restaurace Hliněná bašta

Mrkvový dortík s vlašskými ořechy a krémem z mascarpone z restaurace Hliněná bašta

Moje hodnocení
1x

Sladká jarní karotka se báječně hodí do mrkvových moučníků. Dodá jim šťavnatost, chuť i barvu. Vyzkoušejte výtečnou verzi mrkvového dezertu podle cukrářky z průhonické restaurace Hliněná bašta.

12 porcí
90 minut

Těsto

Krém

Postup přípravy

  1. Oddělte od sebe žloutky a bílky. Žloutky vyšlehejte s třtinovým cukrem a javorovým sirupem. Do vyšlehaného krému ke konci zašlehejte i vanilkovou pastu. Do směsi přidejte olej, 150 ml mléka a prošlehejte. Do směsi přidejte mouku s kypřicím práškem a mletou skořici. Pokud by bylo těsto tuhé, dolaďte konzistenci zbývajícím mlékem.
  2. Z bílků vyšlehejte sníh a zapracujte ho opatrně do těsta. Mrkev očistěte a nastrouhejte na jemném struhadle, ořechy nasekejte na střední velikost, pomerančovou kůru nastrouhejte najemno. Vše zapracujte do těsta.
  3. Připravte dortovou formu, kterou vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Může to být forma kulatá, nebo vymažte vyšší plech.  Do vysypané formy vylijte těsto a dejte péct do předehřáté trouby na 180 °C. Horkovzdušná trouba by měla mít nižší teplotu, cca 160 °C. Pečte cca 45–50 minut. Pokud si nejste jisti, použijte ke kontrole propečení špejli – po zapíchnutí do těsta by z něj měla vyjít čistá.
  4. Šlehačku vyšlehejte, přidejte cukr, sirup, vanilkovou pastu a citronovou šťávu. Do krému opatrně zašlehejte mascarpone. Mezitím vychladlý korpus dortovou pilkou rozřízněte na dva nebo i tři pláty. My dnes připravujeme větší hranatý korpus pečený na plechu, tak ho máme rozříznutý na dvě půlky. Pláty promažte krémem a slepte k sobě. Nechte si část krému na pomazání vršku a boků!!!
  5. Dort zdobte podle libosti, vršek pomažte krémem, boky můžete také, nebo ho nechte jako naháče z boku nepomazaného. Dozdobte nasekanými ořechy, malými mrkvičkami z marcipánu, tenkými plátky škrabkou nastrouhané čerstvé mrkve s nastrouhanou pomerančovou kůrou. Každý ať zdobí podle své fantazie.

Za středomořskou kuchyní do Hliněné bašty

Dlouholeté zkušenosti a mimořádně poctivá práce šéfkuchaře Hynka Vávry dělají z Hliněné bašty jeden z majáků tuzemské gastronomie. Vyhlášená průhonická restaurace se navíc může pochlubit parádní středomořskou atmosférou, i když má svou prostornou terasu přilepenou pouze k malému rybníčku. Už jste zavítali?

Vyzkoušejte také mrkvový dort jako z cukrárny podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

restaurace Hliněná bašta


Přečtěte si také

Recepty