Suroviny
- rajčata (soudková ) 500 g
- česnek 4 velké stroužky
- cibule (velká žlutá ) 1 ks
- lilek (malý ) 1 ks
- cuketa (malá ) 1 ks
- žlutá cuketa (malá s tenkým zahnutým krkem) 1 ks
- zelená paprika 1 ks
- olivový olej 5 lžic
- bazalka (lístky ) 1 hrst
- tymián (čerstvý, nasekaný) 2 lžíce
- mořská sůl
- čerstvě namletý pepř
Článek
18x originální grilovačka bez masa
Když se řekne grilování, většina z nás si představí pořádný kus masa nebo klobásky, ale na grilu se dá připravit i báječná bezmasá hostina!
Postup přípravy
- Rajčata podélně rozpulte. Česnek a cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Lilek očistěte a nakrájejte na 2,5 cm plátky, cukety okrojte z obou konců a nakrájejte příčně na plátky silné 1,2 cm. Papriku zbavte semen a nakrájejte na 4cm čtverečky.
- Zeleninu promíchejte s olivovým olejem a osolte. Rozprostřete ji na hluboký plech nebo do zapékací mísy do jedné vrstvy a pečte v předehřáté troubě na 220 °C zhruba 20 minut. Jednou či dvakrát promíchejte.
- Bazalku nasekejte nadrobno, a s tymiánem ji nasypte na zeleninu a pečte ještě 5–10 minut, až i větší kousky jdou lehce propíchnout vidličkou. Vytáhněte z trouby, osolte a opepřete. Podávejte horké, teplé či vlažné.