Suroviny
- čerstvé švestky 1 kg
- perníkové koření 1–2 lžičky
- želírovací cukr (3:1 BIO třtinový od Labety) 1 balení
- citronová šťáva (nebo 1 lžička kyseliny citronové Labeta) z 1 citronu
Postup přípravy
- Připravte si čisté a suché, ideálně předem vyvařené skleničky.
- Švestky, pokud máte měkké, rovnou rozmixujte a smíchejte s bio třtinovým želírovacím cukrem. Pokud jsou tvrdší, nejprve je krátce povařte na mírném stupni a podlité troškou vody, a až poté smíchejte s želírovacím cukrem.
- Přidejte šťávu z citronu nebo 1–2 lžičky kyseliny citronové a také koření, promíchejte a přiveďte k varu. Povařte 5 minut a ještě horký džem plňte do skleniček. Skleničky ihned zavíčkujte a otočte na chvíli dnem vzhůru.
- Džem můžete pro delší trvanlivost také zavařit. Zavařujte v hrnci s vodou na mírném stupni cca 20 minut. Nebo ve vodní lázni v troubě.
PRIMA TIP: Perníkové koření lze zaměnit i za kombinaci mleté skořice, mletého kardamomu, mletého hřebíčku a 1 ks badyánu. Množství koření dejte dle chuti.
Vyzkoušejte také švestkovou zavařeninu s ořechy podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE