Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Restaurace
  • Časopis
  • Recepty z TV
  • Speciál: Velikonoce
  • Prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Nákupy
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Restaurace
    • Časopis
    • Recepty z TV
    • Speciál: Velikonoce
    • Prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Nákupy

Nejlepší recept na boloňské špagety krok za krokem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Jednoduchá dýňová polévka

Houbový guláš: nejlepší recept z lesních hub

Recepty
Prima FRESH
Pin it

Hit týdne

Další hity

Boloňské špagety

Boloňské špagety
Mramorová hrníčková bábovka
Čočková polévka
Populární
Hanácký salát z červeného zelí podle Máma peče doma
Zamotaný koláč z listového těsta s nivou a vlašskými ořechy
Králík na paprice se špeclemi podle Besky
Retro street food ze sousedního Polska. Vyzkoušejte zapiekanku!
Bramborové gnocchi se zeleninou z jednoho plechu

Francouzská klasika: Coq a vin

Francouzská klasika: Coq a vin

Francouzská klasika: Coq a vin Zdroj: Marek Kučera

  • Zavřít

Francouzská klasika: Coq a vin Zdroj: Marek Kučera

Moje hodnocení
4x

Kohout na víně je ikonická francouzská klasika, kterou ale i ve Francii málokdy najdete a málokdy v kvalitním provedení. Recept má řadu variant a také některá úskalí – správně by se měl připravovat, jak velí název, z mladého kohoutka, a ani množství dobrého vína není zanedbatelné.

4 porce
90 minut

Suroviny

  • velké kuře, ideálně v biokvalitě, rozdělené na porce 1 ks
  • kvalitní červené víno, nejlépe Bordeaux 1 lahev (750 ml)
  • Cibule 1 ks
  • Česnek 1 palice
  • mrkev 3 ks
  • řapíkatý celer 2 řapíky
  • Slanina 100 g
  • drůbeží vývar 250 ml
  • čerstvý tymián 1 svazek
  • několik sušených hub, předem namočených
  • čerstvé houby, nejlépe lesní, nebo hnědé žampiony 250 g
  • olivový olej na opékání
  • hladká mouka 2 lžíce
  • sůl a čerstvě namletý pepř

Ale i pěkné farmářsky buclaté kuře si rádo pobude ve vinné lázni a s tímto pokrmem prostě uděláte ohromný dojem.

Článek

20+ nejlepších sladkých i slaných receptů z francouzské kuchyně

Francouzská gastronomie je mezi kuchaři skutečně pojem. Patří bezpochyby mezi složitější, ale výsledkem je většinou neuvěřitelně lahodný pokrm, který si zaslouží...

Postup přípravy

  1. Porce kuřete pečlivě osolte a opepřete. Cibuli oloupejte a nakrájejte, stroužky česneku oloupejte a rozdrťte. Vše dejte do velké mísy, nejlépe porcelánové, a zalijte vínem. Nechte 1 den marinovat v ledničce.
  2. Ve velkém silnostěnném kastrolu rozehřejte olej. Přidejte plátky slaniny, smažte je asi 8 až 10 minut dokřupava, vyndejte děrovanou naběračkou tak, aby z nich okapal tuk, a nechte stranou. Troubu předehřejte na 200 °C.
  3. Kousky kuřete vyndejte z marinády a dobře osušte. Nálev uchovejte. Do kastrolu po slanině přidejte oříšek másla a až se rozpustí, opečte ze všech stran kousky kuřete dohněda. Do kastrolu vsypte mrkev, celer, sušené houby a vraťte slaninu. Zalijte vývarem a uchovanou vinnou marinádou. Přikryté vložte do trouby a pečte asi 1 hodinu.
  4. Po této době vyndejte kousky kuřete z kastrolu a uchovejte je na teplém místě. V pánvi a na másle smažte nakrájené čerstvé houby asi 15 minut, ke konci je osolte a opepřete.
  5. Mezitím v kastrolu nechte asi 10 minut odvářet šťávu z pečení kuřete. Stranou osmažte na 2 lžících másla 2 lžíce hladké mouky. Smažte 1 minutu, pak promíchejte s trochou šťávy z kastrolu a vzniklou jíšku přesuňte do kastrolu. Dobře promíchejte a krátce povařte, až šťáva zhoustne. Vmíchejte do ní houby a kousky kuřete a jakmile se vše prohřeje, podávejte. Jako příloha jsou skvělé šťouchané brambory.

