánvi opražte postupně jednotlivá semínka, ořechy a koření dozlatova nebo až se rozvoní, trvá to zhruba 1–2 minuty. Nechte zchladnout a promíchejte se solí a vločkami. Rajčata nakrájejte nadrobno a promíchejte s granolou. Ve vzduchotěsné nádobě vydrží směs až 2 měsíce. 
  3. Slaná granola se jí s bílým jogurtem nebo ji můžete nasypat na zeleninový salát.
Slaná granola
Slaná granola
Marek Bartoš / Kulinárium

Kulinárium
Zdeněk Pohlreich

Po sérii úspěšných kuchařek, představuje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich knihu, která jim měla logicky předcházet. Kulinárium představuje 17 kuchařských metodik a sto receptů, kterými si je můžete vyzkoušet a naučit.

„O receptech vaření není,“ tvrdí Zdeněk Pohlreich. „Celý vtip je v tom, že jakmile ovládnete pravidla, už se jen zajímáte o nabídku matky přírody, kterou zpracujete tím nejlepším možným způsobem.“ Úvodní část předkládá charakteristiky metodik, detailnější popis následuje před každou tematickou kapitolou. Jasně tak pochopíte, co se se surovinou v hrnci, pánvi nebo v troubě děje a pochopíte, jak jednotlivá jídla vznikají. A můžete se pustit do zkoušení vlastních chuťových kombinací.

Vydalo nakladatelství Sevruga, 280 stran.

Související témata: ovesné vločky , granola , zdravá snídaně , Malá jídla