reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Beru na vědomí
Korejský salát kimchi
Autor: Petr Klíma Korejský salát kimchi

Korejský salát kimchi

Hodnoceno: 12x
Pikantní naložená zelenina je hitem zdravé výživy posledních let, ale v Koreji, odkud pochází, má úctyhodnou historii. Tento způsob mléčného kvašení tu používali k uložení zeleniny a zajištění vitaminů na zimu. Kimchi přispívá k udržení harmonie trávicího systému, stimuluje chuť k jídlu a vitalitu, proto se podává jako příloha k většině korejských pokrmů.
nad 2 hodiny
10-12 porcí

reklama

Základem je čínské zelí, ke kterému můžete přidat podle libosti a zásob mrkev, různé druhy ředkve, papriky, jarní cibulku a další, spíš tvrdší zeleninu nebo třeba i chilli papričku. Tahle úprava je jemnější než asijský originál, ale českým chutím sedí lépe. 

Objevte fantastický svět korejské kuchyně!

Přejedli jste se sushi? Objevte fantastický svět korejské kuchyně!

Suroviny (10-12 porcí)

reklama

Postup

  1. Do větší mísy vlijte vodu, vmíchejte sůl a nechte ji rozpustit. Zelí nakrájejte na kousky, klidně větší, a na 2 hodiny je vložte do osolené vody. 
  2. Mezitím oloupejte mrkev a nakrájejte ji na tenké nudličky, papriku zbavte jádřince a nakrájejte ji nadrobno. Česnek oloupejte a nastrouhejte. 
  3. Zelí sceďte a propláchněte vodou. Ochutnejte ho, nemělo by být příliš slané, pokud je, propláchněte ho znovu. Promíchejte ho s mrkví, paprikou, sójovou omáčkou, chilli papričkami, česnekem a zázvorem a rukama promačkejte, aby zelenina pustila trochu šťávy. Podle potřeby lehce osolte. 
  4. Kimchi napěchujte do větší zavařovací sklenice a nechte při pokojové teplotě kvasit nejméně dva dny s mírně povoleným víčkem. Jakmile zelenina zkvasí, víčko utáhněte a sklenici uložte do chladu. Vydrží zhruba 1 měsíc. 

PRIMA TIP: Kimchi můžete podávat jako zeleninový salát k nudlím, závitkům, grilovanému masu nebo rybám. Ozdobte ho nasekanou jarní cibulkou a opraženým sezamem. 

Korejský salát kimchi
Autor: Petr Klíma Korejský salát kimchi

Zeleninová kuchařka
Petr Klíma

Z farmy přímo na váš stůl

Petr Klíma osm let pracuje jako šéfkuchař dejvické restaurace Country Life, ve které vaří hlavně z farmářské zeleniny. Kromě kvality potravin dbá na jejich čerstvost, ale také lokálnost.

Propojuje kuchyni českou i světovou, kterou poznal při svých cestách po Novém Zélandu, krátké stáži ve Francii a především na britských ostrovech, kde strávil 5 let.

Vymyslel stovky zdravých receptů bez masa a plných zajímavých superpotravin, které můžete ochutnat v restauraci nebo je vyzkoušet díky jeho Zeleninové kuchařce nebo blogu www.greenwayfood.cz, kam většinu jídel i sám fotí.

Kuchařku vydalo nakladatelství Smart Press.

reklama

reklama