Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Jablka
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Jablka
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Novinky
Novinky

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Nahlédněte do kuchyně odbornice na výživu – II. díl

Česnek je nejen chutný, ale i zdravý

Česnek je nejen chutný, ale i zdravý Zdroj: Thinkstock

  • Zavřít
Česnek je nejen chutný, ale i zdravý

Česnek je nejen chutný, ale i zdravý Zdroj: Thinkstock

V rámci své profese klientům každý den radí, co by měli jíst a na co raději zapomenout. Zajímá vás, na jaké potraviny nedá dopustit naturopatka a nutriční poradkyně Kateřina Boesenberg, když jde o její vlastní zdraví? Vítejte na druhé návštěvě v jejím „špajzu“.

Seznam.cz banner

Brukvovitá zelenina – kapusta a brokolice

Brukvovitá zelenina, do níž se kromě kapusty a brokolice řadí také květák, zelí, kedlubna, rukola, choy a mnoho dalších, je skvělým pomocníkem k pročištění jater. Vyniká vysokým množstvím chlorofylu, který obnovuje a regeneruje buňky, čistí krev od plísní a bakterií a šetrně detoxikuje organismus. „Kapusta a brokolice též obsahují nejvyšší hodnoty látek indol-3-karbinol a sulforafan, které mají prokázané protirakovinové působení,“ vysvětluje Kateřina Boesenberg.

Jak často?

Brukvovitou zeleninu konzumujte střídavě dle dostupnosti minimálně 4x týdně, a to syrovou, tepelně upravenou nebo odšťavněnou.

Drcené lněné semínko a lněný olej

Lněná semínka obsahují omega-3 mastné kyseliny, které blahodárně působí na kardiovaskulární systém, zabraňují usazování plaku na stěnách arterií, vyživují pokožku i vlasy a obecně působí protizánětlivě. Pravidelná konzumace lněného oleje může například vyřešit některé kožní problémy a alergické projevy. „Lignany obsažené v drceném semínku nás mohou ochránit před vznikem onkologického bujení, hlavně u hormonálně závislých rakovin, a to jak u mužů, tak u žen. Lignany zlepšují i premenstruační syndrom a již 2 lžíce drcených lněných semínek denně dokážou významně snížit menopauzální návaly. Obsažená vláknina navíc efektivně pročišťuje střeva a u diabetiků snižuje hodnoty krevního cukru,“ radí odbornice.

Jak často?

• Dopřejte si 1–2 lžíce denně drcených semínek, jež můžete přimíchat do snídaňové kaše/müsli, do salátu nebo je sníst jen tak.

• Konzumujte 1–2 polévkové lžíce oleje denně. Lze ho přidat do snídaňové kaše/müsli, do salátu nebo do hotové polévky

• Upozornění: Olej přimíchejte do hotového teplého pokrmu, nikdy s ním nevařte!

Nahlédněte do kuchyně odbornice na výživu – I. díl
Novinky

Nahlédněte do kuchyně odbornice na výživu – I. díl

Zelený čaj

„Zelený čaj má kromě svého známého antioxidačního působení velice blahodárné účinky na nervovou soustavu, mozek a kognitivní funkce. Snižuje riziko vzniku stařecké demence, zmírňuje únavu, zlepšuje soustředění a paměť,“ vyjmenovává pozitiva zeleného nápoje Kateřina Boesenberg. Zároveň dodává, že zelený čaj se používá jako antioxidační doplněk při onkologických chorobách a také jako ochrana před radioaktivním zářením. Tohoto ochranného efektu je dobré využívat, pokud často létáte nebo vás čeká rentgenové vyšetření.

Jak často?

Ideální je 1 šálek kvalitního zeleného čaje denně.

Bobule, bobule, bobule...

Maliny, borůvky, rybíz, ostružiny, třešně a další „bobule“ obsahují cenné tmavé červené a fialové pigmenty chránící buňky svým antioxidačním a protizánětlivým působením. „Vysoký je i obsah flavonoidů, které ovlivňují hlavně buněčnou signalizaci – tedy to, aby byla buňka zdravá. Bobule nás chrání před vznikem civilizačních chorob, mezi něž se řadí kardiovaskulární nemoci, diabetes, kognitivní poruchy i onkologické choroby,“ vysvětluje odbornice.

Jak často?

