Vodní melouny si drží oblibu už přes 5 000 let, kdy se začaly konzumovat. Jsou všestranným a osvěžujícím ovocem, které bylo v roce 2022 zařazeno po rajčatech a banánech jako třetí nejkonzumovanější ovoce na světě. Pokud pomineme skutečnost, že jde technicky o zeleninu, je to působivý úspěch. Přitažlivost vodních melounů by neměla být překvapením, protože jsou nejen lahodné a hydratační, ale také bohaté na vitamíny A a C, lykopen a citrulin.
7 nejlepších triků a nápadů: Využijte meloun na maximum
Meloun skrývá různé možnosti pro dobrodružné gurmány. Jeho zářivě červená a sladká dužina může být začleněna do řady nečekaných kulinářských požitků.
Kostky ledu z melounu a nanuky
Ledové kostky a nanuky z melounu jsou ideální pro horké letní dny. Jsou osvěžující, a také je jejich příprava velmi jednoduchá.
Při výrobě ovocných kostek stačí nakrájet meloun na malé kousky o velikosti sousta a dát je do mrazáku. Nejlépe je zamrazíte na malém tácku podloženým pečicím papírem. Kostky by se neměly sebe navzájem dotýkat, aby se v mrazáku neslepily. Až se kostky takto zmrazí, přendejte je do uzavíratelného sáčku. Pak je s chutí házejte třeba do limonád, do prosecca nebo letních koktejlů.
Druhou variantou jsou i melounové nanuky. Jediné, co musíte s melounem udělat, je vyrobit z něj pyré a nalít ho do formiček na nanuky nebo ledové kostky, do kterých zapíchnete dřívko. Ti, co nemají rádi hrubší strukturu, mohou melounové pyré přecedit.
Nejlepší řez melounu
I když je lákavé pořídit si v supermarketu nakrájený meloun na kostky, nákup předem nakrájeného ovoce se nedoporučuje. Předpřipravené melouny se nejen rychleji kazí, ale mohou být živnou půdou pro nebezpečné mikroorganismy. Nejlepší způsob, jak si bezpečně vychutnat meloun, je koupit si ho celý a nakrájet si ho doma.
Zatímco většina z nás obvykle krájí melouny na klínky nebo plátky, existuje mnohem pohodlnější způsob, jak si tuto sladkou pochoutku vychutnat. Krájejte meloun na tyčinky. Nebojte se, je to proces velmi rychlý.
Pro začátek rozřízněte meloun podélně na polovinu. Poté položte jednu z polovin na prkénko plochou stranou dolů. Ostrým nožem nakrájejte ovoce na 2cm plátky a poté je nakrájejte znovu v opačném směru, abyste vytvořili proužky.
U proužků je jednou z možností ponechat na nich kůru z melounu, aby se s tyčinkami lépe manipulovalo a jedlo. Případně můžete kůru z melounu odstranit.
Meloun jako pizza
Tento pokrm je perfektní jako předkrm nebo svačina. Melounovou pizzu lze vytvořit pomocí nepřeberného množství sladkých i slaných ingrediencí – od ovoce a bylinek až po sýry, jako je feta.
Chcete-li připravit melounovou pizzu, rozkrojte ovoce na polovinu a poté je nakrájejte na kolečka o tloušťce 2,5 cm. Poté kolečka nakrájejte na čtvrtiny stejně, jako když krájíte pizzu.
Pak meloun ozdobte vším, co se k melounu hodí a co máte rádi. Pokud si nejste jisti, co na meloun přidat, zkuste některé ingredience z těch nejdoporučovanějších – koriandr, rajčata, ricotta, kozí sýr a fenykl. K ozdobení využijte i další malé ovoce, jako jsou jahody, kiwi, maliny a borůvky. Pokud podáváte melounovou pizzu jako dezert, doplňte ji šlehačkou nebo čokoládovou polevou.
Meloun jako sud šťávy
Melounové soudky v sobě spojují kreativitu a funkčnost. Poskytují totiž nejen pohodlnou metodu pro dávkování nápojů, ale také již nemusíte vymýšlet další příchutě nealkoholických drinků na váš večírek. Ať už se jedná o ovocný punč, koktejl nebo osvěžující nealkoholický džus, dávkovač nápojů z melounu přitáhne pozornost všech v okolí.
Chcete-li přeměnit meloun na dávkovač nápojů, začněte odříznutím spodního konce ovoce, abyste vytvořili stabilní základnu. Podobně odstraňte širším řezem horní části melounu, aby se vytvořil otvor podobný víku. Poté vydlabejte vnitřek ovoce stejně jako dýni na Halloween. Jakmile je meloun dutý, pomocí vrtačky nebo vykrajovátka na jadřince vyřízněte otvor pro čep. Dávejte pozor, aby nepopraskala kůru ovoce. Do otvoru vsaďte malý kohoutek na dávkování vody. Vydlabanou dužinu dobře rozmixujte a vlijte zpět do dutého melounu a přikryjte odříznutou částí.
Melounový sorbet
I když je sorbet z melounu poměrně jednoduchý na výrobu, vyžaduje trochu předvídavosti. Před zahájením procesu přípravy musíte ovoce odpeckovat, nakrájet a zmrazit. Abyste si to usnadnili, jednoduše vložte meloun – a jakékoli další ovoce, které v receptu použijete – do mrazáku den před výrobou sorbetu. Druhý den rozmixujte ovoce spolu s trochou vody, limetkové šťávy a javorovým sirupem nebo medem. Pak směs opět zamražte a máte hotovo.
Melounová salsa
Klasický recept na salsu, který všichni známe a milujeme, obsahuje předvídatelný seznam ingrediencí, jako jsou rajčata, cibule, česnek, limetka nebo sušené chilli papričky. Existuje však spousta neobvyklých verzí salsy.
Melounová salsa je rozmanitá. Zkuste meloun zkombinovat s cherry rajčaty, paprikou, červenou cibulí, čerstvou mátou, čerstvým koriandrem, limetkou, solí a pepřem.
Špízy z melounu
Pokud si myslíte, že špízy musí být masité, tak nemusí. Špízy z melounu jsou obzvláště oblíbené v horkých dnech a tvoří šťavnatou a barevnou pochoutku, která je nejen lehká, ale také povzbuzuje a hydratuje.
Špízy s vodním melounem jsou velmi univerzální a snadno se připravují a sestavují. Jednoduše nakrájejte meloun na kostičky a napíchejte na ně spoustu dalších ingrediencí, podle sezony a nálady. Zahrňte i fetu a olivy. Uvidíte, že tato kombinace vás mile překvapí.
Zdroj: mashed
redaktorka FTV Prima