My ano a prozradíme vám, jaké sladké vánoční speciality se servírují v Anglii, Německu, Francii i Itálii. A tušíte vůbec, kdy vlastně vzniklo české cukroví?
Víte, jaké sladké moučníky nesmí na Vánoce chybět na stole napříč Evropou?
Francie
Historie vánočního dezertu, Bûche de Noël připomínajícího svým tvarem polínko, sahá hluboko do minulosti, až ke keltským legendám. Keltové údajně slavili zimní slunovrat pálením zdobených polínek, čímž děkovali slunci, teplu i životu. Postupem času se tato tradice pozměnila a začala spojovat s Vánoci a dřevěné polínko bylo z praktických důvodů nahrazeno tím sladkým, které známe dnes. „Bûche de Noël je populární vánoční pochoutku a cukrárny ve Francii se každoročně předhánějí, která z nich udělá originálnější a chutnější“, vysvětluje Lukáš Otys, majitel francouzské cukrárny Saint Tropez v Praze. „I nás šéfcukrář Marc Le Breton si každý rok vyhraje a přichází s novými a novými recepty, které naším zákazníkům zprostředkují alespoň kousek francouzských Vánoc na ochutnání“, pokračuje.
Anglie
K anglickým Vánocům nepostradatelně patří koláčky mince pie. Jedná se o skutečně tradiční dezert, o němž můžeme najít zmínky již ve 13. století. Původně byly plněny masem, nicméně později se z tohoto receptu vyvinula jeho sladká varianta, na které si Britové pochutnávají dodnes. I vzhled prošel zajímavou změnou. První mince pies byly oválné a odkazovaly na tvar Ježíškových jesliček. Bohatší rodiny se honosily tím, že si svými kuchaři nechaly péct složitější mince pies, od hvězdiček po srdíčka a někdy dokonce koláčky tvořily i malou skládačku. Nicméně postupem času se tvar ustálil na kulaté verzi. Stará pověra tvrdí, že pokud budete jíst mince pie každý den od Štědrého večera až do 5. ledna, tedy celých 12 dnů, budete mít dalších 12 měsíců štěstí. Takže kdo si dá?
Itálie
I Italové si na Vánoce pochutnávají na speciálním sladkém chlebu, tzv. Panettone. Podle pověsti připálil šéfkuchař u královského dvora na Štědrý den dort chystaný na slavnostní hostinu. Zachránil ho ale jeden z kuchtíků, Toni, který přinesl kvasnice a hnětl je s moukou, vejci, cukrem a kandovaným ovocem, dokud nezískal měkké těsto. Věřte nebo ne, ale výsledkem byl výborný panettone, který sklidil velký úspěch a byl pojmenován jako Pan de Toni po svém vynálezci, Tonim. Dnes je Panettone tradičně vyráběn s rozinkami a kandovanou pomerančovou a citronovou kůrou.
Německo
Kdo by neznal vánoční moučník našich sousedů, tzv. štolu? Údajně vznikla v německých Drážďanech, nicméně protože bylo v období svátků zakázáno používat máslo a mléko kvůli půstu, nebyla tehdejší štola právě nejchutnější. Až na žádost saského kurfiřta Ernsta povolil papež používání másla a mléka i během adventu a štola se tak stala oblíbeným vánočním pokrmem, který nesmí chybět na žádné německé vánoční tabuli. Uvnitř najdete zapečené sušené ovoce a ořechy a na povrchu je hustě posypaná moučkovým cukrem. Oválný tvar štoly má připomínat malého Ježíška v jesličkách zabaleného v plenkách.
Česká republika
Všichni sice víme, že na Vánoce Češi nejraději mlsají cukroví, ale tušili jste, jakou má historii? Asi by vás překvapilo, že nesahá až tak daleko, první zmínky o jeho pečení nacházíme až v 19. století. „Nicméně i v tuto dobu si mohly cukroví dovolit jen bohaté rodiny, neboť třtinový cukr a bílá mouka, byly drahé. Chudí lidé si tak na Vánoce dopřávali spíše sušené ovoce a ořechy“, popisuje majitel cukrárny Saint Tropez Lukáš Otys. „Podle tradice, by se mělo péct právě 7 druhů cukroví, nicméně my naším zákazníkům nabízíme druhů hned 11, od lineckého, přes vanilkové rohlíčky až po rumové kuličky“, dodává.
Autor: Aneta Kuchařová