Konzumujte 3–5 porcí týdně (1 porce = 150 g). V létě jezte bobule čerstvé, v zimě se spolehněte na mražené.

Česnek

Česnek efektivně ničí neuvěřitelně vysoké množství bakterií a plísní; dokáže potlačit i množení některých virů. Příznivě působí také na obtíže s vysokým krevním tlakem a cholesterolem.

„Chcete-li podpořit jaterní detoxikaci, je právě česnek skvělou volbou,“ doporučuje Kateřina Boesenberg.

Jak často?

Do jídelníčku zařaďte 1–3 stroužky denně.

Pronikněte do tajů naturopatie a zdraví se vás nepustí
Novinky

Pronikněte do tajů naturopatie a zdraví se vás nepustí

Kateřina Boesenberg BHSc, ND

Kvalifikovaná klinická naturopatka a nutriční terapeutka. Vzdělání získala v australském Sydney. Od začátku studií v roce 2003 spolupracovala s naturopatickými klinikami a zdravotnickými zařízeními s rozličným odborným zaměřením, aby získala co nejširší zkušenosti v oboru. Roku 2005 založila vlastní naturopatickou poradnu. Na počátku roku 2010 se přestěhovala ze Sydney do Prahy a vede privátní praxi v Čechách. V roce 2013 založila Českou naturopatickou společnost, jejímž cílem je mj. přiblížit naturopatii české veřejnosti.

Více na: www.klinickanaturopatie.cz

Autor: Eva Karlasová

Sdílejte článek
Štítky nemoc kuchyně česnek zelenina výživa jídelníček Sydney brokolice Česko výživový poradce bobule zelený čaj naturopatie

Návrhy pro vás

Řepné ravioly s modrým sýrem a datlemi – elegantní a efektní předkrm jako z restaurace Předkrmy a chuťovky

Řepné ravioly s modrým sýrem a datlemi – elegantní a efektní předkrm jako z restaurace

Pikantní mleté hovězí maso po korejsku – rychlá exotika pro všední den Maso

Pikantní mleté hovězí maso po korejsku – rychlá exotika pro všední den

Staročeská couračka – tradiční polévka s kysaným zelím a bramborami ve veganské verzi Polévky

Staročeská couračka – tradiční polévka s kysaným zelím a bramborami ve veganské verzi

Hruškový koláč s mandlemi podle Bread Society – dokonalá souhra chutí i vítaný protiklad struktur Sladké

Hruškový koláč s mandlemi podle Bread Society – dokonalá souhra chutí i vítaný protiklad struktur

Slaní šneci se zelím a škvarky – oblíbená chuťovka s typicky českým šmrncem Předkrmy a chuťovky

Slaní šneci se zelím a škvarky – oblíbená chuťovka s typicky českým šmrncem

Husí kaldoun s játrovým knedlíčkem – sváteční polévka ze staročeské kuchyně Polévky

Husí kaldoun s játrovým knedlíčkem – sváteční polévka ze staročeské kuchyně

Zapečený rýžový nákyp s dýní, cuketou a sýrem – podzimní pečená dobrota plná barev i chutí Přílohy

Zapečený rýžový nákyp s dýní, cuketou a sýrem – podzimní pečená dobrota plná barev i chutí

Čočka s barevnou paprikou a zapečenými vejci – rychlé, syté a barevné jídlo z jedné pánve Vegetariánské

Čočka s barevnou paprikou a zapečenými vejci – rychlé, syté a barevné jídlo z jedné pánve


Přečtěte si také

Předkrmy a chuťovky
Řepné ravioly s modrým sýrem a datlemi – elegantní a efektní předkrm jako z restaurace

Řepné ravioly s modrým sýrem a datlemi – elegantní a efektní předkrm jako z restaurace

Prostřeno!
Prostřeno: Salát s kuřecím Kkanpunggi

Prostřeno: Salát s kuřecím Kkanpunggi

Prostřeno!
Prostřeno: Kimchi Jjigae

Prostřeno: Kimchi Jjigae

Prostřeno!
Prostřeno: Bulgogi hovězí se zeleninou a rýží

Prostřeno: Bulgogi hovězí se zeleninou a rýží

Prostřeno!
Prostřeno: Rýžové noky s medem, ovocem a zmrzlinou

Prostřeno: Rýžové noky s medem, ovocem a zmrzlinou

Maso
Pikantní mleté hovězí maso po korejsku – rychlá exotika pro všední den

Pikantní mleté hovězí maso po korejsku – rychlá exotika pro všední den

Polévky
Staročeská couračka – tradiční polévka s kysaným zelím a bramborami ve veganské verzi

