Hned v úvodu vás musíme varovat, že po dočtení budete mít nekontrolovatelnou chuť na sladkou marmeládu. Ale co když v spíži najdete pouze džem? Že je to jedno a totéž? Dovolíme si nesouhlasit.
Povidlově džemový průvodce marmeládou. Co prosím?
Palačinky, lívance, koláče i dorty, buchty pečené i na páře dělané. Nezapomínejme na časy ve školce s krajícem chleba! Člověk našel skutečně mnoho způsobů, jak si vychutnat slaďoučkou pomazánkovou hmotu z vařeného ovoce. A pak našel mnoho způsobů, jak její jednotlivé typy pojmenovat. Pokud rádi ohromujete své okolí konverzačním esy za hranicí běžnosti, čtěte.
Lady Marmeláda
Marmeládové produkty jsou ty, které byly vyrobeny z citrusových plodů. To znamená, že na pultech obchodů najdete citrónové, grepové, pomerančové nebo limetkové marmelády, ale nikdy ne jahodové. (Tedy, pokud výrobce ví, jak správně pojmenovat to, co vaří.). Základem je, aby ovocná složka tvořila alespoň pětinu produktu. Když narazíte na průzračnou konzistenci a jemně nahořklou chuť, tak jste zaručeně našli tu správnou. Namažte si ji například na francouzské palačinky, nebo si ji dejte k masu či salátu.
DŽ jako džem
Abyste si na poličku mohli hrdě položit hotový džem, musí obsahovat kousky ovoce. Profesionální degustátoři džemu (ano, existují!) sledují dodržení předepsané kusovitosti a hodnotí kvalitu jednotlivých ovocných kousků. O level výš stojí extra džem, jehož ovocná složka tvoří minimálně 45 %. Navíc, zatímco džem může být vyroben z jakýchkoliv plodů, extra džem nesmí obsahovat jablka, hrušky, clingstonské švestky, melouny, melouny vodní, hrozny nebo dýni.
Povidlové dědictví
Pojmenování povidla patří husté konzistenci, která vzniká po odpaření vody z ovoce. Taková hmota následně nekvasí a neplesniví, proto můžou být povidla kromě skla skladována i v plastových či kovových nádobách. Připravit je můžeme z jakéhokoliv ovoce, 9 z 10 babiček naší redakce však povidla spojuje se švestkami. Nepochybně patří k našemu dětství i jídelníčku - recepty na "pravé české" povidlové buchty jsou rodinným (není národním kulturním) bohatstvím.
Nejpomazánkovatější je pomazánka
Zatímco v džemech jsou kousky ovoce žádané, ovocné pomazánky je obsahovat nesmí. Díky pektinu mají ze všech typů nejtužší konzistenci a během roztírání se neroztékají. Jsou proto ideální pro méně šikovné osoby, které tekutými produkty obvykle všechno ušpiní. Pokud stále přemýšlíte nad tím, co je pektin, tak je to stabilizační látka bohatě zastoupena například v jablkách, díky které pomazánka ztuhne. Běžnou složkou ovocných pomazánek je proto jablečná dřeň.
Ať už máte rádi marmelády, džemy, povidla či ovocné pomazánky, všechny si nejlépe vychutnáte na křupavých topinkách z toustovače značky SMEG. Stačí se zapojit do soutěže na https://cokeandmeal.cz/ a může být váš!