archiv akademiekvality.cz

Ztracené vejce na chlebu se slaninou

Moje hodnocení
3x

Koulelo se, koulelo, ztracené vajíčko, až se dokoulelo na krajíc dobře ochuceného chleba s žervé s čerstvě posekanou pažitkou a dočkalo se i podestýlky z listoví špenátu a rajčátek. Pokud milujete vejce, ale omeleta nebo volská oka už vás omrzely, dejte si z(a)tracené vejce. Chutná zatraceně dobře a není vůbec těžké ho připravit!

2 porce
30 minut

Suroviny

  • oblíbený dobrý chleba 2 velké krajíce
  • vejce 2 ks
  • žervé 80 g
  • slanina 4–6 plátků
  • očištěné špenátové listy 2 hrsti
  • nasekaná pažitka 1/2 hrsti
  • velké rajče 1 ks
  • olivový olej 1 lžíce
  • máslo 1 lžíce
  • voda 500 ml
  • ocet 5 lžic
  • sůl a čerstvě namletý pepř

Postup přípravy

  1. Žervé smíchejte s posekanou pažitkou, osolte a opepřete dle chuti.
  2. Na pánvi nechte rozpustit máslo a dozlatova na něm z obou stran opečte krajíce chleba. Ty pak potřete připraveným žervé.
  3. V míse promíchejte špenátové listy s pokrájeným rajčetem, přidejte olivový olej, sůl a pepř.
  4. V hrnci dejte vařit vodu s octem a těsně pod bodem varu vytvořte metličkou vír, do kterého dáte rozklepnuté vejce. Nechte ho vařit zhruba 3 minuty. Vejce vařte po jednom, aby se nespojila.
  5. Na namazaný chléb navrstvěte zeleninu a slaninu, kterou opečte na pánvi nebo v troubě. Navrch dejte ztracené vejce. Opepřete a osolte.

PRIMA TIP: Pro více zajímavých informací o kvalitních potravinách navštivte web akademiekvality.cz.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

archiv akademiekvality.cz


Přečtěte si také

Recepty