Korejský salát kimchi

Moje hodnocení
19x

Pikantní naložená zelenina je hitem zdravé výživy posledních let, ale v Koreji, odkud pochází, má úctyhodnou historii. Tento způsob mléčného kvašení tu používali k uložení zeleniny a zajištění vitaminů na zimu. Kimchi přispívá k udržení harmonie trávicího systému, stimuluje chuť k jídlu a vitalitu, proto se podává jako příloha k většině korejských pokrmů.

10 porcí
120 minut
asijská

Suroviny

Základem je čínské zelí, ke kterému můžete přidat podle libosti a zásob mrkev, různé druhy ředkve, papriky, jarní cibulku a další, spíš tvrdší zeleninu nebo třeba i chilli papričku. Tahle úprava je jemnější než asijský originál, ale českým chutím sedí lépe.

Postup přípravy

  1. Do větší mísy vlijte vodu, vmíchejte sůl a nechte ji rozpustit. Zelí nakrájejte na kousky, klidně větší, a na 2 hodiny je vložte do osolené vody.
  2. Mezitím oloupejte mrkev a nakrájejte ji na tenké nudličky, papriku zbavte jádřince a nakrájejte ji nadrobno. Česnek oloupejte a nastrouhejte.
  3. Zelí sceďte a propláchněte vodou. Ochutnejte ho, nemělo by být příliš slané, pokud je, propláchněte ho znovu. Promíchejte ho s mrkví, paprikou, sójovou omáčkou, chilli papričkami, česnekem a zázvorem a rukama promačkejte, aby zelenina pustila trochu šťávy. Podle potřeby lehce osolte.
  4. Kimchi napěchujte do větší zavařovací sklenice a nechte při pokojové teplotě kvasit nejméně dva dny s mírně povoleným víčkem. Jakmile zelenina zkvasí, víčko utáhněte a sklenici uložte do chladu. Vydrží zhruba 1 měsíc.

PRIMA TIP: Kimchi můžete podávat jako zeleninový salát k nudlím, závitkům, grilovanému masu nebo rybám. Ozdobte ho nasekanou jarní cibulkou a opraženým sezamem.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Petr Klíma

Smart Press Petr Klíma

Šéfkuchař oblíbené vegetariánské restaurace Country Life v pražských Dejvicích rád nakupuje na farmářských trzích, jezdí na české farmy, fotí proměnu semínka v rostlinu i pokrm, miluje experimentování v kuchyni a objevování nových chuťových kombinací. O všechna svá zjištění se dělí na blogu Greenwayfood.cz a v kuchařkách. Po Zeleninové z farmy přímo na váš stůl a Luštěninové se spoustou zeleniny představuje třetí – Obilovinou od polévek po dezerty. Kdo znáte Petra Klímu, už tušíte, že tohle není kniha o pečení, ale o nevšedním použití zdravých obilovin v jejich původní podobě a plných zdraví prospěšných látek. Rychle zjistíte, kolik lákavých pokrmů vykouzlíte z ječmene, jahel, pohanky, amarantu, špaldy, červené pšenice nebo různých druhů rýže. A kolik z těchto (pseudo)obilovin je vlastně bezlepkových.

Vydalo nakladatelství Smart Press.


Přečtěte si také

Recepty