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

Zdroj receptu

Prima FRESH

Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek

Návrhy pro vás

Recepty

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Recepty

Zapečený hermelín plněný hruškou a šunkou s hranolky

Sladké

Mechový dort – jednoduchý recept ze špenátu s krémem z mascarpone

Recepty

Kuře nebo krůta à la kachna s červeným zelím a bramborovým knedlíkem

Sladké

Vzpomínka na dětství: Kynuté šátečky plněné tvarohem

Maso

Krůtí směs s bramborami a paprikou z jednoho pekáče

Recepty
5

Slaná pohanková kaše s majoránkou, slaninou a zastřeným vejcem

Polévky

Jarní kopřivová polévka s medvědím česnekem


Přečtěte si také

Recepty

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Recepty

Zapečený hermelín plněný hruškou a šunkou s hranolky

Sladké

Mechový dort – jednoduchý recept ze špenátu s krémem z mascarpone

Novinky

Ikonické britské jídlo fish and chips má židovské kořeny. Ve válce zachraňovalo životy

Recepty

Kuře nebo krůta à la kachna s červeným zelím a bramborovým knedlíkem

Sladké

Vzpomínka na dětství: Kynuté šátečky plněné tvarohem

Maso

Krůtí směs s bramborami a paprikou z jednoho pekáče

Novinky

Zkažené zuby za vlády Alžběty I. symbolizovaly bohatství. Děti běžně pily pivo

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Recepty

Rychlá večeře za pár kaček: Fleky se zelím a slaninou

Těstoviny
4

Rychlá večeře: Nivová omáčka k těstovinám

Recepty

Milánské špagety s mletým masem: Rychlá večeře za pár kaček

Sladké

Mechový dort – jednoduchý recept ze špenátu s krémem z mascarpone

Sladké

Vzpomínka na dětství: Kynuté šátečky plněné tvarohem

Recepty

Ten nejjednodušší čokoládový koláč na světě

Recepty

Kuře nebo krůta à la kachna s červeným zelím a bramborovým knedlíkem

Maso

Krůtí směs s bramborami a paprikou z jednoho pekáče

Recepty

Řízky obalené naruby zapečené s cibulí

Recepty

Kuře nebo krůta à la kachna s červeným zelím a bramborovým knedlíkem

Maso

Krůtí směs s bramborami a paprikou z jednoho pekáče

Polévky

Jarní kopřivová polévka s medvědím česnekem

Gastro akce a food festivaly

Michelinské umění a barman světové třídy v The Monkey Bar Prague

Recepty

Kořeněný pečený čaj s rozmarýnem

Nápoje

Horký vánoční punč z červeného vína a rumu s brusinkami

Ryby a mořské plody

Treska skrei s paprikovým pyré a pažitkovými baby brambůrky

Ryby a mořské plody

Poklady francouzské kuchyně: Treska po pařížsku

Polévky

Chowder aneb hustá lososová polévka s kukuřicí

Recepty

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Polévky

Jarní kopřivová polévka s medvědím česnekem

Polévky

Slepičí vývar s knedlíčky z drůbežích jater, vlasovými nudlemi a šafránovou zeleninou

Recepty

Zapečený hermelín plněný hruškou a šunkou s hranolky

Recepty
5

Slaná pohanková kaše s majoránkou, slaninou a zastřeným vejcem

Recepty

Super rychlá večeře: Stir-fry s vejci a rajčaty po čínsku

Vegetariánské

Konfitované pórky s čočkou Puy a pórkovým krémem podle Ottolenghiho

Recepty

Super rychlá večeře: Stir-fry s vejci a rajčaty po čínsku

Polévky

Miso polévka s rýžovými nudlemi, mořskou řasou a houbami shitake

Sladké

Thajské banánové smaženky s kokosem

Recepty

Jablečný chalupářský koláč babičky Haničky

Maso

Opálené kuře s karamelovým dresinkem a klementinkou podle Ottolenghiho

Saláty

Poklady francouzské kuchyně: Slavnostní obědový salát s kuřecími játry a pomerančem

Saláty

Elegantní lyonský salát se zastřeným vejcem

Saláty

Lehký bramborový salát bez majonézy s jablky a ořechy

Recepty

Kuře nebo krůta à la kachna s červeným zelím a bramborovým knedlíkem

Recepty
5

Slaná pohanková kaše s majoránkou, slaninou a zastřeným vejcem

Recepty

Vepřové výpečky se špenátem a chlupatými knedlíky – recept na českou klasiku, jak ji máme rádi

