Vánoční šneci – prvorepubliková tradice, která znovu ožila. Víme, kam na ně vyrazit na Štědrý den

Rádi byste pustili o Vánocích kapra k vodě, ale nevíte, čím byste ho mohli nahradit? Zkuste šneky. A nebojte, nechceme vám tu podsouvat zahraniční zvyky, ale naopak oprášit už prvorepublikovou vánoční tradici. Tehdy byli šneci považováni za postní jídlo, na které se o svátcích chodilo do restaurací. A vy můžete letos vyrazit také. Víme, kam na ně zajít.

Možná to pro vás bude překvapení, ale Česká republika je šnečí velmoc. Na českých šnečích farmách se vyprodukují desítky tun šneků za rok a neputují pouze na český stůl. Své odběratele mají farmy i ve Francii, Španělsku nebo Itálii. A tam moc dobře ví, proč šnečí maso jíst. Je totiž velmi zdravé a dietní. Obsahuje velké množství bílkovin, vitamínů a minerálních látek, za to není vůbec tučné a neobsahuje ani cholesterol. Šneci dnes představují opravdovou lahůdku, na kterou se dělají rezervace týdny dopředu.

Vyzkoušejte recept na šneky po staročesku s jablky a křenem podle návodného videoreceptu

Šneci zakončují sváteční procházku

Konzumace šneků je na našem území dochována už od 16. století a je spojována s rodem Rožmberků. To, že se jednalo o poměrně známé jídlo, dokazují hned čtyři recepty v Domácí kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové. Za první republiky se jimi dokonce zakončovala sváteční procházka o Štědrém dnu, kdy si měšťanské rodiny zašly na šneky do některé z restaurací či lahůdkářství. A tato tradice se pomalu začíná obnovovat. Potvrzuje to Jan Pípal, šéfkuchař Vinohradského Parlamentu a Bruxxu: „Lidé chodí nejvíce na Štědrý den, nicméně zájem o ně je i v ostatní dny. Návštěvu restaurace spojí s příjemnou procházkou po městě a zastaví se na šneky. Někdo se na to již vyloženě těší, někdo si je dá úplně poprvé.“

Šnečí maso získává chuť díky vývarům

Chuť šnečího masa je velmi jemná. Výraznější aroma získává vařením ve vývaru, který může být jak kuřecí, tak třeba i hovězí. Pokud si chcete opravdu na šnecích pochutnat, zkuste některou z vyhlášených restaurací, které šneky na Vánoce připravují již pravidelně. Na Štědrý den a další dva sváteční dny zkuste vyrazit do belgické restaurace Bruxx, kde si můžete dát speciální vánoční menu v podobě půl tuctu zapečených šneků v kerblíkovém másle s česnekem a muškátovým ořechem, podávané s bylinkovým máslem a domácí bagetou. „Do Bruxxu si o Vánocích lidé zvykli už chodit. Na Štědrý den míváme 400 rezervací na obědy a 250 večer. Je to doslova šnečí maraton a spotřebujeme při něm na 6000 šneků. Místa je tak třeba rezervovat,“ upozorňuje šéfkuchař Jan Pípal.

V restauraci Brambory na Pankráci zase můžete už od 22. do 26. 12. ochutnat šneky po pražsku se šunkou, petrželkovým máslem a domácím rohlíkem. Ve Vinohradském Parlamentu, kde je tradice obdobná jako v restauraci Bruxx, na vás o svátečních dnech čeká polévka ze šneků a uzeného kolene se zeleninou, čerstvými bylinkami a krutony z bílého chleba a také půltuctu zapečených šneků s v kerblíkovém másle s domácí bagetou.

V restauraci La Gare v centru Prahy mají šneky na menu celoročně. Aktuálně je součástí à la carte tucet šneků po burgundsku, tedy šnečí maso zapečené v ulitách s česnekovým máslem a bylinkami. Na Štědrý den k nim na speciálním vánočním menu přibydou také šneci s hříbkovým ragú a vol au vent se šneky a česnekovým velouté. Rezervace míst je nezbytná.

Zdroj: TZ, autorský text

Autor článku

Klára Michalová

Všechny články autora

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty