zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
5 dobrých důvodů, proč blanšírovat zeleninu
Autor: iStock 5 dobrých důvodů, proč blanšírovat zeleninu

5 dobrých důvodů, proč blanšírovat zeleninu

Připadalo vám někdy blanšírování jako ztráta času a zbytečná práce navíc? Dáme vám několik pádných důvodů, abyste s blanšírováním ode dneška začali.
Kateřina Šváchová , 31.05.2021

reklama

Co je blanšírování?

Blanšírování je úprava zeleniny. Spočívá v jejím krátkém povaření ve vroucí, dostatečně osolené vodě a následném šokovém ochlazení, které var okamžitě zastaví. Blanšírování je skvělé nejen pro přímou konzumaci, další tepelnou úpravu, ale i pro krátkodobé uchování zeleniny v lednici. Blanšírovat doporučujeme i v případě, že zeleninu hodláte zamrazit.

Tajemství dokonalé zeleniny: Jak správně blanšírovat

Tajemství dokonalé zeleniny: Jak správně blanšírovat

Proč blanšírovat? Těch důvodů je hned několik:

1) Dekontaminace a prodloužení trvanlivosti

Blanšírování je účinný způsob, jak povrch zeleniny zbavit virů, bakterií, plísní i zbytkových pesticidů. Vysoká teplota zničí většinu choroboplodných zárodků a deaktivuje enzymy. Významně se tak prodlouží trvanlivost zeleniny, pokud ji nehodláte ihned spotřebovat. 

2) Zbavení nežádoucích chutí a pachů

Některé druhy zeleniny mají nahořklou chuť, jsou příliš palčivé nebo nám nejdou pod nos. Blanšírováním se odstraňují nevítané látky, které hořkost, případně štiplavost způsobují, a odstraní se i nežádoucí pachy. 

3) Zářivě zelená barva

Dlouhé vaření je doslova zabiják barev. Zelenina má při něm tendenci šednout. Blanšírováním naopak docílíte ještě živějších odstínů zelené než u syrové zeleniny. Jak je to možné? Za vším hledejte chlorofyl. Během vaření odcházejí z vnější vrstvy rostlinných pletiv vzduchové bublinky a na jejich místo se přesouvá právě chlorofyl, který pak může naplno „zazářit“. 

Krátké předvaření a ledová lázeď zvýrazní barvu zeleniny
Autor: iStock Krátké předvaření a ledová lázeď zvýrazní barvu zeleniny

4) Zachování textury, chuti a vitamínů

Zelenina při blanšírování částečně změkne, ale zachová si svoji texturu a křehkost. Nepřijde ani o chuť, ani o většinu vitamínů a dalších zdraví prospěšných látek. To je skvělé i pro následné zamrazení. 

5) Zkrácení doby přípravy

Věnovali jste čas blanšírování? Máte vyhráno. Následná tepelná úprava bude o to kratší. Čistá a předvařená zelenina čeká v lednici na svou chvíli. Její dokončení v pravý čas vám zabere už jen pár minut.

reklama

Související témata: blanšírování , zelenina

reklama

Přečtěte si také