Těsto
- vejce 4 ks
- třtinový cukr 200 g
- vanilková pasta (nebo vyškrábnutá dřeň z 1 vanilkového lusku) 2 lžičky
- polohrubá mouka 450 g
- javorový sirup (nebo med) 1 lžíce
- kypřicí prášek do pečiva 1 sáček
- mletá skořice 2 lžičky
- olej 150 ml
- plnotučné mléko 150 - 200 ml
- mrkev 10 větších ks
- vlašské ořechy 150 g
Krém
- smetana ke šlehání 700 ml
- mascarpone 350 g
- citronová šťáva 2 lžíce
- vanilková pasta 1 lžička
- moučkový cukr 140 g
Postup přípravy
- Oddělte od sebe žloutky a bílky. Žloutky vyšlehejte s třtinovým cukrem a javorovým sirupem. Do vyšlehaného krému ke konci zašlehejte i vanilkovou pastu. Do směsi přidejte olej, 150 ml mléka a prošlehejte. Do směsi přidejte mouku s kypřicím práškem a mletou skořici. Pokud by bylo těsto tuhé, dolaďte konzistenci zbývajícím mlékem.
- Z bílků vyšlehejte sníh a zapracujte ho opatrně do těsta. Mrkev očistěte a nastrouhejte na jemném struhadle, ořechy nasekejte na střední velikost, pomerančovou kůru nastrouhejte najemno. Vše zapracujte do těsta.
- Připravte dortovou formu, kterou vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Může to být forma kulatá, nebo vymažte vyšší plech. Do vysypané formy vylijte těsto a dejte péct do předehřáté trouby na 180 °C. Horkovzdušná trouba by měla mít nižší teplotu, cca 160 °C. Pečte cca 45–50 minut. Pokud si nejste jisti, použijte ke kontrole propečení špejli – po zapíchnutí do těsta by z něj měla vyjít čistá.
- Šlehačku vyšlehejte, přidejte cukr, sirup, vanilkovou pastu a citronovou šťávu. Do krému opatrně zašlehejte mascarpone. Mezitím vychladlý korpus dortovou pilkou rozřízněte na dva nebo i tři pláty. My dnes připravujeme větší hranatý korpus pečený na plechu, tak ho máme rozříznutý na dvě půlky. Pláty promažte krémem a slepte k sobě. Nechte si část krému na pomazání vršku a boků!!!
- Dort zdobte podle libosti, vršek pomažte krémem, boky můžete také, nebo ho nechte jako naháče z boku nepomazaného. Dozdobte nasekanými ořechy, malými mrkvičkami z marcipánu, tenkými plátky škrabkou nastrouhané čerstvé mrkve s nastrouhanou pomerančovou kůrou. Každý ať zdobí podle své fantazie.
Za středomořskou kuchyní do Hliněné bašty
Dlouholeté zkušenosti a mimořádně poctivá práce šéfkuchaře Hynka Vávry dělají z Hliněné bašty jeden z majáků tuzemské gastronomie. Vyhlášená průhonická restaurace se navíc může pochlubit parádní středomořskou atmosférou, i když má svou prostornou terasu přilepenou pouze k malému rybníčku. Už jste zavítali?
Vyzkoušejte také mrkvový dort jako z cukrárny podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE