Šumivé léto: Ochutnejte osvěžující koktejly s bublinkami, které potěší a neomrzí

Co může být lepšího než vychutnat si teplé letní večery se svěžím a řetízkujícím koktejlem v ruce? Připravili jsme pro vás výběr méně známých osvěžujících drinků, které příjemně zchladí a zároveň nezpůsobí těžkou hlavu. Nepotřebujete žádné složité ingredience ani barové vybavení – stačí pár základních surovin, které máte možná už doma, a během pár minut si vykouzlíte dokonalý letní drink.

Šumivá a perlivá vína jsou v letních měsících jednou z nejoblíbenějších a nejprodávanějších variant osvěžujících nápojů. Není divu – jejich hravé bublinky na jazyku a lehká ovocná chuť jsou přesně to, co potřebujeme po dlouhém horkém dni. Navíc vynikají mimořádnou univerzálností a snadno se kombinují s dalšími ingrediencemi, což z nich činí ideální základ pro různé koktejly. Pro jejich přípravu můžete sáhnout i po českých a moravských vínech.

„Kvalitní perlivá vína a šumivá vína a sekty nevyrábějí jen zahraniční producenti, ale i čeští vinaři,“ říká ředitel Vinařského fondu Zbyněk Vičar. Právě perlivá vína výhradně z moravských a českých hroznů budou nově na trhu k dispozici pod jednotnou národní značkou „bublinky“. Vína budou svěží, ovocitá a díky přírodní a ekologicky šetrné metodě sycení kvasným plynem se budou vyznačovat jemným perlením a bohatým aromatem. „Bylo by skvělé, kdyby se příští letní sezona už nesla ve znamení našich „bublinek“. Věříme, že díky nové značce jejich kvalitu objeví ještě více zákazníků,“ dodává Zbyněk Vičar.

Pro inspiraci, jak využít šumivá nebo perlivá vína v oblíbených letních koktejlech, jsme pro vás připravili hned několik receptů, které vám přinesou dokonalé osvěžení a zpestří každý letní večer.

Vyzkoušejte oblíbený koktejl Aperol Spritz podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Aperol Spritz: Namíchejte si oblíbený letní drink

Broskvové pohlazení

Bellini je dokonalým spojením svěžího letního ovoce a jemného šumivého vína. Tento koktejl je ideální pro všechny, kteří si užívají sladké a lehké chutě.

Ingredience:

  • 1 díl pyré z broskví (nejlépe čerstvě připravené z vaší zahrádky)
  • 2 díly šumivého vína

Pyré z broskví vložte do sklenice na šampaňské a opatrně dolijte vínem. Jemně promíchejte a dokonalý svěží drink je na světě.

Elegance s nádechem Paříže

Pro ty, kdo preferují sofistikovanější chutě s lehkým dotekem kyselosti, je tu French 75. Nenechte se zmást – nejedná se o stejnojmenný parfém, ale o luxusní nápoj, který si snadno připravíte během chviličky.

Ingredience:

  • 1 díl ginu
  • ½ dílu čerstvé citronové šťávy
  • ½ dílu cukrového sirupu
  • sekt na dolití
  • citronová kůra na ozdobu

Všechny ingredience kromě sektu protřepejte v šejkru s ledem. Přelijte do sklenice a dolijte sektem. Ozdobte citronovou kůrou a užijte si tento svěží a elegantní koktejl ve společnosti někoho milého.

Mátové osvěžení

Překvapte své hosty jedinečným koktejlem s nádechem originality, který kombinuje klasické prvky mojita s jemnými bublinkami perlivého vína, což mu dodává lehkost a svěžest, které oceníte zejména v letních měsících.

Ingredience:

  • 1 díl bílého rumu
  • ½ dílu šťávy z limetky
  • 2 lžičky cukru
  • 10 lístků máty
  • 2 díly perlivého vína
  • led

Ve vysoké sklenici rozmačkejte mátu s cukrem a limetkovou šťávou. Přidejte rum a led, dolijte perlivým vínem a promíchejte. Ozdobte plátkem limetky a lístky máty a vychutnejte si odpolední nebo večerní party s přáteli.

Vyzkoušejte klasické mojito podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Mojito – podrobný recept na osvěžující koktejl z Kuby

Šumivé a perlivé: Jak to s nimi je?

Matou vás pojmy, když stojíte před regálem v obchodě? Je to jednodušší, než se zdá! Šumivé víno, jako je šampaňské, vzniká přirozeným kvašením, které vytváří jemné, trvalé bublinky. Naopak perlivé víno má méně intenzivní bublinky. „Ty vznikají buď krátkým kvašením, nebo umělým sycením, a proto rychleji mizí,“ vysvětluje ředitel Vinařského fondu Zbyněk Vičar. Takže až budete vybírat víno, budete přesně vědět, po čem sáhnout.

Autor článku

Klára Michalová

Všechny články autora

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty