Těsto
- máslo (změklé) 200 g
- moučkový cukr 250 g
- vanilkový cukr 1 lžíce
- bezlepková mouka (Schär Mix C - Mix Pâtisserie) 420 g
- kypřicí prášek do pečiva 1 sáček
- vejce 7 ks
- plnotučné mléko 275 ml
- máslo (na vymazání formy)
- bezlepková mouka (na vysypání formy)
Náplň
- smetana ke šlehání (33%) 400 ml
- ztužovač šlehačky 20 g
- mascarpone 250 g
- bílý jogurt (hustý) 250 g
- moučkový cukr 60 g
- vanilkový cukr 10 g
- citronová kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
- sůl 1 špetka
Dokončení
- borůvky 400 g
- maliny 300 g
- jahody 200 g
- máta (lístky)
- moučkový cukr (na posypání)
Postup přípravy
- Máslo vyšlehejte s moučkovým a vanilkovým cukrem dohladka. Stačí, že se cukr rozpustí, při dlouhém šlehání bude korpus suchý. Mouku promíchejte s kypřicím práškem a směs prosejte.
- Troubu předehřejte na 190 °C na spodní a horní pečení. Dortovou formu s odepínacím dnem vymažte máslem a vysypte moukou. Nepoužívejte strouhanku, povrch dortu by se pak příliš vysušil.
- Do máslově směsi střídavě přidávejte trochu mouky, po jednom vejci a část mléka. Promíchejte, vlijte do připravené formy a uhlaďte. Pečte v předehřáté troubě asi 55 až 60 minut. Špejlí vyzkoušejte propečenost. Vytáhnete-li ji suchou a čistou, těsto je upečené.
- Formu vytáhněte a položte ji dnem vzhůru na chladicí mřížku. Přikryjte ji látkovou utěrkou a nechte těsto vychladnout. Ovoce očistěte.
- Smetanu vyšlehejte se ztužovačem na tužší šlehačku. Ve velké míse prošlehejte mascarpone, jogurt, oba cukry, citronovou kůru a špetku soli. Opatrně vmíchejte vyšlehanou smetanu.
- Vychladlý korpus dvakrát horizontálně prořízněte. Získáte tři díly. Pokud není horní část těsta rovná, seřízněte ji.
- Spodní část korpusu potřete třetinou náplně. Ponechte asi 0,5 cm volného prostoru na okraji. Na krém naskládejte vedle sebe borůvky. Zbýt by mělo 50 g borůvek, ty dejte stranou. Na korpus položte prostřední plát a jemně ho přitlačte, až náplň dosáhne k okraji. Plát potřete polovinou náplně a ponechte 0,5 cm volného prostoru na okraji. Na krém rozprostřete maliny, mělo by jich zbýt asi 50 g. Zakryjte vrchní částí korpusu, jemně ji přitlačte, potřete zbylým krémem a ponechte volný okraj. Ozdobte rozpůlenými jahodami, zbylými malinami, borůvkami a lístky máty. Dort uložte na 2 hodiny do lednice a před podáváním ho pocukrujte.
Lékař v kuchyni
V roce 1922 začal innsbrucký lékař Anton Schär vyrábět v bolzanské společnosti Gottfrieda Untertrifallera dětskou výživu a bezlepkový rýžový krém pro pacienty se zažívacími potížemi. Další produkty postupem doby přibývaly, ale výroba stále probíhala převážně ručně. V roce 1977 se v jednom televizním pořadu potkal meranský drogista Ulrich Ladurner s bolzanským pediatrem Klausem Pittschielerem a uvědomil si, že potíže se zažíváním má stále více dětí, jejichž rodiče by ocenili bezlepkové potraviny. Nejprve je začal dovážet, po dvou letech koupil značku Dr. Schär a po dalších dvou se pustil do vývoje a výroby vlastních bezlepkových dietních potravin. Portfolio se postupně rozšiřovalo, stejně jako export do dalších zemí, a tak si dnes zdravé bezlepkové potraviny, mouky a pečicí směsi můžete vychutnat téměř kdekoliv, a hlavně se bez obav pustit do pečení a vaření.
Více na schaer.com
Vyzkoušejte také nepečený piškotový dort s tvarohem a jahodami podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Nepečený piškotový dort s tvarohem a jahodami