Staročeská couračka – tradiční polévka s kysaným zelím a bramborami ve veganské verzi

Soutěžící
Vojtěch Moskáĺ si chce otevřít korejské bistro

Vojtěch Moskáĺ si chce otevřít korejské bistro

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny
Dýňové carbonara – podzimní variace na klasický recept podle Zdeňka Pohlreicha

Dýňové carbonara – podzimní variace na klasický recept podle Zdeňka Pohlreicha

Lazy ravioli lasagna aneb líné lasagne s rajčatovou omáčkou a mletým masem Těstoviny
6

Lazy ravioli lasagna aneb líné lasagne s rajčatovou omáčkou a mletým masem

Pappardelle al Cinghiale – čerstvé pappardelle s pomalu dušeným ragú z divočáka podle restaurace Rossopomodoro Těstoviny

Pappardelle al Cinghiale – čerstvé pappardelle s pomalu dušeným ragú z divočáka podle restaurace Rossopomodoro

Sladké
Hruškový koláč s mandlemi podle Bread Society – dokonalá souhra chutí i vítaný protiklad struktur

Hruškový koláč s mandlemi podle Bread Society – dokonalá souhra chutí i vítaný protiklad struktur

Medové řezy s karamelovým krémem – vláčný dezert s kondenzovaným mlékem, který se rozplývá na jazyku Sladké

Medové řezy s karamelovým krémem – vláčný dezert s kondenzovaným mlékem, který se rozplývá na jazyku

Kakaový závin z kynutého těsta s tvarohem – vláčný moučník k odpolední kávě Sladké

Kakaový závin z kynutého těsta s tvarohem – vláčný moučník k odpolední kávě

Maso
Pikantní mleté hovězí maso po korejsku – rychlá exotika pro všední den

Pikantní mleté hovězí maso po korejsku – rychlá exotika pro všední den

Husí kaldoun s játrovým knedlíčkem – sváteční polévka ze staročeské kuchyně Polévky

Husí kaldoun s játrovým knedlíčkem – sváteční polévka ze staročeské kuchyně

Vepřová játra na smetaně s paprikou – krémová a pestrobarevná klasika, kterou si zamilujete Maso

Vepřová játra na smetaně s paprikou – krémová a pestrobarevná klasika, kterou si zamilujete

Přílohy
Zapečený rýžový nákyp s dýní, cuketou a sýrem – podzimní pečená dobrota plná barev i chutí

Zapečený rýžový nákyp s dýní, cuketou a sýrem – podzimní pečená dobrota plná barev i chutí

Loudavé vaření: Květáková krémová polévka na indický způsob připravená v pomalém hrnci Polévky

Loudavé vaření: Květáková krémová polévka na indický způsob připravená v pomalém hrnci

Zapékaná kořenová zelenina se sýrem – barevná příloha, která okouzlí vzhledem i chutí Zelenina

Zapékaná kořenová zelenina se sýrem – barevná příloha, která okouzlí vzhledem i chutí

Nápoje
Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem Nápoje

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz? Nápoje
12

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz?

Recepty
Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček Ryby a mořské plody
5

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem Ryby a mořské plody
7

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem

Polévky
Staročeská couračka – tradiční polévka s kysaným zelím a bramborami ve veganské verzi

Staročeská couračka – tradiční polévka s kysaným zelím a bramborami ve veganské verzi

Husí kaldoun s játrovým knedlíčkem – sváteční polévka ze staročeské kuchyně Polévky

Husí kaldoun s játrovým knedlíčkem – sváteční polévka ze staročeské kuchyně

Loudavé vaření: Květáková krémová polévka na indický způsob připravená v pomalém hrnci Polévky

Loudavé vaření: Květáková krémová polévka na indický způsob připravená v pomalém hrnci

Předkrmy a chuťovky
Řepné ravioly s modrým sýrem a datlemi – elegantní a efektní předkrm jako z restaurace

Řepné ravioly s modrým sýrem a datlemi – elegantní a efektní předkrm jako z restaurace

Slaní šneci se zelím a škvarky – oblíbená chuťovka s typicky českým šmrncem Předkrmy a chuťovky

