Suroviny
- velké kuře, ideálně v biokvalitě, rozdělené na porce 1 ks
- kvalitní červené víno, nejlépe Bordeaux 1 lahev (750 ml)
- Cibule 1 ks
- Česnek 1 palice
- mrkev 3 ks
- řapíkatý celer 2 řapíky
- Slanina 100 g
- drůbeží vývar 250 ml
- čerstvý tymián 1 svazek
- několik sušených hub, předem namočených
- čerstvé houby, nejlépe lesní, nebo hnědé žampiony 250 g
- olivový olej na opékání
- hladká mouka 2 lžíce
- sůl a čerstvě namletý pepř
Ale i pěkné farmářsky buclaté kuře si rádo pobude ve vinné lázni a s tímto pokrmem prostě uděláte ohromný dojem.
Článek
20+ nejlepších sladkých i slaných receptů z francouzské kuchyně
Francouzská gastronomie je mezi kuchaři skutečně pojem. Patří bezpochyby mezi složitější, ale výsledkem je většinou neuvěřitelně lahodný pokrm, který si zaslouží...
Postup přípravy
- Porce kuřete pečlivě osolte a opepřete. Cibuli oloupejte a nakrájejte, stroužky česneku oloupejte a rozdrťte. Vše dejte do velké mísy, nejlépe porcelánové, a zalijte vínem. Nechte 1 den marinovat v ledničce.
- Ve velkém silnostěnném kastrolu rozehřejte olej. Přidejte plátky slaniny, smažte je asi 8 až 10 minut dokřupava, vyndejte děrovanou naběračkou tak, aby z nich okapal tuk, a nechte stranou. Troubu předehřejte na 200 °C.
- Kousky kuřete vyndejte z marinády a dobře osušte. Nálev uchovejte. Do kastrolu po slanině přidejte oříšek másla a až se rozpustí, opečte ze všech stran kousky kuřete dohněda. Do kastrolu vsypte mrkev, celer, sušené houby a vraťte slaninu. Zalijte vývarem a uchovanou vinnou marinádou. Přikryté vložte do trouby a pečte asi 1 hodinu.
- Po této době vyndejte kousky kuřete z kastrolu a uchovejte je na teplém místě. V pánvi a na másle smažte nakrájené čerstvé houby asi 15 minut, ke konci je osolte a opepřete.
- Mezitím v kastrolu nechte asi 10 minut odvářet šťávu z pečení kuřete. Stranou osmažte na 2 lžících másla 2 lžíce hladké mouky. Smažte 1 minutu, pak promíchejte s trochou šťávy z kastrolu a vzniklou jíšku přesuňte do kastrolu. Dobře promíchejte a krátce povařte, až šťáva zhoustne. Vmíchejte do ní houby a kousky kuřete a jakmile se vše prohřeje, podávejte. Jako příloha jsou skvělé šťouchané brambory.