Možná vás někdy napadlo, jaký je rozdíl mezi ovocnými zavařeninami a proč se jedné říká marmeláda a druhé džem. Obě používají podobné ingredience a také se řídí stejným způsobem přípravy, který zahrnuje vaření a rozmačkání ovoce. Chuť a složení obou těchto sladkých pomazánek je však odlišná.
Znáte rozdíl mezi džemem a marmeládou? Zásadní roli hraje jedna ingredience
Léto je plné toho nejšťavnatějšího ovoce, které nikdy nechutná lépe. Ať už milujete jahody, borůvky, třešně, nebo snad exotické mango, ovoce si v létě můžeme dopřávat ve velkém. Někdy je ho až přebytek, a to je skvělá chvíle na tvoření ovocných pomazánek.
Co je marmeláda?
Džem i marmeláda jsou sladké ovocné pomazánky, které obsahují podobné složky: ovoce, vodu, cukr, pektin a ovocné kyseliny. Podle pravidel a evropské legislativy je v marmeládě však navíc jedna zásadní přísada. Marmeláda na rozdíl od džemu musí být ve svém obsahu tvořena alespoň pětinou citrusových plodů a jejich kůry.
Co je džem?
Džem se vyrábí z kousků ovoce vařených s cukrem. Směs se vaří, dokud se ovoce nezredukuje a nezhoustne do požadované konzistence. Obvykle se používají nejrůznější bobuloviny, drobné ovoce, ale i větší peckoviny, jako jsou meruňky, broskve a švestky.
V džemu musí být minimálně 35 procent ovoce. Pokud je ho víc, je k názvu přidáno ještě slůvko extra nebo výběrový.
Zdroj: pediaa.com, radiozurnal.rozhlas.cz; foto: Getty Images