Vybíráme pro vás

Zákony vlka

Kriminální

Dobré zprávy

Komedie

Půlnoční zpověď

Drama / Kriminální

Pálava

Komedie
Zobrazit více

Aktuální témata

Válka na Ukrajině
  • Historie konfliktu
  • COVID-19
  • Jak ušetřit
Česká kuchyně
  • Rychlé večeře
  • Oblíbená dětská jídla
  • Zdravé snídaně
ZOO
  • Můj muž to dokáže
  • Pálava
  • Máme rádi Česko
Horoskopy
  • Celebrity
  • Seriály pro ženy
  • Jak zhubnout
2. světová válka
  • Historie
  • Zajímavosti
  • Elon Musk
Bramboráky
  • Dýňová polévka
  • Kulajda
  • Bramboračka
Velikonoční mazanec
  • Velikonoční nádivka
  • Velikonoční věnec
  • Velikonoční beránek
Palačinky
  • Tvarohová bábovka
  • Brownies
  • Hrnkový perník

Neuteklo vám?

ZOO

Rodinný / Romantický

Černé vdovy

Komedie / Kriminální

Lásce navzdory

Komedie / Romantický

Zasněná láska

Komedie / Romantický / Telenovela
Zobrazit více

cnn

Kuciakův otec: O Jankovi se šíří konspirační teorie. Chtějí ho zdiskreditovat, tuším kdo Zrušit 17. listopad, nebo raději Svátek práce? Podívejte se, jak hlasovali lidé Přestěhujte se k nám a dostanete 1,7 milionu, láká švýcarská vesnička. Má to ale háček

zoom

Alkohol v těhotenství výrazně mění obličej dítěte. Stačí i extrémně malé množství vína Stovky psů z Černobylu zmutovaly. Co odhalila nová analýza jejich DNA? Zabijácké sršně se valí Evropou a ohrožují i Česko. Jak se dá invaze zastavit?

zeny

5 nejmocnějších znamení zvěrokruhu, která vždy dosáhnou svého. Jste mezi nimi? Služka a prostitutka na Hradě? Nepopulární Marta Gottwaldová dodnes budí lítost Jak zhubnout 10 kg – jde to za měsíc i za týden? Zdravé a reálné způsoby hubnutí

living

Petr Pavel s manželkou míří do Lumbeho vily. Nádherné obydlí má bohatou historii Milionář, o kterém se mluví. Takhle bydlí Vratislav Mynář a jeho manželka Alex Jak se zbavit mechu v trávníku. Doporučené vápnění může podpořit růst pampelišky

cool

Nový horor je tak drsný, že diváci utíkají z kin brečet a vyhodit večeři ze žaludku. Dokoukáte jeho trailer? 9 věcí, které nevíte o Smrtonosné pasti 2: Našli jste v ní padoucha z Terminátora 2? 4 nejlepší filmové vesmíry: Od Avengers ke Star Wars

iprima

Eva Burešová odhalila utajený intimní svět. Nechala nahlédnout do svého bydlení Čenská, Svěráková či Vetchá. Jak vypadají ženy českých herců, které žijí v ústraní? Talentu mají na rozdávání. Top 10 umělců, kteří oslnili svými výkony

autosalon

Nová kamera na mostech pokutuje řidiče za jeden z nejčastějších prohřešků. Je první, která to umí Radar posílá pokuty za 3,9 km/h navíc. Je to past na řidiče, do které může spadnout každý Nejnovější teoretické otázky v autoškolách jsou záludnější, než byste čekali. Vyzkoušejte si je

fresh

Jak připravit nejlepší bramborovou kaši. Naučte se 6 jednoduchých triků Nejlepší recept na křupavé bramboráky podle Romana Vaňka Mramorová hrníčková bábovka

Populární témata

Nejlepší filmy 2022 Masopustní masky Velikonoční přání Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby Mafia Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Partička Svařené víno MS v hokeji 2023 Velikonoce 2023 Tatarák podle Pohlreicha FIlmy od Marvelu Velikonoční svátky Aloe vera Program a výsledky MS v hokeji Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Vše o houbách Velikonoční zvyky Tabulky a skupiny MS v hokeji

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nastavení soukromí
Apple Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.