Suroviny
- kohout 1 ks (cca 1,5-2 kg)
- cibule (na plátky) 2 ks
- mrkev (na kolečka) 2 ks
- žampiony (větší, nakrájené na čtvrtky) 5 ks
- česnek (nasekané) 2 storužky
- anglická slanina (na kostičky) 200 g
- suché červené víno 500 ml
- kuřecí vývar 250 ml
- hladká mouka 2 lžíce
- olivový olej 2 lžíce
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- hladkolistá petržel
Postup přípravy
- Rozpalte troubu na 180 °C.
- Na pánvi rozpalte olivový olej a osmahněte na něm kousky kohouta z každé strany, dokud se nezatáhne. Přeneste do hlubšího pekáče a osolte a opepřete.
- Do stejné pánve přidejte nakrájenou slaninu a osmahněte ji dozlatova. Přidejte cibuli, mrkev, žampiony a česnek a osmahněte je do měkka.
- Přidejte mouku a promíchejte, aby vznikla jemná omáčka. Postupně zalijte červeným vínem a vývarem a nechte provařit, dokud se omáčka nezahustí.
- Omáčku přelijte přes kousky kohouta v pekáči. Zajistěte, aby byl kohout dobře zakrytý omáčkou.
- Pečte v předehřáté troubě asi 1,5–2 hodiny, nebo dokud maso nebude měkké a šťavnaté.
- Hotového kohouta posypte nasekanou petrželí a ozdobte čerstvými bylinkami podle vaší chuti. Podávejte například s bramborovou kaší.
Uvidíme se v kině?