V tomto díle pořadu Společně s chutí vás šéfkuchař Marek Pavala spolu se svou kuchyňskou parťačkou Lujzou Schramekovou Garajovou naučí jeden profi recept na kachnu. Hodnotit ho bude Blanka Milfait.
Vařte společně, vařte s chutí: Šťavnatá kachna na sladké marmeládě
Víte, kdo vaří nejlepší citronovou marmeládu na světě? Je to "naše" Blanka Milfait, která již osm let kraluje marmeládové branži. Čerstvé ovoce pravidelně sbírá a nakupuje ve svých dvou domovech – české Šumavě a italských Dolomitech. Dokud však nebude situace v Evropě zase ve starých kolejích, tráví Blanka čas pouze v jednom z nich – tom šumavském.
Jde se vařit!
Když se k Blančiným marmeládám dostal divoký chef Marek Pavala, výstřednost na talíři na sebe nenechala dlouho čekat. Společne s Lujzou si pro Blanku vymysleli promyšlenou šéfkuchařskou specialitku. Jejich kachní prsa, připravená na způsob medium rare steaku, přinesla na talíř pořádnou dávku chuťové extravagance, podtržené omáčkou z Blančiných marmelád podmanivé chuti kiwi a borůvek. Můžete třikrát hádat, zda tento recept královna marmelád kuchařům schválila. Mimochodem, víte, jaký je rozdíl mezi džemem a marmeládou?
V dalším díle bude opět maso! Podaří se Markovi a Lujze přesvědčit Ivanu Gáborík, že i v těhotenství si může dopřát hovězí steaky připravené jako medium rare?
Vařte společně, vařte s chutí: Šťavnatá kachna na sladké marmeládě 2 Zdroj: Společně s chutí
Kachní prsa s omáčkou z červeného vína
Ingredience:
MASO A OMÁČKA
• 2 ks kachních prsou s kůží • sůl a čerstvě namletý pepř • mleté nové koření • tymián • červené víno • máslo • kuřecí vývar • borůvková marmeláda Také budete potřebovat i digitální teploměr.
SALÁT
• hrst oblíbeného listového salátu • olivový olej • citronová šťáva • hrubozrnná hořčice • kiwi marmeláda
Příprava:
- Maso: Kůži na kachních prsou nařízněte. Z obou stran je posypte solí, pepřem a mletým novým kořením. Kachní prsa dejte na studenou pánev kůží dolů, aby se z ní vypekl tuk, a potom je z obou stran opékejte, dokud vnitřek masa nedosáhne teploty 56 °C. Maso tak bude šťavnaté a křehké. Hotová prsa odložte na stranu.
- Omáčka: Slijte tuk z pánve a utřete vnitřek například obyčejnou papírovou utěrkou. Vlijte do ní červené víno a přiveďte do varu a odmíchejte výpečky (tzv. deglazujte). Přidejte vývar. Když se tekutina zredukuje přibližně na polovinu, vypněte sporák, přidejte lžičku borůvkové marmelády, studené máslo a zašlehejte. Omáčkou zalijte hotová kachní prsa.
- Zálivka na salát: Zálivku na salát připravte smícháním olivového oleje a citronové šťávy v poměru 3 : 1. Přidejte hrubozrnnou hořčici a kiwi marmeládu. Listový salát zalijte zálivkou až těsně před podáváním, do té doby ji udržujte v lednici.