reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Korejský salát kimchi
Autor: Petr Klíma Korejský salát kimchi

Korejský salát kimchi

Hodnoceno: 13x
Pikantní naložená zelenina je hitem zdravé výživy posledních let, ale v Koreji, odkud pochází, má úctyhodnou historii. Tento způsob mléčného kvašení tu používali k uložení zeleniny a zajištění vitaminů na zimu. Kimchi přispívá k udržení harmonie trávicího systému, stimuluje chuť k jídlu a vitalitu, proto se podává jako příloha k většině korejských pokrmů.
nad 2 hodiny
10-12 porcí

Základem je čínské zelí, ke kterému můžete přidat podle libosti a zásob mrkev, různé druhy ředkve, papriky, jarní cibulku a další, spíš tvrdší zeleninu nebo třeba i chilli papričku. Tahle úprava je jemnější než asijský originál, ale českým chutím sedí lépe. 

Objevte fantastický svět korejské kuchyně!

Přejedli jste se sushi? Objevte fantastický svět korejské kuchyně!

reklama

reklama

Suroviny (10-12 porcí)

Postup

  1. Do větší mísy vlijte vodu, vmíchejte sůl a nechte ji rozpustit. Zelí nakrájejte na kousky, klidně větší, a na 2 hodiny je vložte do osolené vody. 
  2. Mezitím oloupejte mrkev a nakrájejte ji na tenké nudličky, papriku zbavte jádřince a nakrájejte ji nadrobno. Česnek oloupejte a nastrouhejte. 
  3. Zelí sceďte a propláchněte vodou. Ochutnejte ho, nemělo by být příliš slané, pokud je, propláchněte ho znovu. Promíchejte ho s mrkví, paprikou, sójovou omáčkou, chilli papričkami, česnekem a zázvorem a rukama promačkejte, aby zelenina pustila trochu šťávy. Podle potřeby lehce osolte. 
  4. Kimchi napěchujte do větší zavařovací sklenice a nechte při pokojové teplotě kvasit nejméně dva dny s mírně povoleným víčkem. Jakmile zelenina zkvasí, víčko utáhněte a sklenici uložte do chladu. Vydrží zhruba 1 měsíc. 

PRIMA TIP: Kimchi můžete podávat jako zeleninový salát k nudlím, závitkům, grilovanému masu nebo rybám. Ozdobte ho nasekanou jarní cibulkou a opraženým sezamem. 

Korejský salát kimchi
Autor: Petr Klíma Korejský salát kimchi

reklama

Zeleninová kuchařka
Petr Klíma

Z farmy přímo na váš stůl

Petr Klíma osm let pracuje jako šéfkuchař dejvické restaurace Country Life, ve které vaří hlavně z farmářské zeleniny. Kromě kvality potravin dbá na jejich čerstvost, ale také lokálnost.

Propojuje kuchyni českou i světovou, kterou poznal při svých cestách po Novém Zélandu, krátké stáži ve Francii a především na britských ostrovech, kde strávil 5 let.

Vymyslel stovky zdravých receptů bez masa a plných zajímavých superpotravin, které můžete ochutnat v restauraci nebo je vyzkoušet díky jeho Zeleninové kuchařce nebo blogu www.greenwayfood.cz, kam většinu jídel i sám fotí.

Kuchařku vydalo nakladatelství Smart Press.