Letos to vypadalo, že zimní bundy nesvlečeme ani koncem jara. Po sychravém počasí však přišla vlna horka ze dne na den a léto za tímto trendem nezaostává. Proto je potřeba organismus letním obdobím chytře provést. Dejte mu správnou péči v podobě zdravého a vhodného jídla. Získejte z něho potřebné živiny, energii a tekutiny.
Těchto 5 jídel nezapomínejte jíst v létě! Udrží vaše tělo a psychiku v pohodě
V létě se stoupající venkovní teplotou stoupá i vnitřní tělesná teplota. V důsledku toho se naše tělo může lehce dehydrovat, což způsobuje únavu, podráždění a neklid. Je proto potřeba zvýšit konzumaci vhodných potravin, které dodají energii a správné minerály.
Základem je čerstvé ovoce
Letní sezóna je báječná v tom, že konečně máme na výběr nepřeberné množství šťavnatého ovoce. Plody jako citron, limetka, grapefruit, mango, pomeranč, ananas, jahody, a další jsou bohaté na vitamín C a obsahují také další vitamíny jako A, B, E a K.
Vitamín C zvyšuje vstřebávání železa, čímž zlepšuje imunitu našeho těla a také pomáhá ke zdravým zubům a dásním. Nezapomínejte ani na ovoce, které tělo skvěle zavodní. Melouny jsou velmi vhodným letním ovocem obsahující velké množství vody.
Sója jako náhražka masa
V létě byste se měli vyvarovat nadměrné konzumace masa, protože tělo při jeho trávení uvolňuje více tělesné teploty a tělo se tím také více odvodňuje. Sója je tak perfektní náhradou vajec a masa. Je bohatá na dietní minerály, bílkoviny a vitamín B.
Houby jsou zlato pozdního léta
Tyhle oblíbené dary lesa jsou bohaté na vitamín D, vitamín B, měď, draslík a selen. Mají navíc nízký obsah kalorií. Obsahují živiny, které udržují správný srdeční rytmus a tvorbu červených krvinek. Houby jsou jednou z ideálních potravin v letních měsících, protože také zlepšují nervové funkce.
Bez hub se neobejde třeba milovaná jihočeská kulajda. Připravte ji podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
Čerstvá zelenina je základní stavební kámen
Paprika, brokolice, zelí, květák, okurka, špenát, rajče a cuketa jsou některé z letních druhů zeleniny, které byste v létě rozhodně měli konzumovat. Mají vysoký obsah antioxidantů, vlákniny a vitamínů. Pomáhají snižovat cholesterol a zlepšovat zdraví srdce.
Léto je ideální čas na čerstvé saláty. Připravte si třeba klasický řecký salát podle videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
Ryba nejlépe chutná v létě
Co lépe navodí středomořskou atmosféru a vzpomínku na dovolenou, než grilovaná ryba na terase? Chcete-li zvýšit obsah bílkovin ve stravě bez závislosti na mase, vsaďte právě na rybu. Je bohatá na správné mastné kyseliny. Navíc, při konzumaci generuje méně tepla, a proto se nebudete cítit letargicky a nepříjemně sytí.
Zdroj: health shots
redaktorka FTV Prima