Suroviny
- voda asi 3 litry
- čínské zelí (větší ) 1 ks
- mrkev (menší ) 2 ks
- paprika 1 ks
- česnek 4 stroužky
- sójová omáčka 3 lžíce
- chilli papričky (drcené ) 2 vrchovaté lžičky (nebo podle chuti)
- zázvor (strouhaný čerstvý) 1 lžíce
- zavařovací sklenice (větší )
- mořská sůl 3 lžíce
Základem je čínské zelí, ke kterému můžete přidat podle libosti a zásob mrkev, různé druhy ředkve, papriky, jarní cibulku a další, spíš tvrdší zeleninu nebo třeba i chilli papričku. Tahle úprava je jemnější než asijský originál, ale českým chutím sedí lépe.
Postup přípravy
- Do větší mísy vlijte vodu, vmíchejte sůl a nechte ji rozpustit. Zelí nakrájejte na kousky, klidně větší, a na 2 hodiny je vložte do osolené vody.
- Mezitím oloupejte mrkev a nakrájejte ji na tenké nudličky, papriku zbavte jádřince a nakrájejte ji nadrobno. Česnek oloupejte a nastrouhejte.
- Zelí sceďte a propláchněte vodou. Ochutnejte ho, nemělo by být příliš slané, pokud je, propláchněte ho znovu. Promíchejte ho s mrkví, paprikou, sójovou omáčkou, chilli papričkami, česnekem a zázvorem a rukama promačkejte, aby zelenina pustila trochu šťávy. Podle potřeby lehce osolte.
- Kimchi napěchujte do větší zavařovací sklenice a nechte při pokojové teplotě kvasit nejméně dva dny s mírně povoleným víčkem. Jakmile zelenina zkvasí, víčko utáhněte a sklenici uložte do chladu. Vydrží zhruba 1 měsíc.
PRIMA TIP: Kimchi můžete podávat jako zeleninový salát k nudlím, závitkům, grilovanému masu nebo rybám. Ozdobte ho nasekanou jarní cibulkou a opraženým sezamem.
Korejský salát kimchi Zdroj: Petr Klíma