Suroviny
- lilek 300 g
- cuketa 400 g
- paprika (zelené nebo žluté) 200 g
- olivový olej 200 ml
- cibule (nakrájená na kostičky) 200 g
- česnek (neoloupaná palice, rozpůlená napříč) 1/2 ks
- loupaná rajčata (zbavená semínek a nakrájená na velké kostky) 800 g
- bylinky (čerstvé) 1 ks
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Lilky a cukety opláchněte ve studené vodě a konce odkrojte. Lilek nakrájejte na zhruba 1,5cm kostky, lehce je osolte a dejte na talíř. Nechte stranou 30 minut, aby se takzvaně vypotily. Cuketu nakrájejte na asi 2cm kostky a dejte stranou.
- Předehřejte gril v troubě a papriky potřete trochou olivového oleje. Opečte je pod grilem za stálého obracení, až jejich slupka popraská a ztmavne. Vhoďte je do mísy s ledovou vodou a pak slupky opatrně stáhněte konečky prstů nebo malým nožem. Podélně přepulte, odstraňte semeníky, dužinu nakrájejte na malé kousky a nechte stranou v misce.
- Rozehřejte jednu třetinu olivového oleje v ohnivzdorném kastrolu na mírném plameni. Přidejte cibuli a česnek a zlehka smažte 2 minuty, promíchávejte vařečkou, pak přidejte rajčata a svazek bylinek a na středním plameni vařte asi 15 minut, každých 5 minut promíchávejte. Přidejte papriky a cukety, lehce osolte a povařte 30 minut.
- Lilky sceďte a osušte. V pánvi na smažení rozehřejte zbylý olivový olej na středním plameni, přidejte lilky a smažte je 20 minut, jednou je promíchejte.
- Lilky vsypte do kastrolu k ostatní zelenině, promíchejte vařečkou a nechte na mírném ohni vařit 25–30 minut podle toho, jak byla zelenina čerstvá, a každých 5–10 minut promíchávejte. Zelenina by měla být dobře povařená, ale ne rozvařená a měli byste být schopni rozlišit chuť každé z nich. Vyjměte svazek bylinek a česnek a dochuťte solí a hojným množstvím pepře. Podávejte přímo z kastrolu.
Vyzkoušejte také lečo z letní zeleniny podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Lečo z letní zeleniny s vejcem