Pokud den začínáte vydatnou snídaní, jste nejspíš na nejlepší cestě stát se úspěšným člověkem. Mnozí z největších politiků, umělců a vědců vydatnou snídani nevynechávali. Snídaně je zkrátka považována za motor celodenní energie. Chutě těchto osobností navíc byly celkem pestré. Podívejte se, co snídali slavní
8 snídaní historických osobností. Kdo si dopřál doutník, pivo nebo ústřice?
Victor Hugo si pochutnával na syrových vejcích a studené kávě
Během téměř dvacetiletého exilu na normanském ostrově Guernsey, který byl způsoben politickým převratem ve Francii, našel Victor Hugo inspiraci pro některé ze svých nejslavnějších románů včetně Bídníků. Francouzský spisovatel si během pobytu na ostrově osvojil důslednou spisovatelskou rutinu. Než se pustil do práce, vždy po probuzení za východu slunce snídal dvě syrová vejce a šálek studené kávy.
Mahátma Gándhí před půstem jedl ovesnou kaši, kakao a kozí mléko
Gándhí se sice nejvíce proslavil dlouhým půstem, ale předtím, než se začal postit, hleděl na vyvážený jídelníček. Za života v Londýně si podle jeho deníku dopřával jednoduchou snídani z ovesné kaše, kozího mléka a kakaa.
Walt Whitman začínal den s ústřicemi a červeným masem
Americký spisovatel a básník byl proslulý tím, že si po celý život dopřával stravu bohatou na maso. Dokonce i ráno si Walt Whitman dával s radostí snídani plnou bílkovin v podobě ústřic a červeného masa.
Albert Einstein miloval smažená vejce, med a houby
Jeden z nejgeniálnějších mozků v historii byl živ na vejcích. V knize Einstein doma poskytla sérii rozhovorů fyzikova bytná Herta Waldowová. „Pan profesor vždy jedl smažená vejce, nejméně dvě, a to téměř každé ráno,“ vzpomíná. K snídani si Einstein pochutnával také na houbách a medu.
Wolfgang Amadeus Mozart snídal půlku kapouna
Mozart také neměl problém zařadit do svého jídelníčku bílkoviny. Mezi jeho oblíbená jídla patřili jeseter, vepřové řízky a vlámský guláš z piva a hovězího masa. Skladatelovy masožravé sklony se projevily i při snídaních. V jednom z dopisů pro svou ženu napsal, že si pochutnával na kapounovi. Dnes je vykastrovaného kohouta těžké sehnat, ale kdysi byli považováni za luxusní pochoutku.
Winston Churchill vyžadoval vejce, maso, whiskey a doutník
Britský premiér sir Winston Churchill chápal důležitost vydatné snídaně. Vyžadoval, aby mu ranní jídlo bylo podáváno na dvou podnosech: na jednom byly toasty, džem, máslo, káva, mléko, sázené vejce a studené maso, na druhém grapefruit, cukřenka, sklenice pomerančového džusu a whisky. Hostinu prokládal ranním doutníkem.
Královně Alžbětě I. nechyběly na stole pivo a chléb
Panovnice začínala dny jídlem hodným svého královského titulu. K snídani jedla jemný chléb a dušené hovězí nebo skopové maso. Vládkyně ze 16. století pak vydatnou snídani zapila černým pivem.
Thomas Edison miloval jablečné knedlíky
Americký vynálezce objevil své oblíbené snídaňové jídlo krátce poté, co se přestěhoval do New Yorku. Ve svých dvaadvaceti letech měl hluboko do kapsy. Bez peněz a hladový zabloudil do restaurace v centru města, aby vyměnil balíček čaje za horký jablečný knedlík a šálek kávy. Skromné jídlo ho tehdy natolik uspokojilo, že se stalo jeho celoživotním oblíbencem.
Zdroj: mentalfloss.com; foto: iStock.com