Konec roku plný svátků je tou nejlepší příležitostí, jak rozzářit krátké dny. Je to také čas oslav a návštěv – a čím lépe je uctít, než senzačními chuťovkami a lahodnými koktejly?
Úžasné drobnosti na sváteční stůl - vyzkoušejte originální chuťovky a koktejly!
Vajíčka plněná avokádem
Když obyčejně uvařené vejce podrobíte troše kreativity, změní se tahle domácí puťka v ďábelskou svůdnici, po níž budete neustále sahat.
12 PORCÍ / PŘÍPRAVA: NAD 30 MINUT
• 2 plátky slaniny, nakrájené na kousky
• 6 velkých vajec
• 1 avokádo, rozpůlené, vypeckované a oloupané
• 2 lžíce nadrobno nasekaného koriandru nebo petrželky
• 1 lžíce čerstvé citronové šťávy
• kůra z 1 citronu
• 2 lžíce nakrájené pažitky
• ¼ lžičky kajenského pepře
• sůl a pepř
1. Ve velké nepřilnavé pánvi rozehřáté na středně vysokém stupni osmažte kousky slaniny, až zezlátnou a budou křupavé, asi 6 až 8 minut. Přesuňte je na talíř vyložený kuchyňským papírem.
2. Vejce v kastrole zalijte studenou vodou tak, aby sahala asi 2 cm nad ně. Uveďte do varu a vařte přesně 1 minutu, pak kastrol pevně přikryjte a vejce nechte v horké vodě stát 8 až 10 minut. Pak je sceďte a nechte úplně vychladnout.
3. Vychladlá vejce oloupejte, podélně rozkrojte a vyjměte žloutek. V misce je vidličkou rozmačkejte spolu s avokádem. Vmíchejte koriandr, citronovou šťávu a kůru a podle chuti osolte a opepřete.
4. Nejlépe pomocí zdobicího sáčku nastříkejte náplň do půlek vajec, ozdobte křupavou slaninou, pažitkou a kajenským pepřem. Naplněná vejce vydrží asi 3 hodiny v chladu.
PRIMA TIP: Plněná vejce, respektive jejich náplň, mají nekonečný počet variant. Vejce uvařte jen tak, aby byla natvrdo, ale nevařte je přespříliš dlouho, aby se okolo žloutku nevytvořil nehezký zelenavý kroužek. Na plnění můžete použít i obyčejný silný plastový sáček, kterému odstřihnete roh, náplň bude v každém případě působit elegantněji.
Vaječňák jako Martini
Dokonalý sváteční koktejl, kombinující domácí vaječný likér se světáckou chutí velkého drinku.
1 DRINK / PŘÍPRAVA: DO 5 MINUT
• 75 ml vaječného likéru
• 30 ml vanilkové vodky
• 20 ml amaretta
• muškátový oříšek ke strouhání
Přísady dejte do šejkru s ledem a protřepejte. Přeceďte do vychlazených sklenek na martini a poprašte čerstvě nastrouhaným muškátovým oříškem.
Minipizzy
Pizzu miluje každý a mají-li podobu jednohubky, už vůbec není o čem diskutovat.
4 PORCE / PŘÍPRAVA: DO 30 MINUT
• 4 hotové tortilly
• 200 ml hotové omáčky na pizzu
• 200 g nastrouhané mozzarelly
• hrst nastrouhaného parmazánu
• 4–6 malých pikantních salámků
1. Troubu předehřejte na 200 °C. Důlky formy na muffiny vymažte trochou oleje. Vezměte si prázdnou plechovku a jejím ostřejším okrajem vykrojte z každé tortilly 3 až 4 kolečka (na plechovku tlačte kolébavým pohybem).
2. Kolečky vyložte důlky ve formě, do každé tortilly dejte 1 lžíci omáčky, rozdělte nastrouhané sýry a navrch položte několik koleček salámu.
3. Vložte do trouby a pečte asi 12 minut, až se sýr rozpustí. Ihned podávejte.
Prosecco a limoncello
Chcete si opravdu přivolat léto, a ještě navíc italské? Přidejte si k těm hezkým dárkům pod stromeček ještě jeden.
6 DRINKŮ / PŘÍPRAVA: DO 10 MINUT
• 750 ml vychlazeného prosecca
• 250 ml likéru limoncello
• hrst oblíbeného mraženého ovoce
• 6 snítek máty
Prosecco a limoncello promíchejte ve velkém džbánu. Přelijte ovoce ve sklenici, případně ozdobte mátou.
Připravila Klára Michalová, archiv časopisu Prima FRESH