Najděte si recept
Na co máte chuť?

Chodské koláče
Suroviny (10 ks porcí)
Těsto:
- polohrubá mouka 750 g
- krupicový cukr 110 g
- Sůl 1/2 lžičky
- Máslo 125 g
- kvasnice 35 g
- Mléko 250 ml
- Vejce 1 ks
- Žloutek 1 ks
- vanilkový cukr 1 sáček
- kůra z 1/2 citronu
- Tuzemský rum 20 ml
- stolní olej na vytření mísy na kynutí 1 lžíce
- mandle a rozinky na zdobení
Tvarohová náplň:
- tučný tvaroh 750 g
- smetana ke šlěhání 125 ml
- krupicový cukr 70 g
- Tuzemský rum 2 lžíce
- Citronová kůra
- vanilkový cukr
- Máslo 125 g
- Bílek 3 ks
Maková náplň:
- Mák 250 g
- Vejce 1 ks
- krupicový cukr 100 g
Povidlová náplň:
Postup
- Kvasnice necháme vzejít s trochou vlažného mléka a cukru.
- Polohrubou mouku smícháme s cukrem, solí a vanilkovým cukrem. Přidáme žloutek a jedno celé vejce, kvásek, zbylé mléko, změklé máslo, rum a nastrouhanou citronovou kůru. Těsto důkladně vypracujeme. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout v míse tence vytřené olejem. Zhruba po hodině těsto znovu propracujeme a necháme kynout ještě asi dvacet minut.
- Zatím připravíme náplně. Do tvarohu přimícháme cukr, smetanu, trochu rumu, máslo a citronovou kůru a pak utřeme. Nakonec vyšleháme sníh a opatrně jej do tvarohové směsi vmícháme. Mák umeleme, promícháme s cukrem a spaříme směs horkou vodou nebo uvaříme v mléce. Pak vmícháme jedno celé vejce. Povidla lehce ochutíme citronovou šťávou a rumem.
- Těsto rozdělíme na deset dílů. Válečkem zploštíme na placku o průměru asi 25 cm a vytvarujeme okraje. Necháme ještě čtvrt hodiny kynout, potom pomažeme okraje zbylým rozšlehaným vejcem.
- Na těsto navrstvíme tvaroh tak, aby je zakryl, potom zdobíme povidly a mákem.
- Dáme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi půl hodiny, dokud okraje nezrůžoví.
REGIONÁLNÍ KUCHAŘKA
Chuťový místopis Čech, Moravy a Slezska
Petra Pospěchová
Jediná kuchařská kniha, která poctivě mapuje kuchyni všech krajů České republiky.
Obsahuje 13 kapitol, z nichž každá představuje konkrétní region i specifika jeho kuchyně (Brno, Haná, Horácko, Chodsko, Jižní Čechy, Krkonoše, Polabí, Praha, Slezsko, Slovácko, Sudety, Šumava, Valašsko). Vysvětluje, proč se užívaly zrovna tyto suroviny nebo způsoby přípravy jídla, co se jedlo v minulosti ve všední den i ve svátek, s jakými rituály bylo jídlo spojené atd.
Kniha vás seznámí s národopisem, historií, se spoustou zajímavostí (třeba kde je na Strážnicku největší oskeruše, nebo kde koupíte pálenku oskerušovici), ale především s tím nejlepším z kuchyně daného regionu. Těšit se můžete na tradiční polévky, masitá jídla nebo sladkosti. Vše je doplněno krásnými fotografiemi pokrmů i krajiny.
Vydává nakladatelství SmartPress, 352 stran, 599 Kč, vyjde na podzim 2013