Suroviny
- česnek 1 celá palice
- olivový olej 2 lžíce
- smetana 3/4 hrnku
- bílé víno 1 lžíce
- cibule 1/4 ks
- koření (směs koření na tzatziki) 1 lžíce
- strouhaný parmazán 1/4 hrnku
- tymián (čerstvý)
- paprika (kapie) 1 ks
- cuketa (středně velká) 1 ks
- lilek 1 ks
- žlutá cuketa 1 ks
K podávání
- strouhaný parmazán
- pečivo (čerstvé)
- kozí sýr (čerstvý)
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 200 stupňů. Z celé palice česneku odřízněte ostrým nožem vršek, tak aby z každého stroužku byl kousek odkrytý. Vnější tenké slupky sloupněte, kořínek ponechte, aby palice držela pohromadě. Palici položte na kus alobalu a zakapejte asi 2 lžícemi olivového oleje. Zabalte alobal a palici pečte asi 25 minut v troubě.
- Palici nechte lehce vychladnout a potom vymačkejte upečené stroužky česneku do malého kastrůlku. Rozmačkejte je vidličkou na kaši, přidejte smetanu, víno, cibuli a lžíci koření na tzatziki. Na středním plameni přiveďte k varu a přidejte nastrouhaný parmazán. Za stálého míchání vařte, až omáčka lehce zhoustne. Pokud chcete, přidejte čerstvý tymián.
- Omáčku přelijte do zapékací misky nebo pánve vhodné do trouby (průměr 24 cm) a nechte stranou.
- Červenou paprikou očistěte a ostrým nožem ji nakrájejte na co nejtenčí kolečka. Lilek a cukety nakrájejte také na co nejtenčí kolečka. Pokud jste nesehnali úzký dlouhý lilek, ale jen velký buclatý, rozpulte nebo rozčtvťte ho podélně a potom nakrájejte na tenké plátky.
- Plátky zeleniny vrstvěte do pánve s omáčkou, začněte z vnější strany a pokračujte, až použijete všechnu zeleninu. Zeleninu okořeňte zbylým kořením na tzatziki, posypte trochou parmazánu a dejte do trouby předehřáté na 190 stupňů. Vystřihněte kolo pečicího papíru velikosti pánve a zeleninu svrchu přikryjte, aby zůstala šťavnatá a nepřipalovala se. Pečte asi 40 minut a poté vyndejte z trouby.
- Pečivo nasucho opečte, potřete kozím sýrem a navrch dejte upečené ratatouille. Zeleninu ale můžete podávat i jako přílohu k masu.