Pozvali vás na svatbu? To se asi radujete ve vidině gastronomických orgií, svíčkovou počínaje přes rožněné sele a svatebními koláčky konče. Víte ale, co by vám nabídli ve světě?
Svatební dobroty ve světě? Dort prosáklý lihem, kozí maso a nazdobený chléb…
Česká svatba si říká o klasiku. Nesmí chybět svatební koláčky, polévka s játrovými knedlíčky nebo svíčková. Občas se to proloží lososem (máme 21. století), někde se objeví sushi nebo nějaký gastro-výstřelek, kterým chtějí novomanželé ohromit hosty. Většinou se ale těšíme na pravé české dobroty, chlebíčky, pečená selátka a pořádný hutný dort. Jaké laskominy se podávají na svatebních hostinách ve světě?
Řecko
Velká tlustá řecká svatba, to je prostě pojem. Co by vás tam ale čekalo za dobroty? Předně pořádná řecká grilovačka se spoustou kořeněného mletého masa, plněných vinných listů a grilované zeleniny. Určitě by nechyběl sýr feta na mnoho způsobů a místo koláčků na výslužku koufeta – bílé mandle obalené v cukru, což má silný symbolický význam pro čistotu a zároveň plodnost páru. Pije se červené víno, jak nepraktické pro chudáka nevěstu!
Řecká hostina překypuje barvami a chutěmi. Foto: iStock
Ukrajina
Na Ukrajině se slaví prostě, rustikálně a pořádně. Nečekejte žádná převoněná jídla s michelinskými ambicemi, ale pořádně zemitou a tradiční kuchyni. Bude tu spousta masa zabijačkového typu, spousta kořalky a hlavně nesmírně tradiční svatební chléb korovaj, který je jeden z ústředních bodů ukrajinské svatby. Je bohatě zdobený a více než obyčejné pečivo připomíná svatební dort. Bez korovaje není pořádná ukrajinská svatba a váže se k němu mnoho tradic.
Mexiko
Pokud se někdy ocitnete na mexické svatbě, připravte se na kozí maso. Není to jen tak pro nic za nic, v Mexiku mu totiž přisuzují afrodiziakální účinky! Vaří se z něj tradiční pokrm zvaný „birria“, který se připravuje několik hodin ve vyhloubené jámě na horkých skalách a uhlí. Představuje pro mexické svatebčany štěstí a prosperitu.
Čína
Na čínské svatbě by vás čekalo docela lehké menu, hlavě tradiční polévka z rýžových kuliček. Menším háčkem však je, že hladké kuličky nesmějí novomanželé kousat, ale pozřít vcelku, aby jim tak v manželství přálo štěstí. Dalším chodem by pravděpodobně byla i velice rozšířená pekingská kachna. Toto kachní maso naložené ve sladké marinádě s křupavou kůrčičkou má po upečení červenou barvu, což je symbolické. Červená je pro Číňany barva štěstí!
Pekingská kachna servírovaná s tradičními plackami, zeleninou a omáčkami. Foto: iStock
Zimbabwe
V Zimbabwe vás na svatbě pohostí krémovou polentou s masovým ragú. Není to jen jídlo, je to pocta s hlubokými kořeny. Mnoho lidí si nemohlo dříve běžně dovolit masitá jídla, a právě proto si ve slavnostní dny užívají možnost najíst se dosyta tradičním dušeným masem. Ragú se připravuje ze směsi kuřecího, kozího či hovězího masa.
Anglie a Irsko
V nehostinném počasí často ostrovanům pomáhá alkohol a to platí i o svatebních tradicích. Jak v Anglii, tak v Irsku se podávají totiž svatební dezerty prosáklé alkoholem! V Anglii je to rumový koláč se sušeným ovocem a v Irsku, drsněji, dort prosáklý irskou whiskey. Obě verze ale zaručují opravdu dlouhou trvanlivost moučníku a to až do té míry, že si horní patro dortu novomanželé uschovávají a nakrojí jej až při narození svého prvního dítěte.
Autor: Kamila Ulčová