Kristina Zábrodská

Objevte vinařské stezky v Německu. Téměř neznámé skvosty vás okouzlí

Náš západní soused se stal oblíbenou nákupní destinací či tranzitem do dalších zemí, přitom oplývá krásnými památkami, přírodou zvoucí k výletům i zajímavou gastronomií. Prodlužte si léto a vyrazte do Německa za vínem a objevte známé odrůdy v odlišném pojetí. Vybírali jsme oblasti, do kterých můžete přijet na víkend i na týden.

Víno se v Německu pěstuje ve 13 regionech a na jeho chuť, ale zejména na výběr odrůd mají vliv klimatické podmínky a podloží. V této nejsevernější evropské vinařské oblasti se daří především bílým odrůdám, prosluněné svahy podél Rýna a Mosely se staly světově proslulými pro své Ryzlinky rýnské. Najdete tu však i výjimečná červená vína a sekty. Dovolenou si tak můžete naplánovat podle toho, co chcete vidět, nebo podle toho, co chcete ochutnat. To může být ve výsledku zajímavější, zvláště pokud znáte chuť českých a moravských nebo rakouských vín. Stejné odrůdy tu totiž v jiných podmínkách dozrávají jinak a vinaři z nich připravují odlišná vína.

Za Sylvány do Frank

Za čtyři hodiny dojedete z Prahy do Würzburgu, barokní krásky se středověkou pevností, jejíž svahy nad Mohanem jsou porostlé révou. Z historické vinice Würzburger Stein pocházelo oblíbené víno německého básníka J. W. Goetheho. Na zdejších vápencových půdách se daří zejména Sylvánskému a Müller Thurgau. Nejnovější odrůdou je aromatický Bacchus. Sylvánské vysadil Johan Georg Körner 6. dubna 1659 na úpatí Schlossbergu ve vesnici Castell k doplnění zničené révy po třicetileté válce. Silvaner je křížencem odrůd Tramín a Rakouské bílé, a proto se mu dlouho říkalo Österreicher (Rakouské). Historickou vinici a nádherné okolí si prohlédnete na procházce přes vinařství Schlossberg, Reitsteig a Kirchberg, vinicí Bausch se vrátíte zpět. Na skleničku se zastavte v architektonickém vinařství Am Stein a vychutnejte si výhled na Würzburg, jehož Residence se zrcadlovým kabinetem a klenutými sklepy z let 1720–1744 je na seznamu UNESCO. Vinařství Staatlicher Hofkeller Würzburg vzniklo v roce 1128 a patří k nejstarším a největším v Německu. Chcete-li se dozvědět o historii vína, zde máte fantastickou příležitost.

Z Juliusspitalu pochází víno, které se v roce 1953 podávalo na korunovaci královny Alžběty II. – Riesling Auslese 1950 ze svahů Julius-Echter-Berg v Iphofenu. To asi neochutnáte, ale tradiční frankovku v typické ploché láhvi s krátkým hrdlem, tzv. Bocksbeutel ano.

Sedněte na kola, vydejte se podél Mohanu po Main-Tauber-Fränkische Radachter a zastavujte u malovaných vývěsních štítů a ve středověkých vinotékách v dlážděných ulicích Miltenbergu, Iphofenu nebo Volkachu. V Iphofenu se 7. října slaví konec vinobraní, v Dettelbachu o týden později a v Abstwindu se vinná slavnost koná každou říjnovou sobotu. Máte-li raději červené víno, z Erlenbachu do Großheubachu vede 14,5km tematická stezka, část 70km cesty značené sklenkou červeného vína. To ochutnáte v otevřených sklepích, jejichž seznam najdete zde: www.heckenwirtschaften-franken.de.

Pečený hovězí krk na víně s bramborovými gnocchi

Kompletní recept najdete ZDE

Za červeným vínem do údolí Ahru

Dramatická krajina láká do údolí řeky Ahr v okolí Bonnu, lázeňského města, které bylo v letech 1949–1990 hlavním městem Západního Německa. Strmé kamenité svahy akumulují teplo a dostatek slunečního svitu svědčí modrým odrůdám, které zde dozrají. To zjistili už staří Římané! Vychutnáte si tu Rulandské modré (Spätburgunder) i místní Jakubské (Frühburgunder) nebo Modrý Portugal (Portugieser). Vydejte se na 35 km dlouhou stezku Rotweinwanderweg z Bad Bodendorfu do Altenahr s množstvím odboček do vinařství a šenků zvaných Straußwirtschaften, kde vína doplňují domácí speciality. Nebo dojeďte vlakem do Mayschoßu a přes nejstarší zříceninu Saffenburg sejděte do hrázděného městečka Rech a kolem Mönchbergu zpět. Odměnou vám bude nejkrásnější ahrský výhled a lokální červená vína.

