Mixér: poslední smaltovna v Evropě, hvězda Francesco Marchese nebo aquaponická farma

Chcete se dozvědět novinky ze světa gastronomie? Není problém, naše Mixér články jsou pro to jako stvořené. Dnes se dočtete o poslední evropské smaltovně, italské michelinské hvězdě a aquaponické farmě. Tak jdeme na to!

Pomozte zachránit poslední smaltovnu v Evropě

Dva kamarádi, Jan Novák a Mirek Rykl, se pokoušejí zachránit poslední smaltovnu v Čechách i v Evropě. Tradiční litinové smaltované nádobí, jak ho známe od našich babiček, je ikonickou součástí českých kuchyní, která se předává z generace na generaci. Zdravotně nezávadné smaltované nádobí má své kořeny již v první polovině 19. století. Firma Český smalt vlévá této české klasice nový život a energii. Tradiční výrobu smaltovaného litinového nádobí může nyní široká veřejnost podpořit skrz portál HitHit, kde je nádobí k zakoupení za výhodnou cenu.

Společnost Český smalt byla založena v roce 2019 v Oseku u Hořovic s cílem zachránit výrobu v bývalém smaltéřském učilišti. Vedle produkce litinového smaltovaného nádobí se zabývá i renovacemi a smaltováním historických litinových předmětů, jako jsou například nástěnné zahradní výlevky. Firma je pokračovatelem díla Eduarda Bartelma, vynálezce zdravotně nezávadného smaltu, který již v roce 1838 založil v Novém Jáchymově první továrnu na smaltované litinové nádobí. Tvary vyráběného nádobí a pečicích forem pocházejí ze začátku 20. století a jejich autory byli převážně mistři z blízkých Železáren Komárov.

Výhodou litinového smaltovaného nádobí je zejména dokonalý rozvod tepla při přípravě jídel. Díky svému hladkému povrchu podobnému sklovině je snadno udržitelné, nemnoží se na něm bakterie a chrání před pronikáním škodlivých iontů z kovu do pokrmů. Smaltovaná vrstva je navíc vysoce odolná proti korozi a mechanickému poškození a nabízí velkou variabilitu a stálost v barevném provedení. Výroba modelových zařízení je finančně velmi náročná, a proto se její financování rozhodli Jan Novák společně s Mirkem Ryklem podpořit kampaní na platformě HitHit, kde si přispěvatelé mohou pořídit s láskou vyráběné nádobí řady Gourmetina od Českého smaltu se slevou 20 %, a pomoci tak udržet tuto českou tradici v 21. století.

Michelinská star Francesco Marchese v restauraci ZEM

Na konci června uvítá nová pražská restaurace ZEM, která se nachází na Senovážném náměstí v objektu hotelu Andaz Prague, michelinskou ikonu. Francesco Marchese, šéfkuchař italské restaurace FRE s jednou michelinskou hvězdou, si pro hosty připravil speciální 5chodové menu. Vychází z kulinářské tradice oblasti Piemontu a nabízí lokální pokrmy v moderním a neopakovatelném pojetí. Nenechte si ujít jedinečný gastronomický zážitek v originálním prostředí!

Francesco Marchese pochází z italského regionu Veneto. Svou profesní kariéru zahájil v rodné Itálii, brzy se však vydal získávat cenné zkušenosti do Mekky gastronomie – Francie. Zásadně ho ovlivnilo především působení v restauraci „La Maison des Bois“, kde se nejen technicky zdokonalil, ale osvojil si rovněž specifický klientský přístup. Ten chápe návštěvu restaurace jako unikátní zážitek pro všechny smysly. Speciální michelinské menu bude k dispozici v termínu od 27. do 30. června, a to výlučně ve formě večeře, v době od 17:30 do 22:30. Cena 5chodového menu je 2 500 korun, cena za menu včetně snoubení s vínem je 5 200 korun. Rezervaci lze učinit elektronicky na e-mail zem@zemprague.com.

Na návštěvě ve Future Farming

Premiér České republiky Petr Fiala si v pondělí 13. června 2022 v rámci pracovní návštěvy Brna prohlédl stavbu největší aquaponické farmy v Evropě, kterou staví česká společnost Future Farming. Aquaponické farmy představují jednu z nejprogresivnějších forem moderního zemědělství. V kontrolovaném prostředí se zde 24 hodin denně 7 dní v týdnu produkují zelenina a ryby. Česká republika se díky Future Farming řadí k průkopníkům aquaponické výroby potravin v Evropě a technologie pokročilé aquaponie se minulý rok stala jedním z národních řešení City for the Future.

Český premiér si v Brně se zájmem prohlédl nové technologie moderního zemědělství a přímo na místě se zajímal i o ekonomické a ekologické přínosy provozu. Během návštěvy padly dotazy také na téma spolupráce s akademickou obcí, protože Future Farming vedle heršpické farmy provozuje také vlastní vědecko-výzkumnou farmu v obci Kaly. Po návštěvě se premiér podělil s médii o svou zkušenost s aquaponií. „Spojují tu chov ryb s pěstováním zeleniny. Představili mi i koncept, který chtějí rozvíjet, a zdá se mi, že toto jsou ty moderní přístupy k zemědělství, které určitě stojí za pozornost,“ konstatoval český premiér.

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty