Zelenina v zářivých barvách i po tepelné úpravě? To není žádný trik šikovného grafika. Doslova zazářit umí veškerá zelenina, a to nejen svěží barvou, ale i chutí, vůní a texturou. Stačí jedno jediné, blanšírovat.
Tajemství dokonalé zeleniny: Jak správně blanšírovat
Co je blanšírování a k čemu je dobré
Blanšírování je prastará kuchařská technika, kdy zeleninu ponoříte do vroucí osolené vody a následně prudce ochladíte v ledové lázni. Zbavíte ji tak mikroorganismů, které jsou na jejím povrchu, a zároveň si zelenina uchová svou barvu, chuť, křehkost, šťavnatost a většinu zdraví prospěšných látek. Blanšírovat byste měli zeleninu i před zmrazením.
Tajemství dokonalé zeleniny: Jak správně blanšírovat 4 Zdroj: iStock
Jak na to
Proces blanšírování je v zásadě velmi jednoduchý, pozor musíte dát jen na pár věcí:
- Množství vody
Vody mějte dostatek, ať po přidání zeleniny stále vře. Zeleninu do ní vhazujte po menších dávkách.
- Množství soli
Sůl není podmínkou. Při blanšírování v páře se bez ní musíte obejít. Při blanšírování ve vroucí vodě ale sůl doporučujeme, a to v množství 30 g na 1 litr vody. Zelenina bude dobře ochucená.
- Doba varu
Každý druh zeleniny blanšírujte zvlášť, protože doba spařování bude různá. Špenátu či mladému hrášku stačí 30 vteřin, zatímco fazolky necháme vařit 2 minuty a třeba mrkev 3 minuty.
- Prudké ochlazení
Ochlazení musí být šokové, ideálně v ledové lázni, tedy ve vodě s dostatkem ledu. Ta proces varu spolehlivě zastaví jako když utne. Chlazení v cedníku pod tekoucí studenou vodou je také možné, ale už ne tak účinné a ekologické.
Tajemství dokonalé zeleniny: Jak správně blanšírovat 3 Zdroj: iStock
Blanšírování vroucí vodou krok za krokem
- Zeleninu očistěte a rozdělte nebo rozkrájejte na požadované kousky. U fazolek odstraňte konce se stopkou, u zeleného chřestu odlomte dřevnatou část, u kapusty vyřízněte středové žebrování apod.
- Velký hrnec s osolenou vodou uveďte do varu.
- Zeleninu vložte do vroucí vody a pomocí časovače hlídejte dobu spařování.
- Okamžitě ponořte zeleninu do ledové vody. K jejímu rychlému přesunu použijte velké sítko.
- Zchlazenou zeleninu nechte oschnout a poté finálně tepelně upravte (např. glazováním), uložte do lednice nebo zamrazte.
Tajemství dokonalé zeleniny: Jak správně blanšírovat 2 Zdroj: iStock