Ikonické zeleninové jídlo příbuzné leču, leč s francouzským rodokmenem a čistě ze zeleniny, se tentokrát představuje v luxusní zapečené verzi s omáčkou.
Nejprve si připravte omáčku. Troubu předehřejte na 180 °C. Papriky podélně rozkrojte a odstraňte semeníky. Papriky rozložte na plechy vypouklou stranou nahoru, vložte do trouby a pečte 20 minut. Mezitím osmažte v plochém kastrolu nakrájenou cibuli a česnek na středním stupni. Přidejte nastrouhanou mrkev, nakrájená rajčata, dva bobkové listy a pár snítek tymiánu.
Až budou papriky upečené, nechte je trochu zchladnout a pak stáhněte slupku, papriky nakrájejte a přidejte do omáčky. Omáčku povařte za občasného promíchání asi hodinu a půl, pak z ní vyjměte bylinky a rozmixujte ji. Osolte ji a opepřete. Zeleninu na ratatouille nakrájejte na plátky. Troubu předehřejte na 150 °C.
Do zapékací formy vlijte omáčku a na ni rozložte plátky zeleniny tak, aby se trochu překrývaly. Pokapejte olejem, posypte česnekem, solí, pepřem a lístky tymiánu. Zakryjte alobalem, vložte do trouby a pečte nejméně 1 hodinu 30 minut, pak sundejte alobal a pečte ještě 20 až 40 minut, až se šťáva odpaří a omáčka začne karamelizovat. Pečené ratatouille podávejte s křupavým pečivem, ale hodí se i rýže nebo těstoviny.