Omáčka
- žluté nebo červené papriky 2 ks
- Olivový olej
- Cibule 2 ks
- Česnek 3–4 stroužky
- středně velké mrkve 2 ks
- čerstvá rajčata 8 ks
- čerstvý tymián 3 snítky
- Bobkový list 2 ks
- středně velký lilek 1 ks
- sůl a čerstvě namletý pepř
Ratatouille
- středně velká cuketa 1 ks
- žluté papriky 2 ks
- středně velká rajčata 4–5 ks
- červené cibule 3 ks
- česnek, nakrájený 2 stroužky
- Olivový olej 3 lžíce
- čerstvý tymián 4 snítky
- sůl a čerstvě namletý pepř
Odkaz
Ty nejlepší recepty s voňavými rajčaty najdete v našem speciálu!
Postup přípravy
- Nejprve si připravte omáčku. Troubu předehřejte na 180 °C. Papriky podélně rozkrojte a odstraňte semeníky. Papriky rozložte na plechy vypouklou stranou nahoru, vložte do trouby a pečte 20 minut. Mezitím osmažte v plochém kastrolu nakrájenou cibuli a česnek na středním stupni. Přidejte nastrouhanou mrkev, nakrájená rajčata, dva bobkové listy a pár snítek tymiánu.
- Až budou papriky upečené, nechte je trochu zchladnout a pak stáhněte slupku, papriky nakrájejte a přidejte do omáčky. Omáčku povařte za občasného promíchání asi hodinu a půl, pak z ní vyjměte bylinky a rozmixujte ji. Osolte ji a opepřete. Zeleninu na ratatouille nakrájejte na plátky. Troubu předehřejte na 150 °C.
- Do zapékací formy vlijte omáčku a na ni rozložte plátky zeleniny tak, aby se trochu překrývaly. Pokapejte olejem, posypte česnekem, solí, pepřem a lístky tymiánu. Zakryjte alobalem, vložte do trouby a pečte nejméně 1 hodinu 30 minut, pak sundejte alobal a pečte ještě 20 až 40 minut, až se šťáva odpaří a omáčka začne karamelizovat. Pečené ratatouille podávejte s křupavým pečivem, ale hodí se i rýže nebo těstoviny.