Ryba
- filet z candáta 400 g
- přepuštěné máslo
- suché víno (rýnský ryzlink) asi 100 ml
- rozmarýn (čerstvý ) 1 snítka
- sůl
- pepř (čerstvě namletý) 4 ks
- citron (řezy z citronu na ozdobu)
Jemný francouzský salát
- brambory ( typ A) 800 g
- suché víno (suché bílé víno, ideálně ryzlink rýnský) 100 ml
- citronová šťáva 1 lžíce
- olivový olej 3 lžíce
- hladkolistá petržel ( nasekaná) 1 hrst
- estragon (čerstvý ) pár snítek
- šalotka 2 ks
- hrubozrnná hořčice 1 lžička
- med 1 lžička
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Kulinární pořad Karolína, domácí kuchařka sledujte každou neděli na Prima LOVE!
Odkaz
Karolína, domácí kuchařka
Všechny informace, videa a bonusové materiály k pořadu Karolína, domácí kuchařka najdete ZDE!
Postup přípravy
- Několik hodin předem si do sklenky ryzlinku namočte rozmarýn, rozdělený na jednotlivé lístky.
- Ve chvíli přípravy si na pánvi rozpusťte máslo (jen rozpusťte, nepřepalujte). Candáta osolte a opepřete. Do rozpuštěného másla dejte candáta nejprve kůží dolů a opečte. Pokud nejsou filety nezvykle vysoké, bude vám stačit chvilka – cca 2 minuty po každé straně. Pak candáta otočte kůží nahoru a na dno pánve vlijte víno s rozmarýnem. Bez jakéhokoliv potřásání či míchání (aby se ryba nerozpadla) nechte tekutinu mírně zredukovat, chuť vína mezitím krásně pronikne do jemného masa candáta. Opatrně přemístěte na talíře, polijte šťávou (pokud je jí málo, vlijte do pánve po vyndání ryby nepatrné množství vody a nechte pár vteřin projít varem) a ozdobte citronem. Podávejte ideálně s francouzským bramborovým salátem, výbornou přílohou je ale i dobrý čerstvý chléb.
- Oškrábané brambory a uvařte v osolené vodě doměkka. Uvařené brambory nakrájejte na plátky o síle cca 1 cm, zalijte vínem a nechte vychladnout.
- Smíchejte si všechny suroviny na zálivku (bylinky, šalotky a jarní cibulku nasekejte najemno) a jakmile jsou brambory už jen vlažné, nikoliv horké, nalijte ji také na brambory a opatrně promíchejte. Díky tomu se všechny chutě dobře vsáknou do brambor. Salát zakryjte fólií a nechte rozležet ideálně několik hodin v chladničce. Půl hodiny před podáváním (tj. klidně na dobu přípravy candáta) ho vyndejte ven, jeho chuť bude výraznější, když nebude úplně studený.