Suroviny
- hovězí žebra (krátká) 2x 1,5 kg
- mořská sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- rozmarýn
- olivový olej
Bbq omáčka
- kečup (např. Gourmet jemný Spak) 180 ml
- černé pivo 150 ml
- worcesterová omáčka 4 lžíce
- červený vinný ocet 4 lžíce
- hořčice 1 lžička
- med 4 lžičky

Postup přípravy
- Hovězí žebra odblaňte, osolte kvalitní mořskou solí a opepřete. Lehce je pokapejte olivovým olejem a následně všechny ingredience vmasírujte do masa.
- Dejte do pekáče a celé to pečlivě zabalte do alobalu. Do předehřáté trouby na 100 °C vložte žebírka, která pomalu pečte po dobu 7 až 8 hodin. Po této době pekáček vyndejte z trouby, žebírka nechte odpočinout na talíři a z výpeku připravte omáčku.
- Do výpeku přidejte jemný kečup, tmavé pivo, worcester, vinný ocet, med a hořčici. Ingredience spolu svařte, až dostanete krásně hustou omáčku o konzistenci sirupu. Omáčkou poté důkladně potřete žebírka, přidejte snítku rozmarýnu a vraťte do trouby o stejné teplotě, tentokrát již odkryté, na dobu 20 až 40 minut.
- Po vyndání z trouby nechte maso 10 minut odpočinout, nakrájejte na jednotlivá žebírka a podávejte nejlépe se zelným salátem a čerstvým chlebem.
Vyzkoušejte také žebírka v memphiském stylu podle návodného videoreceptu se Zdeňkem Pohlreichem