Um a hlavně fyzickou kondici místních vinařů oceníte na vyhlídce Sondersberg nad Dernau, odkud máte strmé viniční svahy jako na dlani. Odměňte se ve vinařství Schlosshof v Dernau sklenkou Spätburgunder. A právě pod vinicemi mezi obcemi Dernau a Ahrweiler vznikl 20 km dlouhý tunel pro ochranu vlády SRN. Od roku 2008 je dvoupatrový vládní bunkr otevřený jako muzeum. Moderní architekturu můžete obdivovat se sklenkou oceňovaného barikového Rulandského modrého ve vinařství Jean Stodden, které zde funguje od roku 1578. A pokud dáváte přednost bílým vínům, svěží Ryzlink rýnský mezi modrými hrozny také sem tam vykoukne.

Za Ryzlinky na Rheingau

Milovníci ryzlinků však zamíří rovnou do Rheingau, malé oblasti na 50. rovnoběžce mezi Wiesbadenem a Flörsheim-Wicker. Rýn se zde najednou prudce stáčí na západ. V nádherné krajině se zelenají vinice na 3 185 hektarech a většina je osázena Ryzlinkem rýnským. V okolí Assmannnshausenu však najdete i vyhlášený Pinot Noir. Ryzlink proslavili mniši z kláštera v Johannisbergu, kteří v roce 1775 objevili jeho výjimečnou chuť, když ho sklidili později. Většinu vín zde proto koupíte v kategorii pozdní sběr (Spätlese). Označení Erstes Gewächs je známkou nejvyšší kvality. Víno musí pocházet ze schválených poloh a splňovat přísná kritéria způsobu výroby i chuti.

Objevování nuancí ryzlinků můžete spojte s procházkami po starých hradech a klášterech, které jsou rozesety mezi vinařskými vesničkami. Napojit se můžete na 120 km dlouhou stezku Rheingauer Riesling Route nebo navštívit jen úžasné vyhlídky – Niederwaldský památník, zámek Johannisberg, vrch Hallgartener Zange či Bubnhäuser Höhe. O tom, jak důležitou roli sehráli bratři johanité pro místní vinařství, svědčí fakt, že se místním ryzlinkům říkalo v zahraničí ryzlink johanisberský. Ředitelem vinařství Schloss Johannisberg je bývalý slovenský závodník na bobech Stefan Doktor. Příjemnou 11km procházkou odtud dojdete do opatství Kloster Eberbach. V domě Brentano ve vesnici Oestrich-Winkel pobýval Johann Wolfgang Goethe, Achim von Arnim nebo bratři Grimmové. Na oběd či sklenku se zastavte v pohádkovém zámku Vollrads s krásnou zahradou, výhledy si užijete ve vesnici Hallgarten. Eberbach proslavilo nejen vynikající (a dražší) víno, ale i film Jméno růže, který se tu zčásti natáčel. Cisterciáčtí mniši se zde usadili už v roce 1136 a nejprve pěstovali Pinot Noir. Ryzlinky osázeli později, ale Pinot Noir stále zůstává jejich klenotem.

Za dalšími poklady se vydejte do Flörsheim-Wicker do vinařství Joachim Flick, které od roku 1850 dodává ryzlink z Hochheimu britskému královskému dvoru. Jejich Nonnberg Riesling musíte ochutnat. A pak se můžete zastavit v Hochheimu nad Mohanem na vinici Königin-Victoriaberg. Poznáte ji podle pomníku s erbem a pramenem, který tryská z tlamy lva. Více klidu na degustaci poskytuje elegantní vinotéka vinařství Georg Breuer v Rüdesheimu. Zdi zdobí umělecká díla, která se od roku 1980 objevila na etiketách Grand Cru Riesling z vinice Berg Schlossberg.

Víno odráží místní přírodní podmínky, charakter vinaře i kulturu. Každý rok se nepatrně mění a zároveň upevňuje historickou kontinuitu. Láká k dalšímu objevování i návratům. Tak se nechte okouzlit a vydejte se i do dalších malebných vinařských krajů a okuste nám často neznámá vína.

Zdroj: www.winesofgermany.cz, časopis Prima FRESH

Vyzkoušejte candáta na ryzlinku s francouzským bramborovým salátem podle videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Autor článku

Kristina Zábrodská

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty