Mangold je listová zelenina chutí i vzhledem podobná špenátu. V obchodech se neobjevuje úplně běžně a je to škoda. Mangold je totiž velmi lahodný a plný zdraví. Navíc má intenzivnější chuť než špenát a jeho barevné řapíky se dají využít podobně jako oblíbený chřest. Je nízkokalorický, takže pokud se snažíte tělu odlehčit, neměl by ve vašem jídelníčku chybět.
Mangold – ideální listová zelenina do letního jídelníčku září všemi barvami duhy
Mangold pro zdraví
Mangold má velice málo kalorií a minimum sacharidů, proto je jako většina listové zeleniny ideální při hubnutí nebo do nízkosacharidového jídelníčku. Je také plný důležitých vitamínů, minerálů a vlákniny.
- Mangold je bohatý na řadu antioxidantů včetně betakarotenu a flavonoidů, které pomáhají předcházet riziku onemocnění srdce nebo rakovinou plic.
- Mangold pozitivně ovlivňuje střevní mikroflóru. Obsahuje totiž vlákninu, která pomáhá správnému fungování střev a její dostatek hraje důležitou roli také při hubnutí.
- Mangold je skvělým zdrojem vitamínu K, který pomáhá předcházet poruchám srážlivosti krve a má vliv i na zdraví kostí.
- Zvýšená konzumace listové zeleniny, kam patří i mangold, je prospěšná pro správné fungování srdce a je dobrou prevencí proti vysokému cholesterolu i vysokému tlaku.
- Mangold obsahuje železo, jeho konzumace se doporučuje při chudokrevnosti.
- Mangold urychluje trávení a podporuje vylučování škodlivých látek z těla. Je proto výborným pomocníkem při detoxikaci.
Kde sehnat mangold
Na mangold nejčastěji narazíte na tržištích nebo přímo u farmářů. V běžných obchodech ho bohužel převálcoval špenát. Vypěstovat si jej můžete i sami, není to nijak náročné. Když semena vysejete v dubnu, budete první šťavnatou úrodu sklízet už začátkem léta. Listy se sklízí postupně, takže pokud ho nesníte najednou, vydrží vám až do prvních mrazíků.
Mangold v kuchyni
Všichni, kteří milují špenát, si pochutnají i na mangoldu. Má nejen jemnější chuť, ale i bohatší využití. Kromě listů se dají zpracovat i barevné řapíky, a to všude tam, kde lze použít chřest. Na rozdíl od fádního jednobarevného špenátu mohou mít stonky mangoldu bílou, žlutou nebo červenou barvu, jíst budete i očima. Řapíky můžete orestovat v asijských stir-fry nebo přidat do curry omáček. Najemno nasekané řapíky jsou skvělé do základu italského risotta. Můžete je také nakrájet na kousky a naložit na kyselo jako okurky.
Několik zásad pro úpravu mangoldu:
- Do zeleninového salátu používejte pouze mladé listy mangoldu.
- Tepelně upravený mangold chutná lépe než syrový.
- Z velké hromady mangoldu je po tepelném zpracování malá hromádka.
- Stonky mangoldu potřebují delší tepelnou úpravu než listy, proto je vhodné je oddělit a zpracovat zvlášť.
Kreativitě se při využití mangoldu v kuchyni meze nekladou. Můžete ho dát všude tam, kde byste normálně použili špenát, tedy do těstovin, omelet, slaných koláčů, polévek nebo do salátů.
Zdroj: KetoMix; zdroj foto: iStock