Suroviny
- hladká mouka 100 g
- mléko 100 ml
- vejce 2 ks
- sůl 1 špetka
Na paté
- uzená makrela 2 ks
- sýr Philadelphia 200 g
- červené chilli papričky 1/2 ks
- hladkolistá petržel 1 hrst
- celer 1 řapík
- citron 1 ks
- olivový olej
- mořská sůl 1 špetka
- pepř (čerstvě mletý) 1 špetka
„Yorkshire pudding“ je pečivo, které vzniklo v Yorkshirském hrabství v Anglii a dosáhlo velké popularity. Je vyrobeno z těsta a nemá naprosto nic společného s pudinkem, jak ho známe. Označení "pudding" znamená v Británii něco jako nákyp či dezert. Může být sladký i slaný. Yorkshirské pudinky jsou slané. Vyrábějí se z mléka, vajec a mouky a podávají se jako příloha k masům či omáčkám.
Postup přípravy
- V míse prošlehejte mléko s vejci a pak za stálého šlehání metlou přisypávejte mouku a přidejte sůl. Těsto pak přelijte do džbánku nebo nádoby s hrdlem, aby se vám snadněji vlévalo na plech.
- Postavte na rozpálenou plotnu plech na malé muffiny. Do každého otvoru kápněte olivový olej tak, aby jím bylo pokryté dno. Zahřívejte, dokud se z oleje nezačne kouřit, a pak rychle do každého důlku nalijte těsto, asi centimetr pod okraj. Plech vložte do předehřáté trouby a pečte přibližně 20 minut na 200 stupňů. Upečené pudinky budou zlatavé, nadýchané a krásně křupavé. Vyndejte je z formy lžící nebo formu obraťte muffiny směrem k pracovní desce a párkrát s ní hranou bouchněte. Vdolky z hnízda vypadají. Pokud se vám do pudinků nebude chtít, opečte na pánvi na plátky nakrájenou bagetu, určitě postačí.
- Na toto množství pomazánky budete potřebovat dvě celé uzené makrely, po obrání kostí dají dohromady asi 300 g masa. Obrané rybí maso dejte do mixéru, přidejte očištěnou jarní cibulku, řapík celeru, odlomenou půlku chilli papričky, hrst petržele, krémový sýr, špetku pepře, šťávu z poloviny citronu a zhruba dvě lžíce olivového oleje. Pulsováním vše promixujte. Paté ochutnejte, pokud je třeba, dosolte a přendejte do misky. Na závěr ji ještě pokapejte olivovým olejem a posypte celými petrželovými lístky.