Zabijačky jsou teď na denním pořádku a vy si tak můžete vychutnat čerstvé jitrnice a tlačenku téměř kdykoli se vám zachce. Pokud tedy plánujete o víkendu zažít pořádnou zabijačkovou atmosféru, podívejte se, kde pro vás tyto tradiční lahůdky chystají! A že těch míst není málo!
Tradiční zabijačkové hody v restauracích jsou tu! Kdo si dá poctivou jitrnici?
Zabijačkové hody ve Vinohradském Parlamentu (16.–19. 1.)
Ve dnech 16.–19. ledna se ulicemi Vinohrad rozvoní zabijačkové dobroty, které si můžete vychutnat ve Vinohradském Parlamentu. Tu správnou zabijačkovou atmosféru podpoří venkovní stánek, který bude umístěný přímo před restaurací, a to ve dnech 16. a 17. ledna. Těšit se můžete na tradiční speciality, například prdelačku (49 Kč) či vepřové škvarky v kornoutu (85 Kč). S sebou domů si můžete odnést klasiku – světlou a krvavou tlačenku, žemlovou jitrnici nebo speciální řezníkovu výslužku (220 Kč). Nezapomeňte také na sladkou tečku na závěr. Tlačený koláč nebo čerstvě pečená buchta (55 Kč) je přesně to, co budete potřebovat ke štěstí. Zabijačkové plato jako perfektní volba pro nerozhodné.
Pro ty, kteří preferují u zabijačkových pochoutek posedět v teple, bude určitě tou správnou volbou posezení uvnitř restaurace. Těšit se můžete například na zabijačkové plato, které nabízí to nejlepší z celého menu – opečenou jitrnici, v sádle pošírované jelito, kroketu ze šunkového kolene, tlačenku a uzený vepřový jazyk. Vše doplněno o cibulový salát, vejmrdu, lepenici a křupavý chléb. Celé plato za 320 Kč bude k dostání 16. a 17. ledna od 15:00 a posléze 18. a 19. ledna celý den. Ikonické knedlíky, vlajková loď Vinohradského Parlamentu, tentokrát dostávají zabijačkový kabátek. A moc jim sluší. Bramborové knedlíky plněné libovým ovarem se smaženou cibulí, dušeným kysaným červeným zelím, česnekovou šťávou, škvarkovou drobenkou a nakládaným černým jeřábem se stanou ozdobou každého stolu. Tři kousky za 265 Kč budou k dostání po dobu konání akce – od 16. do 19. ledna 2025.
Vyzkoušejte výbornou škvarkovou pomazánku podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Škvarková pomazánka s vajíčkem a kyselou okurkou
Malostranská zabijačka (18. 1.)
Zamastěte si bradu! Na zahrádce u restaurace St. Martin v Praze, s pivem nebo vínem v ruce. Čekají na vás jitrnice, jelítka, ovar, zabijačkový guláš, tlačenka, škvarky, paštika a luxusní buchty. Zastavte se na zahrádce na něco dobrého. Chybět nebude dobrá nálada, atmosféra krásného malostranského dvorku a samozřejmě i něco na zahřátí. Jen si nezapomeňte hotovost!
Zabijačka v Lokále Nad Stromovkou (18. 1.)
Tým z Lokálu Nad Stromovkou vás zve na tradiční zabijačku, kde na vás čekají samé dobroty – jitrnice, jelítka, škvarky, prdelačka, tlačenka. Kdo si dá? K tomu pečlivě ošetřené tankové pivo, místní pálenky na zahřátí, živá hudba a skvělá zábava. Zapište si do kalendáře! A ve stejném termínu zve na zabijačkovou oslavu také Lokál Pod Divadlem v Plzni!
Zabijačka od řeznictví Hudera a syn (18. 1.)
Zveme vás na letošní první tradiční zabijačkové hody na dvorku řeznictví Hudera a syn ve Střešovicích. Pochutnat si budete moct na tradičních zabijačkových specialitách jako jsou prdelačka, světlý a tmavý kroupový prejt, ovar z kolene a jazyků, zabijačkovém guláši, výpečcích z boku, pikantním pečeném kolenu, špekových knedlících, zelí a jiných našich pochutinách. Připravují pro vás ale i něco nového. Pekařské výrobky dodá Pekárna Libčice. K zapití budou na čepu dva druhy piva Herold a nově dva druhy piv z Břevnovského klášterního pivovaru.
Pokud neholdujete pivu, budou mít pro vás vína z rodinného vinařství AMONIT z Lednice, které má část rodinných kořenů také ve Střešovicích. Nezapomínají ani na děti třeba s párkem v rohlíku a kofolou a samozřejmě něčím sladkým. Na prodejně si budete moct zakoupit uzenářské výrobky, a to od 12 do 18 hodin. Další zabijačkové hody budou 15. 2. 2025.
Zabijačkové hody na Flóře v Plzni (18. 1.)
Je to tady - oblíbená zabijačková sezóna je i na Flóře v Plzni na Borech! Čekat na vás bude opět celá řada tradičních pochoutek jako zabijačkový guláš, jitrnice, jelítka, ovar, řízky nebo tlačenka. Podělit se o ně budete moct i se svými blízkými, stačí si nechat zabalit výslužku. Proudem samozřejmě poteče pečlivě ošetřená pivo (Plzeň nebo Gambrinus 10,12), ale také třeba slivovice, hruškovice nebo teplé nápoje jako je svařák a grog. Bude o vás postaráno po všech směrech, takže s sebou stačí prázdný žaludek a dobrá nálada.
Zabijačkové hody v restauraci Šeberák (do 19. 1.)
I v novém roce pro vás připravují v restauraci Šeberák v Kunraticích tématické kulináry se speciální nabídkou delikates. A právě v lednu zvolili ZABIJAČKOVÉ HODY. Přijďte si pochutnat na tradičních zabijačkových jídlech.
- Domácí tlačenka s octem, cibulí a čerstvým chlebem…135Kč
- Černá zabijačková polévka s kroupami…85Kč
- Zabijačkový guláš s červenou cibulí a čerstvým chlebem…225Kč
- Opečená jitrnice s lepenicí, hořčicí a křenem…195Kč
- Opečené kroupové jelítko s lepenicí, hořčicí a křenem…195Kč
Zdroj: TZ + sociální sítě; zdroj foto: TZ + iStock
redaktorka FTV Prima