Najděte si recept
Na co máte chuť?

Korejský salát kimchi
Základem je čínské zelí, ke kterému můžete přidat podle libosti a zásob mrkev, různé druhy ředkve, papriky, jarní cibulku a další, spíš tvrdší zeleninu nebo třeba i chilli papričku. Tahle úprava je jemnější než asijský originál, ale českým chutím sedí lépe.
Suroviny (10-12 porcí)
- voda asi 3 litry
- mořská sůl 3 lžíce
- větší čínské zelí 1 ks
- menší mrkve 2 ks
- paprika 1 ks
- česnek 4 stroužky
- sójová omáčka 3 lžíce
- drcené chilli papričky 2 vrchovaté lžičky (nebo podle chuti)
- strouhaný čerstvý zázvor 1 lžíce
- větší zavařovací sklenice
Postup
- Do větší mísy vlijte vodu, vmíchejte sůl a nechte ji rozpustit. Zelí nakrájejte na kousky, klidně větší, a na 2 hodiny je vložte do osolené vody.
- Mezitím oloupejte mrkev a nakrájejte ji na tenké nudličky, papriku zbavte jádřince a nakrájejte ji nadrobno. Česnek oloupejte a nastrouhejte.
- Zelí sceďte a propláchněte vodou. Ochutnejte ho, nemělo by být příliš slané, pokud je, propláchněte ho znovu. Promíchejte ho s mrkví, paprikou, sójovou omáčkou, chilli papričkami, česnekem a zázvorem a rukama promačkejte, aby zelenina pustila trochu šťávy. Podle potřeby lehce osolte.
- Kimchi napěchujte do větší zavařovací sklenice a nechte při pokojové teplotě kvasit nejméně dva dny s mírně povoleným víčkem. Jakmile zelenina zkvasí, víčko utáhněte a sklenici uložte do chladu. Vydrží zhruba 1 měsíc.
PRIMA TIP: Kimchi můžete podávat jako zeleninový salát k nudlím, závitkům, grilovanému masu nebo rybám. Ozdobte ho nasekanou jarní cibulkou a opraženým sezamem.
Zeleninová kuchařka
Z farmy přímo na váš stůl
Petr Klíma osm let pracuje jako šéfkuchař dejvické restaurace Country Life, ve které vaří hlavně z farmářské zeleniny. Kromě kvality potravin dbá na jejich čerstvost, ale také lokálnost.
Propojuje kuchyni českou i světovou, kterou poznal při svých cestách po Novém Zélandu, krátké stáži ve Francii a především na britských ostrovech, kde strávil 5 let.
Vymyslel stovky zdravých receptů bez masa a plných zajímavých superpotravin, které můžete ochutnat v restauraci nebo je vyzkoušet díky jeho Zeleninové kuchařce nebo blogu www.greenwayfood.cz, kam většinu jídel i sám fotí.
Kuchařku vydalo nakladatelství Smart Press.