Suroviny
- rané malé brambory 1 kg
- hrubá sůl 30 g
Na rajčatovou salsu
- červená cibule
- Česnek 2 stroužky
- vyzrálá rajčata 4 ks
- malá červená chilli paprička 1 ks
- Olivový olej 30 ml
- sladké sherry 60 ml
- čerstvá bazalka 6 lístků
- petrželka 30 g
- čerstvá strouhanka 125 g
- Sůl
- čerstvě namletý černý pepř
Postup přípravy
- Do velkého hrnce dejte brambory. Nalijte vodu tak, aby byly tak akorát zakryté. Přidejte sůl a vařte asi 20 minut.
- Vodu slijte a hrnec vraťte zpátky na plotnu. Nechte tam brambory tak dlouho, dokud se zbývající tekutina neodpaří a krystalky soli nezůstanou na bramborách.
- Podávejte s rajčatovou salsou.
- Rajčatová salsa: Do hrnce dejte nakrájenou cibuli, rozmačkaný česnek, nasekaná rajčata, chilli papričku a olivový olej. Přikryjte pokličkou a pomalu vařte 10 minut.
- Přidejte sherry a ochuťte solí a čerstvě namletým černým pepřem. Přidejte nasekanou bazalku, petrželku a potom strouhanku.
- Důkladně promíchejte.