zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Francouzská klasika: Coq a vin
Autor: Marek Kučera Francouzská klasika: Coq a vin

Francouzská klasika: Coq a vin

Hodnoceno: 0x
Kohout na víně je ikonická francouzská klasika, kterou ale i ve Francii málokdy najdete a málokdy v kvalitním provedení. Recept má řadu variant a také některá úskalí – správně by se měl připravovat, jak velí název, z mladého kohoutka, a ani množství dobrého vína není zanedbatelné.
do 1,5 hodiny
4–6 porce

Ale i pěkné farmářsky buclaté kuře si rádo pobude ve vinné lázni a s tímto pokrmem prostě uděláte ohromný dojem.

Článek

Francouzský jablečný koláč  Foto:

20+ nejlepších sladkých i slaných receptů z francouzské kuchyně

Francouzská gastronomie je mezi kuchaři skutečně pojem. Patří bezpochyby mezi složitější, ale výsledkem je většinou neuvěřitelně lahodný pokrm, který si zaslouží...

reklama

Postup

  1. Porce kuřete pečlivě osolte a opepřete. Cibuli oloupejte a nakrájejte, stroužky česneku oloupejte a rozdrťte. Vše dejte do velké mísy, nejlépe porcelánové, a zalijte vínem. Nechte 1 den marinovat v ledničce.
  2. Ve velkém silnostěnném kastrolu rozehřejte olej. Přidejte plátky slaniny, smažte je asi 8 až 10 minut dokřupava, vyndejte děrovanou naběračkou tak, aby z nich okapal tuk, a nechte stranou. Troubu předehřejte na 200 °C.
  3. Kousky kuřete vyndejte z marinády a dobře osušte. Nálev uchovejte. Do kastrolu po slanině přidejte oříšek másla a až se rozpustí, opečte ze všech stran kousky kuřete dohněda. Do kastrolu vsypte mrkev, celer, sušené houby a vraťte slaninu. Zalijte vývarem a uchovanou vinnou marinádou. Přikryté vložte do trouby a pečte asi 1 hodinu.
  4. Po této době vyndejte kousky kuřete z kastrolu a uchovejte je na teplém místě. V pánvi a na másle smažte nakrájené čerstvé houby asi 15 minut, ke konci je osolte a opepřete.
  5. Mezitím v kastrolu nechte asi 10 minut odvářet šťávu z pečení kuřete. Stranou osmažte na 2 lžících másla 2 lžíce hladké mouky. Smažte 1 minutu, pak promíchejte s trochou šťávy z kastrolu a vzniklou jíšku přesuňte do kastrolu. Dobře promíchejte a krátce povařte, až šťáva zhoustne. Vmíchejte do ní houby a kousky kuřete a jakmile se vše prohřeje, podávejte. Jako příloha jsou skvělé šťouchané brambory.

PRIMA TIP: Kohout na víně je zemité, rustikální ale zároveň slavnostní jídlo. Popíjí se k němu stejné víno, jaké se používalo na přípravu. Nemusíte si zoufat, když nemáte pravé Bordeaux nebo do něj nechcete investovat, jídlo bude skvělé i s domácím plnějším červeným. V původní receptuře nechyběla ani krev z právě zabitého kohoutka, která šťávu zahustila a dodala jí barvu – sušené houby jsou vtipnou náhražkou. V některých receptech najdete v tomto jídle i drobné celé cibulky, houby se někdy krájejí, jindy se ponechávají v celku, jsou-li malé. Zkrátka je to recept, který se jak s časem, tak kuchaři i chutěmi mění a vyvíjí, ale vždycky stojí za to.

Francouzská klasika: Coq a vin  Foto: Francouzská klasika: Coq a vin; foto: Marek Kučera

reklama