Suroviny
- máslo 100 g
- sušenky (karamelové Lotus nebo zázvorové ) 250 g
- vejce (velká) 4 ks
- vanilková pasta 1 lžička
- moučkový cukr 100 g + na poprášení
- smetanový sýr (např. Philadelphia, Lučina smetanová) 680 g
- citron 1 ks
- maliny 300 g
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 160 °C. Máslo rozpusťte v pánvi o průměru 28 cm vhodné do trouby na mírném stupni. Pokud takovou nemáte, rozehřejte máslo v rendlíku a cheesecake upečte v dortové formě.
- Mezitím rozmixujte sušenky najemno. Vypněte plotýnku, do pánve vsypte sušenkovou drť a dobře ji promíchejte s máslem. Stejnoměrně ji rozprostřete a upěchujte; mírně i na stěny pánve. Pečte 5 minut v předehřáté troubě, pak vyjměte.
- Mezitím rozklepněte vejce do nádoby food procesoru či mixéru na smoothie (nemusíte ho čistit od sušenek). Přidejte vanilkovou pastu a většinu moučkového cukru a zpracovávejte dosvětla 2 minuty. Vmíchejte čerstvý smetanový sýr a šťávu z citronu, poté rovnoměrně nalijte na sušenkový základ.
- Polovinu malin rozmačkejte vidličkou se zbývajícím moučkovým cukrem, nalijte navrch tak, aby vzniklo mramorování. Pečte 15 minut.
- Cheesecake posypte zbývajícími malinami, poprašte trochou dalšího moučkového cukru a vraťte ještě na 10 minut do trouby. Zapněte funkci gril na plný výkon a pečte dozlatova.
- Upečený cheesecake vyjměte a nechte vychladnout. Pak ho uložte alespoň na 2 hodiny do lednice.
Vyzkoušejte také nepečený piškotový dort s tvarohem a jahodami podle videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE