Kdybyste v Alžírsku požadovali stejnojmennou kávu, koukali by na vás jako zjara. Nic takového totiž pod tímto názvem nikde jinde než v České republice neexistuje. Káva s vaječným koňakem je oblíbenou vylepšenou pochoutkou s ostřejší koncovkou. Kde se vlastně u nás vzala?
Alžírská káva je ryze česká specialita, která ukrývá pod šlehačkou mnoho tajemství
Alžírská káva se připravuje ze tří základních ingrediencí – šlehačky, kávy a vaječného likéru. Ve světě byste si museli objednat nejspíš eggnog coffee, abyste si vychutnali něco této alkoholické kávě podobného. Navíc si ji nejspíš v kavárnách a restauracích dopřejete pouze o Vánocích, kdy se připravuje ve velkém.
Káva opředena tajemstvím
Odkud se alžírská káva vzala, je předmětem dohadů, ale má se za to, že vznikla právě na našem území. Její tvůrce také zůstává neodhalený. Nejspíš zkrátka někdo zatoužil vylepšit klasickou vídeňskou kávu a přidal do ní vaječný likér. Kde vzala svůj africký název, také není ani trochu jasné. Alžírská káva tak zůstává plná otazníků.
Správná alžírská káva je servírovaná ve vysoké sklenici s uchem a jejím základem je prodloužené espresso. Na dně se schovává vaječný końak a na vrchu bílá šlehačka. Vaječňák dodává kávě specifickou chuť, která je u mnohých velmi oblíbená.
Jak připravit alžírskou kávu
Do vysoké sklenice nalijte 20 ml vaječného koňaku. Zvlášť uvařte 60 ml kávy espresso lungo nebo překapávanou kávu. Pokud na svém kávovaru nemůžete navolit lungo, uvařte klasické espresso a dolijte jej horkou vodou. Kávu pak pomalu po lžičce nalijte na vaječný likér. Navrch přidejte šlehačku, kterou lze ještě likérem trochu polít. A je to!
Zdroj: alkoholium.cz, kavomil.cz; foto: iStock.com