Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Jablka
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Jablka
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Novinky
Novinky

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Odkud doopravdy pochází boršč? Původně se vařil z jedovatého bolševníku

Boršč a jeho historie

Boršč a jeho historie Zdroj: istock.com

  • Zavřít
Boršč a jeho historie

Boršč a jeho historie Zdroj: istock.com

Vydatná polévka, obvykle zbarvená do červena, je jedním z nejznámějších symbolů ukrajinské národní kuchyně, ale také předmětem sporů mezi Ukrajinou a Ruskou federací. Boršč byl obživou především chudých rolníků, ale oblíbila si ho i Kateřina Veliká.

Seznam.cz banner

Boršč má mnoho podob, jež se různí podle oblasti, kde se zrovna vaří. Pochutnávají si na něm Ukrajinci, Rusové, Poláci, Moldavané, ale také Slováci a Češi. Tato polévka se podává teplá i studená. Může se vařit s masem nebo bez něj. Každá země má své úpravy a speciální ingredience, které do boršče přidává.

Záhadná historie boršče

Dnes velmi vydatná a oblíbená polévka byla v minulosti záležitostí především chudých vesničanů. Boršč vznikl stejně jako řada jiných selských jídel z nutnosti. Byl to zkrátka funkční pokrm, který se dal připravit vařením stonků a listů rostlin z okolí. Kusy vařeného masa se přidávaly jen o svátcích. Ve všední den si lidé vystačili s drcenou slaninou, s česnekem a cibulí. Jak se však šířil po celém regionu, stal se základem kultury několika národů, a to nejen pro nižší vrstvy. Za jedno ze svých nejoblíbenějších jídel ho označili například Kateřina Veliká nebo Alexandr II.

Podle historiků, a především všech Ukrajinců, boršč vznikl právě na území Ukrajiny za doby Kyjevské Rusi. Zrod oblíbené polévky se datuje mezi 14. až 16. stoletím. Zdroje se v tomto ohledu liší právě až o dvě stě let. Jedna z prvních možných zmínek o boršči jako polévce se nachází v deníku německého obchodníka Martina Grunewega, který navštívil Kyjev v roce 1584. Ukrajinský boršč se vyznačuje právě červenou řepou, která pokrmu dodává výraznou červenou barvu. Existuje však i bílá, zelená a dokonce i černá varianta. Zkrátka záleží, kde dostanete na boršč chuť.

Ukrajinský boršč
Recepty

Ukrajinský boršč

57

Proč boršč Rusové považují za svůj?

Podle ruského šéfkuchaře Igora Bedňakova, jenž působí v moskevské restauraci Bochka, se kozáci považují za původce boršče, který poprvé uvařili během obléhání Azova v roce 1637. Pokud by to byla pravda, bylo by těžké určit, zda je boršč skutečně ukrajinský nebo ruský. Kozáci nikdy nesetrvali na jednom místě a jejich geopolitická hranice se neustále měnila.

Možná by vás nenapadlo, že by tahle červená polévka mohla mít závažné politické důsledky. Debata o boršči a jeho kulturním dědictví byla však v posledních letech obzvláště ostrá mezi Ukrajinou a Ruskem. Pro některé Ukrajince je ruský boršč dalším zářezem na pažbě územních záborů a imperiální moci. Spor se vyostřil před třemi lety, kdy ruské ministerstvo zahraničí na svém Twitteru boršč přivlastnilo své zemi.

Pravý ruský boršč podle receptu Zdeňka Pohlreicha
Recepty

Pravý ruský boršč podle receptu Zdeňka Pohlreicha

33

Boršč se vařil z bolševníku

Obecně přijímaná teorie říká, že slovo boršč pochází ze slovanského „borščevik“, což u nás znamená bolševník, což je rostlina, ze které se původně polévka vařila. Bolševník velkolepý je obří plevel, kterému je potřeba se vyhýbat obloukem, neboť je jedovatý a dokáže vážně poleptat kůži. Boršč se však nepřipravoval z bolševníku velkolepého, ale z jeho jemnějšího příbuzného bolševníku obecného. Ten v sobě sice jedovatou složku má, ale v mnohem menší míře. V rané slovanské kuchyni se mladé stonky, listy a květy často vařily nebo se nechávaly zkvasit, čímž vzniklo něco jako kysané zelí. Bolševník tedy sloužil jako základ pro původní boršč.

