Vodu můžete ochutit citrusovou šťávou nebo bylinkami
Zdroj: iStock
Vodu můžete ochutit citrusovou šťávou nebo bylinkami
Zdroj:
iStock
Suchej únor je v půlce a před námi jsou poslední dva týdny. Základem pitného režimu by měla být pramenitá voda, doplněná vodou minerální. Pokud je pro vás těžké pít chuťově neutrální vodu, můžete zařadit také neslazené čaje nebo domácí limonády s nízkým obsahem cukru.
Na každý únorový den roku 2025 pro vás máme připravený tip, radu, zajímavost nebo recept pro inspiraci a obohacení pitného režimu – ať už se rozhodnete abstinovat, nebo ne…
3. TÝDEN
sobota 15. února: Hurá do druhé poloviny
Jste v polovině výzvy Suchýho února. Kdo došel až sem, má nejhorší za sebou – abstinenční příznaky v čele s psychickou rozladěností nejspíš mizí a začínají nastupovat pozitivní účinky nepití alkoholu. Vydržet druhou půlku výzvy už bude hračka :). Takže čin čin!
neděle 16. února: Nevýhody pití alkoholu
Připomeňte si, proč se vzdát alkoholických nápojů… Alkohol po požití zpočátku zvyšuje chuť k jídlu, snižuje rychlost reakcí, zhoršuje motoriku. V malých dávkách krátkodobě způsobuje euforii, může na chvíli přinést pocit štěstí, nezávislost, větší odvahu, může působit jako antidepresivum. Ve větších dávkách může přivodit depresi, ztrátu koordinace pohybů těla, sníženou vnímavost a reaktivitu, útlum rozumových schopností, případně agresivitu. Na mozek působí různými mechanizmy – povzbudí a zároveň otupí úzkost, snižuje vnímání bolesti, může tlumit aktivaci enzymů a hormonů, zhoršit schopnost neuronů zapínat a vypínat geny. Ovlivněním funkce mozku alkoholické nápoje zhoršují krátkodobou paměť (výpadek paměti, lidově okno) a schopnost úsudku. Alkohol tedy může na chvíli pomoci, ale chcete za takové krátké „otupění“ platit svým zdravím?
pondělí 17. února: Únor ve znamení vody
Název měsíce února odvozují jazykovědci od noření se ledových ker do vody (únor = nořit se). Vy se do vody nořit nemusíte, i když můžete, hlavně ji ale pravidelně pijte, a to v dostatečném množství během celého dne.
úterý 18. února: Příznaky dehydratace
Jak vypadá váš pitný režim? Pokud není dostatečný, projeví se řadou příznaků – například pocitem žízně (ano, to už je projev nedostatku tekutin v těle), bolestí hlavy, únavou, suchostí v ústech, zrychleným tepem, nevolností nebo dokonce zvýšenou tělesnou teplotou.
středa 19. února: Test pitného režimu
Možná předpokládáte, že pijete dost, ale realita může být jiná – otestujte se! Zkuste si aspoň jeden celý den zapisovat na papír nebo do aplikace všechno, co vypijete. Základ by měla tvořit pitná voda a přírodní minerálky, které můžete doplnit čaji a ředěnými 100% džusy nebo šťávami. Vypijete svoji denní dávku tekutin, tj. minimální doporučené množství (tělesná hmotnost v kg x 0,35 ml)?
Připravte domácí citronovou limonádu podle návodného videoreceptu
čtvrtek 20. února: Minerálky na míru
Není minerálka jako minerálka! Z hlediska celkové mineralizace, tj. podle obsahu rozpuštěných pevných látek (RPL), se přírodní minerální vody dělí na:
-
velmi slabě mineralizované (obsah RPL do 50 mg/l)
-
slabě mineralizované (obsah RPL 50 mg/l až 500 mg/l)
-
středně mineralizované (obsah RPL 500 mg/l až 1500 mg/l)
-
silně mineralizované (obsah RPL 1500 mg/l až 5000 mg/l)
-
velmi silně mineralizované (obsah RPL vyšší než 5000 mg/l)
Slabě a středně mineralizované vody se hodí ke každodennímu pití, aniž by se musely střídat. Silně mineralizované jsou zase vhodné při velké zátěži v namáhavých provozech, v letním období nebo při sportu, kdy tělo ztrácí pocením spolu s tekutinami i minerální látky. Zvláštní kategorii pak tvoří léčivé minerální vody, které mívají velmi silnou mineralizaci a jejichž konzumaci je vhodné konzultovat s odborníkem. Podívejte se na etikety, ať víte přesně, kam patří vaše oblíbené minerálky…
pátek 21. února: Teplota nápojů v zimě
V chladném období pravděpodobně nemáte takovou žízeň jako v teplých dnech, tudíž tolik nepijete. A nejspíš pijete častěji horké nápoje na zahřátí. Je to tak v pořádku? Není! I když máte v zimě menší potřebu pít, vaše tělo potřebuje tekutiny v létě stejně jako v zimě – studený vzduch vás vysouší, zejména pokud se k mrazu přidá vítr. Zároveň vás chladné počasí nutí pít nápoje horké, a tělo se tak musí vyrovnávat s velkými teplotními rozdíly – teplota vzduchu je pod nulou, teplota těla kolem 36 °C a teplota nápoje i nad 60 °C. Nejpřijatelnější je nápoj s teplotou blízkou teplotě těla – vlažný nebo o pokojové teplotě.
Zdroj: Věra Boháčová, DiS., nutriční terapeutka se zaměřením na prevenci a léčbu civilizačních onemocnění, spolupracovnice AquaLife Institutu