Suroviny
- mléko 250 ml
- sůl 1 špetka
- máslo 90 g
- hrubá mouka 140 g
- vejce 3 ks
- žloutek 1 ks
- moučkový cukr
Krém
- plnotučné mléko 250 ml
- vanilkové aroma (nebo vydlabaný vnitřek vanilkového lusku) 2 lžičky
- cukr krupice 75 g
- žloutek 3 ks
- hladká mouka 50 g
Karamelová šlehačka
- cukr krupice 150 g
- smetana ke šlehání 350 ml
Luxusní odpalované těsto je hedvábně hebké a vláčné. Přitom jeho příprava zdaleka není složitá. Nebojte se ho vyzkoušet! A když se vám při stříkání na plech místo věnečků povedou spíš bobky, máte zmíněné francouzské „profiteroles“...
Postup přípravy
- Mléko osolte, přidejte k němu máslo a společně přiveďte k varu.
- Do vroucí tekutiny nasypte najednou všechnu mouku. Zmírněte plamen a za stálého míchání těsto tzv. odpalujte, až se nebude chytat stěn hrnce ani vařečky (těsto se začne jakoby odtahovat od stěn).
- Odstavte, hmotu nechte trochu vychladnout a pak do ní postupně jedno po druhém vešlehejte celá vejce a žloutek.
- Cukrářským sáčkem s ozdobnou hubičkou z těsta stříkejte na plech s pečicím papírem menší hromádky.
- Pečte je dozlatova asi 15 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Zpočátku troubu neotvírejte, aby těsto nespadlo.
- Vychladlé větrníky rozkrojte, naplňte vanilkovým krémem a poté (nejlépe domácí) karamelovou šlehačkou. Nakonec je lehce poprašte moučkovým cukrem.
- Krém: Zahřejte mléko s vanilkou (jen k bodu varu, vařit se nesmí). V misce spolu prošlehejte cukr se žloutky a přidejte prosátou mouku. Na středním plameni postupně vešlehejte žloutkovou směs k ochucenému mléku. Za stálého šlehání nechte zhoustnout. Nechte zchladnout a pak dejte vychladit do ledničky.
- Karamelová šlehačka: Rozehřejte cukr (bez míchání) v kastrůlku na zlatavý karamel. Opatrně ho zalijte 150 ml teplé smetany a na mírném ohni za stálého míchání povařte, až se karamel rozpustí. Zchladlý krém nechte do druhého dne dobře vychladit v ledničce a pak ho vmíchejte do zbylé, dotuha ušlehané šlehačky.