Ať už je národní identita člověka a jeho pojetí boršče jakékoli, každý si ho zkrátka může uvařit po svém. Boršč má tisíce podob pro tisíce různých chuťových buněk.

Zdroj: kolinsky.denik.cz, babbel.com, wikipedia.org; foto: iStock.com

Ukrajinská zelňačka se slaninou a fazolemi
Recepty

Ukrajinská zelňačka se slaninou a fazolemi

21
Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky česnek restaurace maso bolševník polévka zajímavosti pokrm slanina boršč řepa červená ingredience historie boršč polévka ukrajinský boršč

Návrhy pro vás

Zapékaná kořenová zelenina se sýrem – barevná příloha, která okouzlí vzhledem i chutí Zelenina

Zapékaná kořenová zelenina se sýrem – barevná příloha, která okouzlí vzhledem i chutí

Vietnamská vepřová žebírka na sladkokyselo – křupavá obíračka v lepkavé zálivce nước chấm Maso

Vietnamská vepřová žebírka na sladkokyselo – křupavá obíračka v lepkavé zálivce nước chấm

Halloweenské kanapky ve stylu caprese – strašidelné oči z mozzarelly, rajčat a oliv Předkrmy a chuťovky

Halloweenské kanapky ve stylu caprese – strašidelné oči z mozzarelly, rajčat a oliv

Starovídeňské řezy s džemem a mandlemi – nostalgická klasika z vídeňských kaváren Sladké

Starovídeňské řezy s džemem a mandlemi – nostalgická klasika z vídeňských kaváren

Sušenkové dýně s náplní z kaki – sladký Halloween vonící po skořici Sladké

Sušenkové dýně s náplní z kaki – sladký Halloween vonící po skořici

Pastel de papa s dýní – zapečený koláč s mletým hovězím masem Maso
4

Pastel de papa s dýní – zapečený koláč s mletým hovězím masem

Halloweenský spider cake – pavoučí dort, kterým oslníte každou návštěvu Sladké

Halloweenský spider cake – pavoučí dort, kterým oslníte každou návštěvu

Dýňové carbonara – podzimní variace na klasický recept podle Zdeňka Pohlreicha Těstoviny

Dýňové carbonara – podzimní variace na klasický recept podle Zdeňka Pohlreicha


Přečtěte si také

Zelenina
Zapékaná kořenová zelenina se sýrem – barevná příloha, která okouzlí vzhledem i chutí

Zapékaná kořenová zelenina se sýrem – barevná příloha, která okouzlí vzhledem i chutí

Prostřeno!
Prostřeno: Citronové řezy podle Angel

Prostřeno: Citronové řezy podle Angel

Prostřeno!
Prostřeno: Vykouřená Grilovačka královny Smokee

Prostřeno: Vykouřená Grilovačka královny Smokee

Prostřeno!
Prostřeno: Květáková polévka podle Angel

Prostřeno: Květáková polévka podle Angel

Prostřeno!
Prostřeno: Fresh salát s jedlými květy podle Angel

Prostřeno: Fresh salát s jedlými květy podle Angel

Novinky
Barmbrack, soul cakes nebo ossa dei morti. Objevte tradiční halloweenská jídla v různých zemích!

Barmbrack, soul cakes nebo ossa dei morti. Objevte tradiční halloweenská jídla v různých zemích!

