Pečeme hezky česky: Kynuté koláče s tvarohovou náplní, jahodami a drobenkou

Moje hodnocení
2x

Kynuté koláče s tvarohovou náplní a náloží čerstvých jahod nejen neodolatelně voní, ale jsou také pastvou pro oči. Hodí se k snídani i k svačině a uděláte jimi radost hlavně dětem. Můžete je klidně zabalit s sebou na výlet. Dáte si s námi?

14 porcí
60 minut
česká

Koláče

Náplň

Drobenka

Postup přípravy

  1. Z nachystaných surovin připravte kvásek. Do vyšší nádoby nalijte celých 50 ml teplého mléka. Přidejte rozdrobené čerstvé droždí, jednu lžíci hladké mouky a jednu lžíci krupicového cukru. Vše dobře promíchejte, vysokou nádobu přikryjte utěrkou a počkejte min. 10 minut, než vám kvásek vzejde.
  2. Ve velké míse zatím smíchejte zbylou mouku s cukrem, špetku soli, vejce a žloutek, povolené máslo, mletou vanilku a lžíci rumu. Na závěr přidejte vzešlý kvásek. Těsto musíte hníst rukama, dokud nebude hladké. Můžete si pomoct kuchyňským robotem. Hotové těsto dejte kynout na teplé místo pod utěrku. Zde vám může pomoct trouba vyhřátá na nejnižší stupeň, kterou během kynutí necháte pootevřenou. Těsto nechte kynout alespoň 30 minut.
  3. Na tvarohovou náplň v míse jednoduše smíchejte tvaroh s moučkovým cukrem, vanilkovým pudinkovým práškem a jedním žloutkem. Tvarohovou směs dobře promíchejte. Jahody podle velikosti nakrájejte na kolečka nebo na půlky či klínky.
  4. Připravte drobenku. Do misky dejte všechny suroviny a prsty je promíchávejte, až vznikne hrubá drobenka.
  5. Vykynuté těsto rozválejte na pomoučeném válu a vykrajujte kolečka. Počítejte, že koláče v troubě ještě zvětší svůj objem. V každém koláči udělejte důlek pro náplň, okraje koláčů pomažte rozkvedlaným vejcem a důlky naplňte připravenou tvarohovou náplní. Do tvarohové náplně položte několik kousků nakrájených jahod a ty ještě posypte připravenou drobenkou.
  6. Plech s koláči vložte do trouby předehřáté na 170 stupňů a pečte tak dlouho, dokud okraje koláčů nezezlátnou. Přibližná doba pečení je 15–20 minut. Zbytečně troubu neotevírejte, abyste své dílo nezkazili změnou teploty. Po vychladnutí můžete koláče podávat.

Vyzkoušejte také kynutý koláč na plech, s ovocem, tvarohem a drobenkou, podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Kynutý koláč s tvarohem, ovocem a drobenkou

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

MORA


Přečtěte si také

Recepty