Zavařujeme: Švestkový džem s vůní perníčků

Moje hodnocení
2x

Ze švestek nemusíte připravovat jen tradiční povidla. Využijte toto podzimní ovoce trochu jinak a uvařte výtečný džem s perníčkovým kořením. Je absolutně skvělý na lívance či palačinky, ale i do ovesné kaše nebo do jogurtu.

4 porce
45 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Připravte si čisté a suché, ideálně předem vyvařené skleničky.
  2. Švestky, pokud máte měkké, rovnou rozmixujte a smíchejte s bio třtinovým želírovacím cukrem. Pokud jsou tvrdší, nejprve je krátce povařte na mírném stupni a podlité troškou vody, a až poté smíchejte s želírovacím cukrem.
  3. Přidejte šťávu z citronu nebo 1–2 lžičky kyseliny citronové a také koření, promíchejte a přiveďte k varu. Povařte 5 minut a ještě horký džem plňte do skleniček. Skleničky ihned zavíčkujte a otočte na chvíli dnem vzhůru.
  4. Džem můžete pro delší trvanlivost také zavařit. Zavařujte v hrnci s vodou na mírném stupni cca 20 minut. Nebo ve vodní lázni v troubě.
PRIMA TIP: Perníkové koření lze zaměnit i za kombinaci mleté skořice, mletého kardamomu, mletého hřebíčku a 1 ks badyánu. Množství koření dejte dle chuti.

Vyzkoušejte také švestkovou zavařeninu s ořechy podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Labeta


Přečtěte si také

Recepty