Maso
Vietnamská vepřová žebírka na sladkokyselo – křupavá obíračka v lepkavé zálivce nước chấm

Vietnamská vepřová žebírka na sladkokyselo – křupavá obíračka v lepkavé zálivce nước chấm

Soutěžící
Angel Švejdů alias Smokee Kween nejí maso

Angel Švejdů alias Smokee Kween nejí maso

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny
Dýňové carbonara – podzimní variace na klasický recept podle Zdeňka Pohlreicha

Dýňové carbonara – podzimní variace na klasický recept podle Zdeňka Pohlreicha

Lazy ravioli lasagna aneb líné lasagne s rajčatovou omáčkou a mletým masem Těstoviny
6

Lazy ravioli lasagna aneb líné lasagne s rajčatovou omáčkou a mletým masem

Pappardelle al Cinghiale – čerstvé pappardelle s pomalu dušeným ragú z divočáka podle restaurace Rossopomodoro Těstoviny

Pappardelle al Cinghiale – čerstvé pappardelle s pomalu dušeným ragú z divočáka podle restaurace Rossopomodoro

Sladké
Starovídeňské řezy s džemem a mandlemi – nostalgická klasika z vídeňských kaváren

Starovídeňské řezy s džemem a mandlemi – nostalgická klasika z vídeňských kaváren

Sušenkové dýně s náplní z kaki – sladký Halloween vonící po skořici Sladké

Sušenkové dýně s náplní z kaki – sladký Halloween vonící po skořici

Halloweenský spider cake – pavoučí dort, kterým oslníte každou návštěvu Sladké

Halloweenský spider cake – pavoučí dort, kterým oslníte každou návštěvu

Maso
Vietnamská vepřová žebírka na sladkokyselo – křupavá obíračka v lepkavé zálivce nước chấm

Vietnamská vepřová žebírka na sladkokyselo – křupavá obíračka v lepkavé zálivce nước chấm

Pastel de papa s dýní – zapečený koláč s mletým hovězím masem Maso
4

Pastel de papa s dýní – zapečený koláč s mletým hovězím masem

Kynutý hrnkový knedlík plněný trhaným kuřetem s paprikovou omáčkou podle Marka Fichtnera Omáčky

Kynutý hrnkový knedlík plněný trhaným kuřetem s paprikovou omáčkou podle Marka Fichtnera

Zelenina
Zapékaná kořenová zelenina se sýrem – barevná příloha, která okouzlí vzhledem i chutí

Zapékaná kořenová zelenina se sýrem – barevná příloha, která okouzlí vzhledem i chutí

Pikantní kuřecí játra – rychlá asijská inspirace plná zeleniny a výrazných chutí Maso

Pikantní kuřecí játra – rychlá asijská inspirace plná zeleniny a výrazných chutí

Staročeský bác neboli liťák – bramborová buchta naslano s uzeným masem Recepty

Staročeský bác neboli liťák – bramborová buchta naslano s uzeným masem

Nápoje
Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem Nápoje

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz? Nápoje
12

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz?

Recepty
Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček Ryby a mořské plody
5

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem Ryby a mořské plody
7

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem

Polévky
Jemná krémová polévka s kuřecím masem a kukuřicí – poctivý oběd, který snadno zasytí

Jemná krémová polévka s kuřecím masem a kukuřicí – poctivý oběd, který snadno zasytí

Zelňačka s dýní, houbami a uzeným – sytá a hustá polévka pro chladné dny Polévky

Zelňačka s dýní, houbami a uzeným – sytá a hustá polévka pro chladné dny

Bílá fazolová polévka s křupavou slaninou – krémová klasika s voňavým rozmarýnem a kapkou bílého vína Polévky

Bílá fazolová polévka s křupavou slaninou – krémová klasika s voňavým rozmarýnem a kapkou bílého vína

Předkrmy a chuťovky
Halloweenské kanapky ve stylu caprese – strašidelné oči z mozzarelly, rajčat a oliv

Halloweenské kanapky ve stylu caprese – strašidelné oči z mozzarelly, rajčat a oliv

Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem Recepty

Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Duchové z listového těsta s pikantním kaki dipem – chuťovka jako stvořená pro Halloween Předkrmy a chuťovky

