Suroviny
- nakládané okurky 6 ks
- cibule 2 ks
- jablečný ocet 20 lžic
- sirup z agáve 8–10 lžic (nebo podle vlastní chuti)
- hořčičné semínko 2 lžíce
- bobkový list 4 ks
- nové koření 10 kuliček
- pepř celý (černý) 10 kuliček
- voda
Článek
18x zavařujeme a nakládáme
Využijte čerstvé suroviny, které jsou v letním období k dispozici. Mít v zimě doma zásoby zavařených marmelád, omáček a naložené zeleniny se jistě vyplatí!
Postup přípravy
- Očistěte okurky a pokrájejte je na tenké plátky, nejlépe na mandolíně. Stejně naložte i s cibulí – tu krájejte na kolečka, nikoliv na kostičky.
- Metličkou smíchejte ocet s agávovým sirupem. Až se tekutiny dobře spojí, ochutnejte. Lák by měl být silný, aby předal chuť okurkám, ale sladká a kyselá chuť musí být vyvážené tak, aby vám výsledek vyhovoval. Přidejte hořčičné semínko, bobkový list, nové koření a pepř. Pokud se vám bude zdát, že je láku v poměru k okurkám málo, můžete ho naředit několika lžícemi vody. To ale doporučuji až ve chvíli, kdy uvidíte, kolik láku je doopravdy potřeba.
- Do litrové sklenice naskládejte střídavě nakrájené plátky okurek a cibule, obojí velmi těsně vedle sebe. Zalijte zeleninu nálevem. Teď teprve vidíte, jak vysoko nálev dosahuje a jestli bude potřeba přidat vodu. Zelenina by měla být zcela ponořená. Pokud se opravdu rozhodnete přidat vodu, sklenici pak dobře zavřete a krátce protřepte. Potom okurky a cibuli čistou lžící znovu stlačte pod hladinu nálevu.
- Uzavřenou sklenici odložte do lednice a nechte dva dny rozležet.