Chlouba každé dobře vedené domácnosti? Spíž plná sklenic se zavařenou úrodou. Zavaření nejen zázračně prodlouží život nejrůznějším druhům ovoce, ale neobyčejně rozšíří jeho možnosti.
13 prověřených tipů, jak vyrobit nejlepší zavařeniny a uchovat úrodu na zimu Zdroj: iStock
Chlouba každé dobře vedené domácnosti? Spíž plná sklenic se zavařenou úrodou. Zavaření nejen zázračně prodlouží život nejrůznějším druhům ovoce, ale neobyčejně rozšíří jeho možnosti.
Jsou tu také nekonečné variace kombinací ovoce mezi sebou a s různými dochucovadly, kořeními a zajímavými přídavky. Někdy dokonce ovoce ani k zavařování nepotřebujete, i když se budete jinak řídit zavařovacími pravidly. Prostě široširý prostor, kde můžete rozehrát své schopnosti i fantazii. Obecná pravidla je dobré dodržet, pak už ale můžete vašim tvůrčím nápadům dát úplnou volnost.
Termín zavařeniny je zastřešující – vejdou se pod něj marmelády, džemy i želé (rosoly). Obecně se jím rozumí ovoce povařené s cukrem tak, aby se zvýšila jeho životnost. V džemu je ovoce částečně nebo úplně rozmělněné tak, že se dá roztírat a má hustou konzistenci. U marmelády je tomu spíš naopak – kousky ovoce jsou jasně rozeznatelné. V anglicky mluvících zemí se pod pojmem marmalade obecně rozumí hlavně ta z citrusových plodů, zejména z nahořklých „sevillských“ pomerančů (Citrus aurantium, pomerančovník hořký) s krásnou vůní, kde kromě dužiny hraje velkou roli i kůra plodů, v níž se soustředí vonné oleje.
13 prověřených tipů, jak vyrobit nejlepší zavařeniny a uchovat úrodu na zimu 2 Zdroj: iStock
U želé, respektive rosolu začínáme už s čistou ovocnou šťávou. Nejběžnější postup je nechat rozvařené ovoce pomalu překapat přes látku nebo speciální plátěný sáček. Podle druhu ovoce se pak do želé může nebo nemusí přidávat pektin. Technicky existuje ještě několik kategorií zavařeného ovoce, například ovocná másla, kdy je propasírované nebo rozmixované ovoce svařeno do husté konzistence a funguje jako pomazánka. Najdeme i speciální výrobky, jako jsou ovocné pasty a tzv. sýry, kdy je ovocná hmota ještě usušená a vzniká tak spíš jakási zdravá cukrovinka.
13 prověřených tipů, jak vyrobit nejlepší zavařeniny a uchovat úrodu na zimu 2 Zdroj: iStock
13 prověřených tipů, jak vyrobit nejlepší zavařeniny a uchovat úrodu na zimu 4 Zdroj: iStock
Zdroj: časopis Prima FRESH, autorský text; zdroj foto: iStock
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.
Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů
prima-cnn-news
prima-zeny
prima-zoom
prima-fresh
prima-cool
playboy
lajk
prima-living