Duchové z listového těsta s pikantním kaki dipem – chuťovka jako stvořená pro Halloween

Zelenina
Zapékaná kořenová zelenina se sýrem – barevná příloha, která okouzlí vzhledem i chutí

Zapékaná kořenová zelenina se sýrem – barevná příloha, která okouzlí vzhledem i chutí

Květák a dýně v kurkumové omáčce – vegetariánský oběd s asijským nádechem Vegetariánské

Květák a dýně v kurkumové omáčce – vegetariánský oběd s asijským nádechem

Duchové z listového těsta s pikantním kaki dipem – chuťovka jako stvořená pro Halloween Předkrmy a chuťovky

Duchové z listového těsta s pikantním kaki dipem – chuťovka jako stvořená pro Halloween

Sladké
Babiččiny jablečné řezy z litého těsta podle V kuchyni vždy otevřeno

Babiččiny jablečné řezy z litého těsta podle V kuchyni vždy otevřeno

Křehký ovocný závin s jablky, brusinkami a sušenými třešněmi – sladká vůně podzimu Sladké

Křehký ovocný závin s jablky, brusinkami a sušenými třešněmi – sladká vůně podzimu

Vrstvené jablečné řezy se skořicí: jednoduchý koláč bez hnětení a válení těsta Sladké

Vrstvené jablečné řezy se skořicí: jednoduchý koláč bez hnětení a válení těsta

Saláty
Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce Saláty

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem Maso

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem

Omáčky
Kynutý hrnkový knedlík plněný trhaným kuřetem s paprikovou omáčkou podle Marka Fichtnera

Kynutý hrnkový knedlík plněný trhaným kuřetem s paprikovou omáčkou podle Marka Fichtnera

Žitné tortilly – zdravější základ pro svačinky do práce i rodinnou večeři Přílohy

Žitné tortilly – zdravější základ pro svačinky do práce i rodinnou večeři

Konfitované kachní žaludky s ragú ze zelené čočky – delikatesa pro trpělivé gurmány Maso

Konfitované kachní žaludky s ragú ze zelené čočky – delikatesa pro trpělivé gurmány

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

Unikl program nové vlády: ANO změní pravidla důchodů a zavede druhou verzi EET Nečekaný úder: Zničili jsme Rusům mocnou zbraň, tvrdí Kyjev. Ořešniků byly jen tři kusy Rodina odkryla hrob Aničky Slováčkové. Je přístupný pro všechny fanoušky

prima-zeny

Kotek čelí výzvě. Udělejme Kozárovice znovu skvělými, sní o vlastním divadle v kulturáku Miu jako zrádkyni Petra absolutně nečekala. Nedostatek spánku už nezvládala Petře byl vystrojen pohřeb. Bylo to silné, komentoval atmosféru mise MJ

prima-zoom

Znáte postrach Hitlerjugend? Které místo v autě je nejbezpečnější? Lidé se na něm bohužel často nepoutají Potkan ulovil letícího netopýra. Kamera natočila zvířecí střet, který může ohrozit celou populaci

prima-fresh

Zapékaná kořenová zelenina se sýrem – barevná příloha, která okouzlí vzhledem i chutí Barmbrack, soul cakes nebo ossa dei morti. Objevte tradiční halloweenská jídla v různých zemích! Vietnamská vepřová žebírka na sladkokyselo – křupavá obíračka v lepkavé zálivce nước chấm

prima-cool

VIDEO: První trailer Vřískotu 7 Nahota, blonďatý Caesar a drsná akce: Necenzurovaný trailer nového Spartaka odhalil všechny trumfy 38 % na ČSFD. Nová série Zaklínače v Česku pohořela, nekritizuje se však jen výměna herce

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Listopad bude teplý, ale slunce vzácné. Jak bude na Dušičky? Zlaté mléko z kurkumy pomáhá při nachlazení. Jak ho připravit doma? Připravte pokojovky na zimu. Uberte na vodě a zkontrolujte škůdce

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.