Suroviny
- bílá čokoláda 50 g
- hladká mouka 150 g (1 a 1/4 hrnku)
- kakao 2 lžíce
- sůl 1/4 lžičky
- vejce 2 ks
- rostlinný olej 3 lžíce
- potravinářské barvivo (červené) 1 a 1/4 lžičky
- cukr krupice 150 g (3/4 hrnku)
- vanilkový extrakt 1 lžička
- moučkový cukr 1 hrnek
Postup přípravy
- Čokoládu rozehřejte ve vodní lázni nebo v mikrovlnce (po 30 vteřinách a promíchávejte, až bude hladká). Mouku, kakao, prášek a sůl prosejte do mísy.
- Vejce, olej a barvivo prošlehejte ve velké míse. Vmíchejte krupicový cukr a rozpuštěnou čokoládu. Spojte do těsta s moučnou směsí a přesuňte ho na kus fólie. Zabalte ho a sklepejte do bochánku, pak dejte nejméně na 2 hodiny vychladit, lépe ale přes noc.
- Do trouby dejte dvě mřížky a předehřejte ji na 150 °C. Dva plechy vyložte pečicím papírem. Z těsta tvarujte kuličky, obalte je v moučkovém cukru a trochu je zploštěte. Pak je znovu pocukrujte a klaďte na plechy.
- Sušenky pečte asi 16 až 18 minut, až vyběhnou a zpevní. V polovině doby vyměňte pozici plechů v troubě. Sušenky nechte vychladnout na plechu.