Slaní šneci se zelím a škvarky – oblíbená chuťovka s typicky českým šmrncem

Asijský wrap s tofu podle Kevina z restaurace Sia – rychlý oběd, který má šmrnc Předkrmy a chuťovky

Asijský wrap s tofu podle Kevina z restaurace Sia – rychlý oběd, který má šmrnc

Polévky
Staročeská couračka – tradiční polévka s kysaným zelím a bramborami ve veganské verzi

Staročeská couračka – tradiční polévka s kysaným zelím a bramborami ve veganské verzi

Čočka s barevnou paprikou a zapečenými vejci – rychlé, syté a barevné jídlo z jedné pánve Vegetariánské

Čočka s barevnou paprikou a zapečenými vejci – rychlé, syté a barevné jídlo z jedné pánve

Zapékaná kořenová zelenina se sýrem – barevná příloha, která okouzlí vzhledem i chutí Zelenina

Zapékaná kořenová zelenina se sýrem – barevná příloha, která okouzlí vzhledem i chutí

Sladké
Hruškový koláč s mandlemi podle Bread Society – dokonalá souhra chutí i vítaný protiklad struktur

Hruškový koláč s mandlemi podle Bread Society – dokonalá souhra chutí i vítaný protiklad struktur

Babiččiny jablečné řezy z litého těsta podle V kuchyni vždy otevřeno Sladké

Babiččiny jablečné řezy z litého těsta podle V kuchyni vždy otevřeno

Křehký ovocný závin s jablky, brusinkami a sušenými třešněmi – sladká vůně podzimu Sladké

Křehký ovocný závin s jablky, brusinkami a sušenými třešněmi – sladká vůně podzimu

Saláty
Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce Saláty

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem Maso

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem

Přílohy
Zapečený rýžový nákyp s dýní, cuketou a sýrem – podzimní pečená dobrota plná barev i chutí

Zapečený rýžový nákyp s dýní, cuketou a sýrem – podzimní pečená dobrota plná barev i chutí

Bramborové knedlíky plněné pražskou šunkou se zadělávaným zelím podle Lokálu Maso

Bramborové knedlíky plněné pražskou šunkou se zadělávaným zelím podle Lokálu

Kynutý hrnkový knedlík plněný trhaným kuřetem s paprikovou omáčkou podle Marka Fichtnera Omáčky

Kynutý hrnkový knedlík plněný trhaným kuřetem s paprikovou omáčkou podle Marka Fichtnera

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

Benda na odstřel? Nálada v klubu houstne. Mladí poslanci chtějí nové vedení a volají po změně KVÍZ: Když může krvácet, může i umřít. Jak dobře znáte filmy s Predátorem? Jako první v historii: Ovečkin překonal další velký milník, pokořil metu 900 branek v NHL

prima-zeny

Za práce na farmě Kotek skončí v pekle. Na Velký pátek se nesmí hýbat zemí, dozvídá se Vanilly se zhroutila a několikrát brečela. Ostatní si myslí, že nezvládá roli zrádkyně Syn Romana Zacha o vztahu s otcem: Zlepšilo se to, když jsem se odstěhoval, přiznal

prima-zoom

Proč musí lidstvo kolonizovat galaxii? Letadlo mířící na Havaj zmizelo v moři plamenů. Jeho explozivní havárii zachytilo video Největší a nejzářivější superúplněk roku 2025 je tady. Nepropásněte úžasnou podívanou

prima-fresh

Řepné ravioly s modrým sýrem a datlemi – elegantní a efektní předkrm jako z restaurace Pikantní mleté hovězí maso po korejsku – rychlá exotika pro všední den Staročeská couračka – tradiční polévka s kysaným zelím a bramborami ve veganské verzi

prima-cool

Znáte nejvíc sexy muže světa? Tohle není vtip: Mumie 4 s Brendanem Fraserem má scénář a chystá se na natáčení Spider-Manovský propadák byl totálním hitem na Netflixu. Může to změnit klíčové smlouvy

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Vila Petra Kellnera je na prodej za 50 milionů. Nového majitele čeká rekonstrukce Co s dýněmi po Halloweenu? Pochoutka pro slepice a veverky i květináč Spadané listí v zahradě: Kde nesmí zůstat a jak ho využít jako mulč?

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.